Opret ny alarm

Schweizerne kan tage retten til at lave nye penge fra bankerne

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 27.12.2015
Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
- 67,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
- 0,23 DKK

Aktivister i Schweiz har indsamlet 110.000 underskrifter for, at der i alpelandet holdes en afstemning om at fratage de private banker muligheden for at lave nye penge. I stedet skal nationalbanken være den eneste bank, som kan ændre mængden af både kontanter og elektroniske penge i Schweiz.

Med forslaget, som endnu ikke har fået en endelig dato for, hvornår der skal stemmes om det, skal private banker have 100% reserver i form af indlån eller egenkapital til dækning for eventuelle lån eller kreditter, som banken udsteder. Dermed er det op til den schweiziske nationalbank at bestemme, hvordan pengemængden i Schweiz skal udvikle sig.

I moderne markedsøkonomier er det sådan, at nationalbankerne bestemmer, hvor mange kontanter (sedler og mønter), som skal sættes i cirkulation. Men kontanter udgør i reglen en meget lille del af den samlede pengemængde i et samfund – i Schweiz udgøres f.eks. kun ca. 10% af den samlede pengemængde af kontanter. Resten af pengemængden er såkaldte elektroniske penge, og de “laves” af banker og andre kreditinstitutioner, når de yder en kredit eller et lån til en kunde.

Bliver forslaget vedtaget, er det et radikalt opgør med den gælddrevne økonomi, som har præget verden siden det moderne bankvæsens gennembrud i 1800-tallet.

Læs mere om den kommende folkeafstemning i Schweiz hos The Daily Telegraph:

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11999966/Switzerland-to-vote-on-banning-banks-from-creating-money.html

Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
- 67,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
- 0,23 DKK

Du vil måske også gerne læse