Opret ny alarm

Nationalbanken: Coronaen vil koste 3,9 % af BNP i 2020

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 09.12.2020
Guldpris (XAU-DKK)
16042,60 DKK/oz
  
+ 8,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
203,41 DKK/oz
  
- 2,10 DKK

Nationalbanken fremlagde den 9. december sine skøn for, hvordan dansk økonomi vil klare sig igennem 2020. Coronaen kommer til at koste et fald på 3,9% i BNP, Danmarks nationalindkomst. Og det bliver ikke hentet lige med det første i hvert fald. For i 2021 regner Nationalbanken kun med en stigning på 2,9 % i BNP.

Det er dog svært at være helt sikker. For Nationalbanken understreger, at opblomstringen af corona her i slutningen af året betyder, at genopretningen af økonomien tager længere tid.

Væksten 2021 nedjusteret fra 3,6 % til 2,9 %

I sin sidste analyse i september regnede Nationalbanken da også med, at faldet i BNP ”kun” ville blive på 3,6 %. Og at det helt og holdent ville blive tjent ind i 2021 i form af en vækst på præcis de samme 3,6 %. Men det kommer altså ikke til at ske. Nationalbanken regner dog med, at den for danske forhold stærke vækst vil blive endnu stærkere i 2022 – med en BNP-vækst på 3,3 %.

“Ikke hensigtsmæssig” er Nationalbankdirektør Lars Rohdes dom over regeringens initiativ med at give større fradrag for service- og byggearbejder, den såkaldte BoligJobordning. Foto: Danmarks Nationalbank

Nationalbanken drister sig også til at komme med direkte kritik af regeringens skattepolitik, der ellers skulle afbøde virkningerne af coronaen. Den planlagte udvidelse af BoligJobordningen, der giver mulighed for at trække en række serviceydelser og håndværkerydelser fra i skat, er kort og godt ”ikke hensigtsmæssig”. Problemet er, at den skubber til aktivitet i erhverv, hvor aktiviteten i forvejen er høj.

Lempelser skal være generelle skattelettelser

Men, vi har allerede i al beskedenhed tidligere peget på det her hos Tavex. Når en støtteordning først er indført, så er det meget svært at blive af med den igen. Og i år har det været særligt svært. Staten har nemlig haft en fremragende undskyldning for at låne masser af penge.

Næste år mener nationalbankdirektør Lars Rohde, at regeringen bør være klar til både at stramme og lempe finanspolitikken. Men eventuelle lempelser skal være i form af generelle skattelettelser, siger han.

”En lempelse skal i givet fald være helt traditionel ekspansiv finanspolitik med øget offentligt forbrug eller reducerede skatter. Lavere skatter har den charme over sig, at de ikke er målrettede enkelte erhverv. Det er det korrekte at gøre. Byggeriet er i en situation, hvor aktiviteten er højere end før pandemien. Derfor er der ikke behov for yderligere stimuli til byggeriet. Det vil have negative konsekvenser,” siger Lars Rohde til Berlingske.

Guldpris (XAU-DKK)
16042,60 DKK/oz
  
+ 8,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
203,41 DKK/oz
  
- 2,10 DKK

Du vil måske også gerne læse