Opret ny alarm

Uge 42: Guldpris bryder tabstrend

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 24.10.2016
Guldpris (XAU-DKK)
16847,20 DKK/oz
  
- 50,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,51 DKK/oz
  
- 5,16 DKK

Velkommen, kære læser, til Tavex’ nye ugentlige update om guld og guldpris. Vi har tidligere lavet en gennemgang af udviklingen i guldprisen i vores månedlige Guldbrev, som du har fået som en Tavex-kunde. Det fortsætter vi med, men interessen for investering i fysisk guld i Danmark er stigende, så derfor giver vi dig som kunde et sammendrag af udviklingen i guldprisen i den forgangne uge – samt nogle trends, der kan give et peg om, hvor guldprisen er på vej hen.

Guldpris brød faldende trend

Guldet (se Tavex’ guldpriser i USD her) holdt ikke efterårsferie i uge 42, men brød den negative trend fra uge 41 og knækkede kursen allerede mandag den 17. oktober med en stigning til 1255 USD/ounce i forhold til 1251 USD/ounce fredagen inden. Derfra fortsatte guldprisen opad de næste par dage, indtil den ramte 1270 USD/ounce den 19. oktober. Guldprisen har ikke været så højt oppe siden begyndelsen af oktober, hvor guldet faldt som en sten fra 1312 USD/ounce den 3. oktober til 1 1268 USD/ounce dagen efter.

En ting står stærkere end noget andet lige nu i nyhedsflowet: Vi befinder os ganske få uger fra valget af den politiske leder af verdens mægtigste land og verdens største økonomi. Derfor kan vi ikke undgå at behandle konsekvenserne af præsidentvalget i USA den 8. november for prisen på guld.

Gode chancer for Trump = høj guldpris

Tavex har tidligere i vores Guldbreve gjort opmærksom på, at guldet er stiger, når chancerne for Trump er øger. Logikken ligger lige for: guld er en safe haven og succes for Trump svarer lidt til Brexit i Europa – det vil sige lange ansigter og rådvildhed på finansmarkederne, når vælgerne træffer en uventet afgørelse. Her er markedernes vanlige reaktion at sælge aktier og obligationer og gemme sig i guld.

Chris Louney, analytiker i Royal Bank of Canada, som er stærk, når det gælder ædelmetaller, har sat tal på sammenhængen mellem guldpris og gode chancer for Trump. Han siger her til CNBC, at der er negativ effekt for guldprisen, når chancen for en sejr for Trump går under 20% ifølge mainstreammedier, og tilsvarende positiv effekt for guldprisen, når mainstreammedier vurderer, at chancen for en sejr for Trump er over 40%.

RBC: 1250 USD/ounce er stærk hurdle

RBC’s gæt på en guldpris er, at den holder sig i spændet 1250-1278 USD/ounce op til årsskiftet. Han vover dog ikke noget prisgæt for begyndelsen af 2017, eftersom det vil afhænge af valget og hvilken politik, som Trump vil føre. Louney umiddelbare sjus på, hvad hele usikkerheden kan betyde, ligger i spændet 10-20 USD/ounce – altså ikke revolutionerende.

På den anden siden gør både Louney og flere andre analytikere opmærksom på, at 1250 USD/ounce er en vanskelig hurdle for guldprisen, selv med det nedadgående pres, der har været de sidste mange uger. Selvom antallet er faldet, ligger der stadig mange kontrakter på den pris og det er ikke lykkedes at trykke guldet under 1250 USD trods pres i løbet af de sidste par måneder. Hvis denne barriere bryder sammen, mener analytikerne dog, at der kan komme et skarpt fald ned til 1200 USD/ounce.

Lidt skal vi også tale om renter. Der var møde i ECB den forgangne uge, og Mario Draghi lod renten i euroområdet være uforandret. Det viser, at de økonomiske mål, som den lave og delvist negative rente er sat verden for at opnå, langt fra er indfriet – og at der ikke er tegn på normalisering af renteniveauet i Europa foreløbig.

Cambone: Usikkerhed, hvis Trump ikke anerkender nederlag

Guldsitet Kitco News’ Daniela Cambone opsummerer den næste måneds tids begivenheder, at en sejr for Hillary Clinton mere eller mindre vil give status quo. De strukturelle problemer i verdensøkonomien vil stadig være der den 9. november, og Clinton bliver betegnet som “dovish” i forhold til renten i USA, hvilket betyder, at hun ikke er den, der presser på for renteforhøjelser. En renteforhøjelse i december fra Fed mener Cambone, at markederne efterhånden har foruddiskonteret, selvom talknuserne trods alt ikke taler om mere end en sandsynlighed på 66%. Diskonteringen er sket gennem en styrkelse af USD, som alt andet lige betyder en svækkelse af guldet.

En sejr til Trump ved vi ikke, hvad vil betyde – meget hænger på hans første signaler straks efter valget og ikke mindst, efter at han overtager embedet i januar. Det tredje scenarium, som Donald Trump selv har åbnet op for, er en sejr til Clinton, som Trump ikke vil anerkende. Det giver usikkerhed, og det kan markederne ikke lide, og så flygter de til guld, påpeger Cambone.

Det var alligevel en hel del usikkerhed. Spørgsmålet er, hvor mange renteforhøjelser fra Fed, som skal til for at afbalancere den usikkerhed – og om renteforhøjelser egentlig er en opskrift på faldende guldpriser, som mange i markedet ellers regner som selvindlysende.

 

Guldpris (XAU-DKK)
16847,20 DKK/oz
  
- 50,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,51 DKK/oz
  
- 5,16 DKK

Du vil måske også gerne læse