Opret ny alarm

Verdensrekord i guldpris

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 03.03.2022
Guldpris (XAU-DKK)
16 230,40 DKK/oz
  
+ 2,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
190,31 DKK/oz
  
- 0,01 DKK
Krigen i Ukraine betyder ligenu verdensrekord i guldpris

Verdensrekord i guldpris. Lige nu oplever vi verdensrekord i guldprisen. Desværre ikke i hovedvalutaen, USD, men i danske kroner har guldet aldrig været dyrere. I går, onsdag den 2. marts, lå det på 12.915 DKK/ounce, men det havde været oppe på 12.940 DKK/ounce.

Årsagen til dette er naturligvis, at vi har krig i Europa. Torsdag den 24. februar angreb Rusland Ukraine fra flere fronter. Mange tusinde er allerede døde. Mange tusinde vil dø, når Rusland efter al sandsynlighed begynder at bombe løs på de større byer. Men Ukraine er ikke brudt sammen, som Putin havde håbet på. De russiske angribere er ikke blev modtaget med salt og brød, som man byder venligtsindede i Ukraine. Ukrainerne holder ud, mens de bringer kvinder og børn i sikkerhed.

Tilbage til den kolde krig

Konsekvensen af dette er, at vi har fået en kold krig igen. Et jerntæppe vil sænke sig. Rusland vil blive drevet mod Kina. Selv tyskerne har opgivet angsten for at bruge penge på forsvar. 100 mia. euro alene i år. Og så 2 % af BNP for al overskuelig fremtid. Og det vil ske i Danmark også.

Ukraines præsident Volodomyr Zelenskij har vist sig være en stor kommunikator, hvis folkelige ledelsesstil står i skærende kontrast til Vladimir Putins tsar-manerer. Foto: gov.org.ua

Jeg er vokset op på Bornholm med sovjetiske krigsskibe ude på vandet, sejlende forbi vores sommerhus. Måske var det naivt, men jeg var aldrig bange for atomkrigen. Det overlod jeg til Michael Strunge og andre tænksomme typer. Men i går på vej hjem fra København, tænkte jeg, at det kan ske, her, i dag. Taktiske a-våben, hvis nogen (I ved hvem) bliver presset. Et lille hurtigt puf. Det er helt vildt.

Det er bagtæppet for en høj guldpris. Det er brutalt, men sandt. Og det spiller sammen med inflationen, som nu får endnu nogle nøk på grund af højere energipriser – som vil sprede sig til stort set alle andre varegrupper. Det stiller spørgsmålet, om man skal hæve rente så hurtigt som planlagt. Det kan styrke guldet yderligere. Og usikkerheden. Den styrker som regel altid guld.

I USD har vi endnu ikke rekordpriser på guld. Mandag den 21. februar lå den på 1.901 USD/ounce, hvorpå den steg til 1.934 USD/ounce onsdag den 23. februar. Guldet tabte 45 USD den 24. februar til 1.889 USD/ounce, men det er typisk. Uventede negative nyheder, som f.eks. krig, rammer altid alle aktivklasser. Onsdag den 2. marts var guldet tilbage på 1.927 USD.

Guldpris (XAU-DKK)
16 230,40 DKK/oz
  
+ 2,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
190,31 DKK/oz
  
- 0,01 DKK

Du vil måske også gerne læse