Opret ny alarm

Positivt for guld i november

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 27.11.2018
Guldpris (XAU-DKK)
16569,90 DKK/oz
  
- 199,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
216,37 DKK/oz
  
- 3,50 DKK
Højeste sguldpri

af Peter Kyhn

Positivt for guld i november

De sidste par uger af november har været positive for de af os, som investerer i guld.

Tirsdag den 13. november, efter et drastisk fald, lå prisen på 7913 DKK/ounce, men den steg endnu hurtigere, end den var faldet, idet guldet allerede om onsdagen var oppe over 8000 DKK/ounce, nærmere bestemt 3 kroner over.

Den reboundede og sluttede ugen på 7982 DKK/ounce om fredagen, men begyndte derpå en lang klatring opad, der førte den til 8047 DKK/ounce torsdag den 22. november og videre til 8054 DKK/ounce i går mandag den 26. november, hvorfra den også i skrivende stund tirsdag middag har holdt pænt i nærheden af. Dette må siges at være meget positivt for guld i november.

Optimisme også i USD

Ser vi på guldets gang i USD, så holder optimismen. Mandag den 12. november var prisen nede i 1202 USD/ounce, hvorpå klatringen til 1224 USD/ounce begyndte, som blev nået mandagen efter, den 19. november. Og der har den med små udsving holdt sig lige siden, lidt med pil nedad på det sidste, så prisen står i 1221 USD/ounce her ved middag tirsdag den 27. november.

Det er intet under, at det hele står lidt i stampe i USD – hele ugen er der møder i Fed (dog ikke i FOMC, hvilket er dér, hvor renten fastsættes) og alle fedologerne (analogt med kremlologerne under den kolde krig) har travl med at læse pressereferater af, hvad denne governor i Fed har sagt her, og en anden har sagt dér.

Fedologerne holder vejret

Det hedder jo Federal Reserve System, og det består af en række Federal Reserve-banker spredt i klumper ud over USA efter en orden, som gav mere mening, da systemet blev indført for 100 år siden. Og hver af disse banker har en governor, og nogle af disse er medlem af FOMC-komitéen.

Fedologerne får dog virkelig noget at lave, når chefen himself, Jay Powell, holder tale på onsdag og ikke mindst når referatet for sidste Fed-møde frigives på torsdag. Men altså, mødet i Federal Open Markets Committee er først den 19. december, og ja, det bliver spændende at se, om Fed er blevet mindre høgeagtig og måske signalerer en ændring af renteopskrivningspolitikken. Men den tid, den sorg.

Forudsigelser mod årets slutning

Lad mig krydre med et par forudsigelser, som kommer så sikkert som musvitter til fuglebrættet her sidst på året. Ja, jeg mener, at det er sikkert, at forudsigelserne kommer, når vi nærmer os slutningen på året (for dér er den slags jo alt andet lige lettere at lave).

Jeg mener altså IKKE, at forudsigelserne nødvendigvis er sikre, hvorfor jeg gerne bringer nogle der stritter i hver sin retning, men jeg mener helt sikkert, at man kan skærpe sin opmærksomhed og lægge lidt til sin visdom, hvis man sætter sig ind, hvad banker og andre i markedet mener om guldets fremtid.

Guld 86 gange mere værd end sølv

Lad os starte med Natixis, en fransk bank med rødderne i sparekassebevægelsen og kooperative banker. Her mener analytikeren Bernard Dahdah, at USA’s økonomi i 2019 bliver begrænset af, at beskæftigelsen er så høj, at væksten ikke kan fortsætte, hvilket er godt for guld. Natixis og Dahdah siger, at guld kan gå helt op til 1350 USD/ounce, men at gennemsnitsværdien over året kommer til at ligge på 1275 USD/ounce, hvilket er ca. 4% højere end nu.

Dahdah har dog øjne for andet end guld, idet han peger på, at guld/sølv-kvoten (forholdet mellem prisen på guld og sølv) er 86, hvilket er det højeste siden 1993. Derfor, mener han, er der endnu mere vækstpotentiale i sølv, der kan gå op til 18 USD/ounce med et årsgennemsnit på 16 USD, 12% højere end nu.

Jeg undlader ikke at gøre opmærksom på, at Tavex har nogle skarpe priser på investeringssølv ud over vores store udvalg af ditto guld.

Goldman Sachs: guld ”særlig tiltrækkende”

Så er der Bjarne Corydons bedste ven, Goldman Sachs.

De kom med en rapport mandag, hvor man bl.a. kan læse, at såfremt USA’s vækst som ventet sagtner farten næste år, ”vil guld kunne drage nytte af en højere efterspørgsel efter defensive investeringsgoder. I dette stadium af den økonomiske cyklus kan guld være særlig tiltrækkende som diversifikator i porteføljen, eftersom traditionelle safe-haven-investeringer som langsigtede obligationer kan rammes, hvis den amerikanske inflation overrasker til den positive side.”

Inflation skal der til

Så er der London-baserede IHS Markit, hvor senioranalytiker KC Chang siger, at man regner med, at guld fortsat i 2019 vil ligge inden for båndet 1200-1300 USD/ounce, dog tættere på 1300 USD/ounce i slutningen af året. Der skal inflation til at hive guld ud af båndet. Ja, det er faktisk læren af 2018, som overtegnede også ser det, må jeg indrømme. Med mindre der sker noget andet, altså.

Og sådan mener vi alle noget.

Vi kan dog juleglæde os over, at vi fik solgt vores Bitcoins i tide. Eller at vi slet ikke fik købt nogle. For et år siden var den på vej mod 20.000 USD, nu står den i 3519 USD. Stadig ret godt for noget kode og noget computerkraft, men alligevel.

 

Guldpris (XAU-DKK)
16569,90 DKK/oz
  
- 199,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
216,37 DKK/oz
  
- 3,50 DKK

Du vil måske også gerne læse