Opret ny alarm

Jyske Bank afklapser minister – og øger negative renter

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 04.05.2021
Guldpris (XAU-DKK)
16827,80 DKK/oz
  
- 65,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,35 DKK/oz
  
- 5,31 DKK

Negative renter. Det er ikke kun nationalbankdirektør Lars Rohde, som har knubbede ord til erhvervsminister Simon Kollerup. Nu får ministeren en syngende lussing fra Jyske Bank.

Med regnskabet for 1. kvartal har Jyske Banks direktør Anders Dam nu meldt sig i kritikken af ministeren. Anders Dam kalder Simon Kollerups kritik af bankernes renter for usaglig. Dam uddyber kritikken af ministeren med tre punkter.

Anders Dam. Foto: Jakob Stigsen Andersen

Ulovligt: Det er formentlig ulovligt, hvis bankerne i fællesskab ruller de negative renter tilbage. Negativ særbehandling: Ministeren vil begrænse mulighederne for en sektor at tjene penge på et vigtigt aktivitetsområde. ”Det gør ministeren ikke over for andre sektorer – f.eks. legetøjssektoren.” Staten er selv grådig: ”Staten holder sig ikke selv tilbage, når der skal optages lån,” påpeger Anders Dam.

Øger negative renter for erhvervskunder

Samtidig sætter Dam trumf på og øger de negative renter på erhvervsindlån fra 0,75 % til 0,95 %.

Det gør banken, fordi den gerne vil tjene penge på et område, hvor der hidtil nærmest ingen indtjening har været, siger Dam bramfrit.

Årsagen er også, at Danske Bank og Nordea har øget deres negative renter. Dermed kan Jyske Bank forvente en indstrømning af penge til banken. Dam opfodrer derfor erhvervskunder med for meget likviditet til at købe lavtforrentede statspapirer.

Jyske Bank var first mover blandt de danske banker med at indføre negative renter for private i 2019. Derfor er det sikkert kun et spørgsmål om tid, før der sker to ting. 1) Andre banker også sætter den negative forrentning for erhvervskunder op. 2) De højere rentesatser spreder sig til privatkunders konti.

Dette er en syngende lussing til Simon Kollerup forklædt som en forretningsmæssig beslutning. Det vigtige er jo, at Jyske Bank med de ny højere negative renter faktisk kommer til at tjene penge på at have kunders penge stående. De hidtidige 0,75 % sørgede kun for, at bankerne holdt skindet på næsen i forhold til Nationalbankens negative rente. Den skal bankerne betale for at have penge stående i bankernes bank.

Anders Dam har i sin direktørtid markedsført sig som det friske pust fra Silkeborg. Han tør, i egen optik, tage de rigtige beslutninger inden de mere konservative kolleger i København. Og det lever han så op til igen.

Guldpris (XAU-DKK)
16827,80 DKK/oz
  
- 65,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,35 DKK/oz
  
- 5,31 DKK

Du vil måske også gerne læse