Opret ny alarm

Riksbanken: Sverige uden kontanter om 3-5 år

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 06.12.2018
Guldpris (XAU-DKK)
18122,70 DKK/oz
  
+ 184,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
215,12 DKK/oz
  
+ 2,63 DKK
Dir Pressbild Cecilia Skingsley - Sverige uden kontanter
Dir Pressbild Cecilia Skingsley

Sverige uden kontanter om 3-5 år

Sverige er, som tidligere nævnt, et af de lande i verden, hvor kontante penge er tættest på at blive forvist til historiens mødding. Hidtil har chefen for Sveriges Riksbank, Stefan Ingves, dog ikke villet konkretisere, hvornår den kontantløse tilstand ville indfinde sig og vi skal vænne os til et Sverige uden kontanter.

Men nu har en af hans seks vicechefer, Cecilia Skingsley, der er ansvarlig for spørgsmålet, givet et bud på, hvornår den kontantløse tilstand indfinder sig. Og det er snart. Meget snart.

“Sverige bliver formodentlig kontantløst i løbet af 3-5 år,” sagde Skingsley ifølge Reuters på en bankkonference i London.

Kontanter vil ikke blive forbudt…

Kontanter vil ikke blive forbud, mener Skingsley, hvilket i sig selv er en stor indrømmelse i Forbudssverige, men så få mennesker og virksomheder vil formodentlig bruge efter denne periode, så de vil i praksis blive ubrugelige.

Riksbanken er for øjeblikket i gang med at udvikle sin egen kryptovaluta, en e-krona, som den kaldes, for at delvis fylde hullet efter de kontanter, som Riksbanken og forretningsbankerne i fællesskab har udmanøvreret i løbet af de sidste mange år.

Danmark afviser e-valuta

Et initiativ som e-krona er imidlertid ikke noget, som Danmarks Nationalbank bryder sig om, faktisk har banken flere gange advaret mod det. Holdningen i Nationalbankens bygning på Gammelholm er, at danskerne allerede har digitale betalingsmidler i form af kredit, mobile betalingstjenester og konti med indskydergaranti

Men Sveriges Riksbank mener, at der er brug for officielle e-penge. “Hvis vi ikke gør noget, så står vi over for en fremtid, hvor penge vil blive spontant privatiseret,” siger Skingsley.

Og sådan er det jo: Hvis folk ikke mener, at øvrigheden leverer det, som der er brug for, eller som den har leveret tidligere, f.eks. kongens mønt, så vil ”mønt” opstå af sig selv, når der er behov for det.

1000-årige monopoler står for fald

Det tilsvarende gælder f.eks. også for ”retfærdighed”. Hvis folk ikke mener, at retfærdighed leveres af øvrigheden (staten), vil man skabe den selv.

Det er interessant, at stater her i Norden, hvor staten ellers gennemsyrer samfundet på en måde, som er ukendt i mange andre lande, uden videre har opgivet det møntmonopol, som de har haft, stort set siden disse stater opstod.

Guldpris (XAU-DKK)
18122,70 DKK/oz
  
+ 184,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
215,12 DKK/oz
  
+ 2,63 DKK

Du vil måske også gerne læse