Opret ny alarm

Økonom: Ti års stagnation truer

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 12.11.2014
Guldpris (XAU-DKK)
16614,50 DKK/oz
  
- 110,50 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
217,32 DKK/oz
  
- 0,91 DKK
Tavex valuta banner

Dagbladet Politiken havde natten til 12. november en dommedagshistorie om europæisk økonomi øverst på forsiden. Det drejer sig om advarslen fra den indflydelsesrige tyske økonom Hans-Werner Sinn, som har spået om ti år med stagnation i Europa og kaldt euroen en spændetrøje. Med i Politikens kompot kommer også Economists manende ord om, at det er “verdens største økonomiske problem”, at Europa risikerer at gå en japansk skæbne i møde – en årrække uden inflation og vækst.

Økonomien reagerer ikke normalt

Politikens journalist har måske, måske ikke, talt med økonomiprofessor Philipp Schröder fra Aarhus, der er enig i sin landsmands frygt for langvarig stagnation, men ikke i Sinns forslag om, at visse lande burde kunne træde uden for euroen, indtil de får det bedre. Politiken citerer i øvrigt Aarhus-professor Schröder for den bemærkelsesværdige udtalelse: “Økonomien reagerer ikke normalt.”

Efter det britiske magasin og de to tyske herrer kaster Politiken lyset mod den frankofone verden. Her får læseren i det mindste forslag til, hvad vi i Europa kan gøre ved det hele – og så alligevel ikke. Société Générales cheføkonom Anatoli Annenkov mener, at politikerne skal reformere økonomierne, mens Nicolas Véron fra Bruegel-tænketanken i Bruxelles er lidt mere konkret: politikerne skal reformere pensionssystemerne.

Hvad der foregår i international økonomi lige nu

Der er ikke noget at sige til, at danskerne har svært ved at begribe, hvad der foregår i international økonomi lige nu.

Dels er mange økonomer helt enkelt i vildrede om, hvad der sker i realøkonomien, som f.eks. professor Schröder fra Aarhus. Det nytter bare ikke at mene, at økonomien ikke reagerer “normalt” – næh, det handler om, at økonomernes begrebsapparat ikke er tilstrækkeligt til at beskrive virkeligheden. Virkeligheden og økonomien er nemlig af princip “normal”.

Og dels er kvaliteten af den økonomiske journalistik ikke imponerende, heller ikke her hos Politiken. Der er ingen ord om den stundende kamp mellem slappere og strammere blandt økonomer og ikke mindst politikere i Europa. De to personer, som faktisk lader til at have gode ideer til, hvordan vi kan komme op af dyndet, får ikke lov til at forklare, hvad vi skal gøre og hvordan det vil virke. Deres råd kommer til at lyde som et af de klassiske tilråb fra det britiske parlaments bageste rækker: “Reform, reform!”

Men måske mener Politiken, at det ikke interesserer læserne at få forklaret disse ting. Her hos Tavex tror vi, at det er en fejl.

Læs artiklen selv:

http://politiken.dk/oekonomi/gloekonomi/ECE2451437/ti-aars-stagnation-truer-eurozonen/

Guldpris (XAU-DKK)
16614,50 DKK/oz
  
- 110,50 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
217,32 DKK/oz
  
- 0,91 DKK

Du vil måske også gerne læse