Opret ny alarm

Rusland køber guld, dropper dollar

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 24.08.2018
Guldpris (XAU-DKK)
16030,40 DKK/oz
  
+ 40,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
201,71 DKK/oz
  
- 3,59 DKK

Det har været kendt længe, men det fortsætter: Rusland køber guld, mens landet sælger amerikanske obligationer. Det skriver Jyllands-Posten med CNN som kilde.

I løbet af marts reducerede Ruslands nationalbank, Bank Rossii, sin beholdning af amerikanske obligationer med 84% til 96 mia. kroner, mens man købte guld, så man nu har for 488 mia. kroner af det gule metal.

Frygt for at lide Tyrkiets skæbne

Og selvom vi ikke har tallene endnu, er der ingen grund til at formode, at russerne ikke har forøget sit fokus på guld og reduceret afhængigheden yderligere USD over sommeren.

Russerne frygter nemlig at dele skæbne med Tyrkiet, som lige nu befinder sig i en akut økonomisk krise.

Nogle har påstået, at Tyrkiets nuværende krise er udløst af præsident Trump. Han får skylden for så meget for tiden, både på grund af uvilje over for hans administration og fordi det er en enkelt forklaringsmodel. Men i forhold til Tyrkiets nuværende krise er det ikke rimeligt at give Trump skylden.

Erdogan årsagen til lirakrisen

Årsagen til lirakrisen i Tyrkiet er massive statslige underskud, som præsident Erdogans regime har opbygget, fordi man har investeret stort i infrastruktur for at holde økonomien i gang, så vælgerne ville få det  bedre og derfor bedre kunne stemme rigtigt.

Det har Kina også gjort, med ganske stor succes (her er det bare lidt mere ligegyldigt, hvordan vælgerne stemmer – det magthaverne frygter i Kina er social uro, altså at folket griber til vold). Men Tyrkiet er ikke Kina, Erdogans AKP-parti er ikke Kinas kommunistpartis væg-til-væg-diktatur, men frem for alt er Tyrkiets økonomi langt mere åben end Kinas.

Sammen med en kostbar krigsførelse i Irak og Syrien – og mod kurdiske oprørere i Tyrkiet – belaster infrastrukturinvesteringerne en forholdsvis lille og åben økonomi som den tyrkiske.  Og så skal der ikke meget mere end et par tweets fra Trump om en fængslet præst og en forhøjelse af nogle toldsatser, før långiverne taber tilliden til Tyrkiet og tyrkiske obligationer reduceres til junk-status, som det senest skete i fredags.

Rusland frygter nye sanktioner

USA gennemfører netop nu flere sanktioner mod Rusland i andeledning af den formodede russiske indblanding i giftattentaterne i Storbritannien (bl.a. på den tidligere russiske efterretningsagent Sergei Skripal) og Rusland frygter, at landet kan blive næste offer for en krise, der ligner den tyrkiske.

Derfor søger Bank Rossii at reducere USA’s magt over Ruslands økonomi ved at vælge guld frem for dollar.

Guldpris (XAU-DKK)
16030,40 DKK/oz
  
+ 40,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
201,71 DKK/oz
  
- 3,59 DKK

Du vil måske også gerne læse