Opret ny alarm

Endelig opad for guld i coronapanikken

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 24.03.2020
Guldpris (XAU-DKK)
18122,70 DKK/oz
  
+ 184,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
215,12 DKK/oz
  
+ 2,63 DKK

Endelig opad for guld, ser det ud til, midt i coronaepidemien.

Det er dramatiske dage, men det behøver jeg ikke at fortælle nogen. Dramaet giver også meget stor efterspørgsel efter guld, mens leverancerne bliver udfordret. Her hos Tavex fortsætter vi med webshoppen, mens den fysiske butik på Hovedbanegården holder midlertidigt lukket.

Hvor er det så gået med guldprisen? Lad os starte i amerikanske dollars.

Kirkepladsen i Lodi i provinsen af samme navn i Lombardiet, den hårdest ramte region i Italien, det hårdest ramte land i coronavirussets Europa. Men Lodi har fået ros for, at provinsen lukkede ned med det samme og begrænsede folks bevægelighed, så måske er det herfra, vi skal finde håb midt i den fortvivlende coronapandemi? Foto: Manuela Re

Mandag den 9. marts stod guldet i 1.672 USD/ounce. Det var 2 USD under den højeste pris i 7 år, 1.674 USD/ounce, som blev opnået den 6. marts. Derpå faldt guldet til 1.638 USD/ounce onsdag den 11. marts og videre til 1.508 USD/ounce mandag den 16. marts. En kortvarig korrektion ændrede den nedadgående tendens til 1.533 USD/ounce tirsdag den 17. marts, men faldet fortsatte ufortrødent til 1.477 USD/ounce torsdag den 19. marts.

Weekend startede opsving i guldpris

Fredag den 20. marts gav en korrektion inden weekenden til 1.498 USD/ounce. Den så umiddelbart ikke ud til at holde og mandag morgen den 23. marts var guldet nede i 1.452 USD/ounce. Men så kom der kraft i korrektionen og dagen sluttede på 1.566 USD/ounce. Tirsdag den 24. marts er også begyndt med fremgang, så guldet i skrivende stund står i 1.594 USD/ounce.

Så ser vi på danske kroner.

Mandag den 9. marts lå guldet på 10.900 DKK/ounce, et stykke fra verdensrekorden den 24. februar på 11.384 DKK/ounce. Fire dage efter, fredag den 13. marts, var der barberet 600 kroner af prisen, så den lå på 10.290 DKK/ounce. Mandag den 16. marts bød på en korrektion til 10.450 DKK/ounce, men faldet havde mere kraft i sig, og onsdagens kurs sluttede på 10.208 DKK/ounce.

Derpå ramte guldprisen et plateau midt i de ellers urolige tider, idet prisen holdt sig forholdsvis konstant omkring udgangspunktet 10.445 DKK/ounce torsdag den 19. marts. Tidligt om morgenen mandag den 23. marts var kursen 10.486 DKK/ounce, men formiddagen gav pres opad for guld, så dagens kurs sluttede på 10.878 DKK/ounce. Tirsdagen er som for USD begyndt opad for guld, så i skrivende stund tirsdag formiddag ligger prisen på 10.950 DKK/ounce.

Vi har hos Tavex gjort en del ud af at forklare, hvorfor guld er faldet siden coronakrisens udbrud: Hvorfor aktiver er forbundne kar i en periode med panik. Og hvorfor der kan være en parallelitet til finanskrisens udvikling i 2008-2010. Men få i verden gør det så godt som Saxo Banks chefstrateg for råvarer Ole Sloth Hansen, så her har du et link til hans analyse (som vi for øvrigt linkede til allerede i forrige uge).

Guld er steget, aktier fortsat faldet

Det vi, der investerer i guld, kan bide mærke i, er, at det er gået opad for guld de sidste tre-fire dage i træk. Og det skyldes IKKE, at der igen er kommet liv i aktiemarkederne. Dow Jones er faldet jævnt hen til 18.591 point mandag den 23. marts mod en rekordnotering på 29.550 point den 10. februar. S&P500 er også faldet de sidste par dage til 2.237 mod 3.386 den 19. februar.

Hjemme i dronningens og Mettes København er C25-indekset faldet fra rekordniveauet 1.376 i februar til 990 nu – selvom tirsdagens åbning så god ud med en stigning på 3,7%. Rent overfladisk er det alligevel beskedne fald, aktiemarkedernes oppustede situation taget i betragtning. For C25 er vi tilbage på niveauet i december 2018 – for knapt 1½ år siden. For S&P500 er vi i december 2016 og for Dow Jones er vi i november 2016. Og der var rigtig mange, der mente, at aktiemarkederne allerede var oversolgt på det tidspunkt. Så – så slemt er det heller ikke.

Men på den anden side. Det er svært at forestille sig, at aktiekurserne IKKE skulle falde yderligere. I og med at vi for alle vestlige landes vedkommende står i den indledende fase af coronapandemien. Så det bliver spændende at se, hvad der sker mellem aktier og guld de næste dage.

Og der trykkes penge. Mange penge….

Inden du slipper for flere ord, så lad os lige runde, hvad vores ledere gør for at holde hånden under økonomien.

De gør mere af det samme, kan vi kort opsummere. Fed sætter renten ned, der pumpes penge ud på finansmarkederne, der købes obligationer. Der trykkes med andre ord penge. På trods af, at USA’s kongres mandag for anden gang nedstemte en hjælpepakke på 2.000 mia. USD.

Det har vi prøvet før, det med at trykke penge. Vi har gjort det i rigtig stor stil siden finanskrisen i 2008.

Har det hjulpet? Det afhænger af, hvem du spørger.

Men set i forhold til det groteske antal billioner dollars, der er blevet sprøjtet ud i markederne, kan vi vel være enige om, at effekten har været relativt begrænset. Aktiverne, ja, de er blevet dyrere: aktier og ejendomme især, som det altid sker, når bankerne har det godt. Og guld, bevares. Og renterne er blevet så små eller endda negative, at begrebet rente efterhånden er meningsløst. For der er så mange penge i verden, at man skal betale for at få nogen til at opbevare dem.

Men er vi blevet rigere, du og jeg, i vores hverdag? Ikke særligt meget, hvis vi ser på BNP-tallene, der stort set overalt i den vestlige verden er vokset meget begrænset. Og nærmest overhovedet ikke, hvis vi ser på, hvor mange penge, der er blevet brugt for at skabe gang i økonomien.

Nu modtagere på de trykte penge

Flere stemmer i debatten har meldt sig som fortalere for, at vi tager den logiske konsekvens af al den trykken penge. Nemlig at vi bare deler gratis penge ud til borgerne i form af borgerløn eller tilsvarende. For præsidentkandidat Bernie Sanders er det endda officiel politik.

Men der har været en ideologisk modstand mod dette ellers logiske og i hvert fald socialt langt mere afbalancerede skridt. Og man har heller ikke set nogen positive effekter for økonomien i de begrænsede storskalaforsøg, som man har lavet med borgerløn i f.eks. Finland.

Men med coronavirussets skadevirkninger i mente vil flere politikere tilsyneladende tage endnu et svømmetag ud i de trykte penges behagelige varmtvandsbassin. I stedet for blot at sende penge ud på markedet, skriver man en modtager på: Rejsebureauer, restauranter, kunstnere, flyselskaber, virksomheder, der har sendt folk hjem på grund af coronakrisen.

Interessante diskussioner venter efter corona

Normalt ville man kalde det ulovlig statsstøtte, men det udtryk er suspenderet nu.

Der bliver mange ideologiske, juridiske og videnskabelige diskussioner at tage, når coronaepidemien engang er overvundet. For overvundet, det bliver den.

Pas på jer selv derude. pk.

Guldpris (XAU-DKK)
18122,70 DKK/oz
  
+ 184,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
215,12 DKK/oz
  
+ 2,63 DKK

Du vil måske også gerne læse