Opret ny alarm

Stort skridt mod afskaffelsen af kontanter

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 06.05.2015
Guldpris (XAU-DKK)
17025,50 DKK/oz
  
+ 112,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
192,30 DKK/oz
  
+ 1,15 DKK
Tavex valuta banner

Regeringen: Du skal ikke have krav på at kunne betale kontant

Der er snart valg og regeringen spytter derfor tilsyneladende nye initiativer ud på samlebånd.

I går tirsdag kom statsminister Helle Thorning-Schmidt med en række meget ukonkrete eller allerede fremsatte forslag bundtet som en pakke, der skal give det indtryk, at regeringen vil gøre det lettere at leve og arbejde i Udkantsdanmark.

I dag onsdag fortalte DR Nyheder i radioavisen kl. 10, at regeringen som en del af en række vækstinitiativer vil fjerne pligten for fysiske butikker i Danmark til at tage imod betaling i form af sedler og mønter udstedt af Danmarks Nationalbank. Ifølge DR Nyheder skal visse erhvervsdrivende, f.eks. dagligvarebutikker og læger, fortsat have pligt til at tage imod kontanter.

Med forslaget bryder regeringen med en århundredlang tradition, som strækker sig tilbage til middelalderen, hvor kongemagten gradvist fik samlet retten til at udstede gangbar mønt. Men regeringen er udsat for massivt pres for at ophæve pligten til at tage imod kontanter. Bankerne mener, at kontanthåndteringen er for dyr. Tidligere var sikkerheden også et argument, men bankerne har efterhånden sikret sig så grundigt mod røverier, at risikoen for røveri nu i al væsentlighed rammer butiksdrivende, tankstationer og kiosker, så detailhandlen er også positiv overfor at droppe pligten til at tage imod kontanter.

Der er alligevel grund til at kaste et særligt øje på bankernes rolle. De har sammen med det tidligere bankejede betalings-næsten-monopol NETS ført en massiv kampagne mod kontanter de sidste mange år. Det skyldes naturligvis ikke kun hensynet til medarbejdernes sikkerhed og omkostningerne ved kontanthåndtering, men også at bankerne kan tjene mere på det, hvis pengestrømme går fra kontanter til elektronisk overførsel – for dér har bankerne og NETS’ sin indtjening.

Alligevel er der noget fanatisk over kampen mod kontanterne, eftersom langt-langt den overvejende del af pengestrømmene i det danske samfund allerede er elektroniske. Det ligner, at man vil afskaffe kontanterne for at befæste sit eget monopol.

Afskaffelsen af pligten for fysiske butikker i Danmark til at tage imod danske kroner betyder ganske rigtigt ikke, at vi med et slag afskaffer kontanterne, men det er en meget vigtig milesten på vejen mod det kontantløse samfund. Og retningen er klar.

Tabet af kontanter er grundlæggende et tab af kontrol for dig. Til forskel fra det indtryk man måske kan få af medierne i Danmark, har du ingen pligt til at redegøre for dine økonomiske forhold for potentielt alle, der kan få adgang til bankernes eller NETS’ data. Du tvinges til at lægge selv meget små overførsler i hænderne på bankerne eller NETS – og de tager sig betalt for det som tidligere var gratis for dig.

Der er altid grund til at nøje at overveje, hvilke fordele man systemisk kan få af at gennemføre en ændring – men man skal veje det op i mod det tab af frihed og uafhængighed for den enkelte, som en sådan ændring medfører.

Indtil videre behøver man dog ikke at bekymre sig for meget. De forslag, som regeringen i disse dage spytter ud på samlebånd, har ikke en chance for at blive vedtaget i folketinget på denne side af et valg. Det, der er grund til at lægge mærke til, er, om forslaget om at afskaffe pligten til at tage imod danske kroner også bliver fremsat af en regering efter valget, camoufleret om et “vækstinitiativ” – for så er der virkelig grund til at frygte for kronens overlevelse.

Læs mere om regeringens forslag her:

http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2015/05/06/093319.htm

Guldpris (XAU-DKK)
17025,50 DKK/oz
  
+ 112,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
192,30 DKK/oz
  
+ 1,15 DKK

Du vil måske også gerne læse