Opret ny alarm

Ny guldmønt skal redde Zimbabwe

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 08.08.2022
Guldpris (XAU-DKK)
15 455,10 DKK/oz
  
+ 317,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
172,73 DKK/oz
  
+ 3,08 DKK
Mosi-oa-Tunya Guldmønt

Du synes sikkert, at de 9,1 % inflation, vi har i Danmark, er meget. Det irriterer, at kaffen er dyr. Det irriterer, at producenterne prøver at snyde en ved at gøre pakkerne mindre. En ”halvkilospakke” indeholder nu 450 g – eller for visse mærker 425 g! Og frem for alt, så gør det ondt at betale elregningen. Eller gasregningen, hvis man er så uheldig at få en sådan.

Men hvad så med en inflation på 156 % procent?

Ja, det tager unægtelig pusten fra én.

156 procent inflation

Sådan var det i Zimbabwe i 2008. Skiftende zimbabwiske finansministre og centralbankchefer gjorde, hvad de kunne. De indførte nye valutaer med meget færre nuller. Alt det vi kender fra stater præget af uduelig ledelse.

I april 2009 gav Zimbabwe op og holdt op med at trykke sine egne penge. Det var der ingen grund til, når ingen ville have dem. I 2015 meddelte landet, at man helt var gået over til USD.

Men i juni 2019 gjorde man et forsøg på at skabe en ny valuta med det mundrette navn Real Time Gross Settlement Dollar. Normalt blev den kaldt Zim Dollar. Brug af udenlandsk valuta blev forbudt. Det blev ikke nogen succes. Allerede i juli var inflationen oppe på 175 % p.a. I marts 2020 droppede man Zim-dollarens eneret på betaling i landet, og det var ikke coronaens skyld. Det var landets borgere. De ville ikke have Zim-dollaren.

Zimbabwe 1 oz
Mosi-oa-Tunya. Foto: Reserve Bank of Zimbabwe

En zimbabwisk Krugerrand

Zimbabwes sidste nye påfund for at begrænse inflationen hører til de ældste i værktøjskassen. Landet udstedte den 25. juli en 22 karat guldmønt i størrelsen 1 troy ounce finguld. En zimbabwisk Krugerrand, altså.

Den nye mønt hedder Mosi-oa-Tunya, hvilket er Lozi-sprog for ”røgen, der buldrer”. Der er naturligvis tale om Zimbabwes uovertrufne naturfænomen Victoria Falls. Det ligger på grænsen til Zambia, hvor Zambezi-floden styrter mere end 100 m ned over en bredde på 1,7 km.

Mosi-oa-Tunya er præget i 1.500 plus angiveligt 2.000 ekstra eksemplarer, som angiveligt er fordelt til zimbabwiske banker. Prisen er guldprisen plus 5 % i prægningspræmie. De har status som lovligt betalingsmiddel, men kan først bruges 180 dage efter udstedelsen.

Røgen, der buldrer

Som Danmark kan Zimbabwe ikke længere præge egne mønter, så de nye guldmønter er præget i udlandet. Men den zimbabwiske centralbankchef John Mangudya håber på, at fremtidige oplag af mønten vil blive præget lokalt.

Det skal man nok tage med et gran salt. Uduelig økonomisk politik har smadret det meste af Zimbabwes industri, så arbejdsløsheden er anslået til ca. 90 %. På trods af det er det ikke helt enkelt at skabe en højt specialiseret virksomhed som en mønt.

En dråbe i Victoria Falls

De fleste medier har omtalt den nye guldmønt som et værn mod hyperinflation. Inflationen i Zimbabwe var 132 % i maj, men steg til 191 % i juni. Anvendte valutaer i Zimbabwe er amerikanske dollars, sydafrikanske rand og kinesiske yuan, for Kina er en stormagt i Afrika.

 

Men ialt 3.500 eksemplarer af mønten forslår som en skrædder i helvede i et land med 15 mio. indbyggere. Hvis de sælges for USD, får nationalbanken et provenu på knap 2,275 mio. DKK. Det er unægtelig en dråbe i Victoria Falls.

Statens jagt på hård valuta

Guldmønten ligner mere et forsøg på at klemme en sjat hård valuta ud af befolkning, turister eller samlere. For staten har også brug for hård valuta, og må være kreativ for at skaffe den. Nordkorea, f.eks., der ikke har meget guld, har i mange år udgivet farverige frimærker for at få lidt valuta i kassen. Tidligere lod landet også sine diplomater smugle narkotika i diplomatposten, men det er vist slut med det.

Zimbabwe har ret store guldforekomster, men plages af stor guldsmugling. Ikke mindre end 33 tons guld anslår man, at der årligt smugles ud af Zimbabwe. Det skyldes, at alt guld, der udvindes i Zimbabwe, skal sælges til … centralbanken. Og det gider mineselskaberne naturligvis ikke. De vil hellere have kontant afregning i USD end et tilgodehavende i zimbabwiske matadorpenge. Men det guld, der trods alt kommer ind til centralbanken, skal jo også sælges. Og det er nok her, at Mosi-oa-Tunya kommer ind i billedet.

Guld alene er ikke nok

For guld alene er ikke nok til at afskaffe inflation i en økonomi, hvor så meget er gjort afhængigt af politiske beslutninger. Man skal huske at afskaffe den uduelige ledelse også. Og det er straks sværere end at præge 3.500 guldmønter.

Og vi må desværre skuffe de kunder, som håber på at kunne købe Mosi-oa-Tunya hos Tavex i Danmark. Vi har ingen umiddelbare planer om at føje den til vores ellers store sortiment.

Se vores sortiment af 1 oz guldmønter her.

Guldpris (XAU-DKK)
15 455,10 DKK/oz
  
+ 317,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
172,73 DKK/oz
  
+ 3,08 DKK

Du vil måske også gerne læse