Opret ny alarm

To pionerer vil finde sønderjysk guld

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 20.01.2022
Guldpris (XAU-DKK)
15 271,50 DKK/oz
  
+ 184,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
169,97 DKK/oz
  
+ 1,13 DKK

Sønderjysk guld. Vi kender sønderjysk spegepølse og sønderjysk kaffebord, Men vidste du, at der også findes sønderjysk guld?

Det gør der. Og hvis det står til et nyt firma med det opløftende navn Dansk Guld ApS, skal der findes meget mere. Det oplyser DR med Flensborg Avis som kilde.

Geolog og grusgravejer

Bag firmaet står et samarbejde mellem to herrer, Christian Knudsen og Bjarne Overgaard. Christian Knudsen er pensioneret geolog fra GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland). Bjarne Overgaard ejer en grusgrav i Rødekro i Sønderjylland.

For 20 år siden fik Christian Knudsen at vide, at der var guld i Bjarne Overgaards grusgrav. Den, der oplyste ham, havde været ansat i grusgraven og havde selv fundet guld dér. Mange år senere, i 2015, aftalte geologen med grusgravejeren at komme forbi Rødekro for at tage en prøve. Og i laboratoriet kom en fin lille stribe af guld til syne.

Nu er de to gået sammen om Dansk Guld ApS, som de hver har investeret 250.000 kr. i.

Pengene skal bruges på at indkøbe maskiner af en beskeden størrelse, der kan filtrere guldet fra grus. Tanken er, at det grus, der alligevel graves op fra grusgraven skal filtreres for guld.

1.000 tons grus til en ring

Det er ikke store mængder, der kan blive tale om. Fem milligram guld per tons grus. Det vil sige, at der skal graves 1.000 tons grus op, for at der skal være til en fingerring (5 g).

Til gengæld bliver guldet bæredygtigt, for den ekstra miljøpåvirkning er så ringe. I forhold til andre miner, hvor man graver store områder op og bruger masser af ressourcer på at finde guld.

Det var, hvor gletschere eller bræer som denne sluttede, at det tunge guldstøv blev aflejret i istiden. Briksdalsbreen i Norge. Foto: Wikipedia Commons

Vi skal tilbage til istiden for at finde årsagen til, at der findes guld i Danmark. De mange millioner tons is, der lå i flere hundrede meters tykkelse over den skandinaviske halvø høvlede meget materiale af klipperne deroppe. Blandt det var der store og små sten, grus, sand, ler og jord. Samt forskellige mineraler, herunder tunge guldkorn.

Guld er netop tungt sammenlignet med sten, så guldkorn blev typisk aflejret tæt ved gletscherporten. Og en sådan gletscherport lå ved grusgraven i Rødekro.

Christian Knudsen glæder sig til at komme i gang.

– Hvor hurtigt skal man køre centrifugen, hvor meget tryk skal der på, hvordan skal man indstille rystebordet? Det glæder jeg mig rigtig meget til – det bliver sjovt, lyder det fra Christian Knudsen.

Guldpris (XAU-DKK)
15 271,50 DKK/oz
  
+ 184,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
169,97 DKK/oz
  
+ 1,13 DKK

Du vil måske også gerne læse