Opret ny alarm

Syriza stiller euroen under pres

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 26.01.2015
Guldpris (XAU-DKK)
16009,00 DKK/oz
  
- 84,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,45 DKK/oz
  
- 4,53 DKK

Grækerne gjorde ved valget søndag alvor af deres trussel om at stemme på det venstreorienterede parti Syriza. Partiet vil have afskrivninger af Grækenlands gæld til EU og i øvrigt sætte forbruget af penge til pensioner, understøttelse, statssubsidieret elektricitet (!) og andre milde gaver til befolkningen kraftigt i vejret. Problemet er bare, at Grækenland ikke selv har pengene til det øgede forbrug – og hvordan Syriza vil skaffe dem, vides ikke. Eftersom Grækenland er med i eurosamarbejdet, kan det ikke lave en Bernanke/Draghi og trykke sine helt egne. Frau Merkel har, jo sikrere Syrizas sejr har set ud i meningsmålingerne, forladt sit gamle standpunkt om, at ingen må forlade euroen og har flere gange ytret, at Grækenland kan blive smidt ud.

Nu hænger vi således i uvished. Syriza har vundet valget, men ikke fået egen majoritet. Spørgsmålet er med hvem, partiet vil danne regering; hvordan vil denne regerings forhandlingsudspil se ud og hvordan vil det blive modtaget af EU-landene – og hvad Syriza vil gøre, hvis Grækenland bliver ignoreret. Og hvad sker der med euroen, når eller hvis Grækenland skal ud?

Visse økonomer, ganske vist kun få, kunne finde på at sige, at vi (altså EU) bare skal sætte gang i pengeforbruget i Grækenland for at få gang i efterspørgslen, men spørgsmålet er, om der rent økonomisk ville komme noget ud af en sådan letsindighed. Grækernes problem er nemlig i grunden, at deres økonomiske system er hullet som en si og at grækerne selv har ladet stå til, mens de er blevet lullet i søvn af tvetungede politikere, der har købt loyalitet for velfærd finansieret af lånte penge. De fiflede sågar med de officielle statistikker for at komme med i eurosamarbejdet i 2001. Der kan man da tale om ris til egen r… umpe.

Læs mere her:

http://finans.dk/live/politik/ECE7388429/Professor-Grækenland-får-ikke-lov-at-løbe-fra-gælden/

Guldpris (XAU-DKK)
16009,00 DKK/oz
  
- 84,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,45 DKK/oz
  
- 4,53 DKK

Du vil måske også gerne læse