Opret ny alarm

Krig mod kontanter: storbank afskaffer 1000-kronen

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 11.10.2018
Guldpris (XAU-DKK)
16518,20 DKK/oz
  
- 13,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,48 DKK/oz
  
- 0,61 DKK

Tilbage i september skrev vi her hos Tavex om FinansDanmarks forslag om at afskaffe 1000-kronesedlen.

Bankernes lobbyorganisation mener nemlig, at den stort set kun bruges af forbrydere, hvilket i bankernes skæve optik er personer, som opbevarer penge i kontante beløb uden om bankerne.

Forplumring fra FinansDanmark

I kommentaren herfra i sidste måned undrede vi os over, hvordan bankerne kunne bruge den øgede opmærksomhed om hvidvask som følge af Danske Bank-skandalen til at foretage endnu et udfald mod kontanterne.

Det virker som et klassisk eksempel på at forplumre en nødvendig debat, der burde handle om strammere kontrol med bankerne – ikke om indgreb i din ret til at opbevare dine penge, som du ønsker.

For intet af den hvidvask, der foregik hos Danske Bank i Estland, havde med kontanter at gøre. Den havde derimod alt med bankens forbrydelser og grådighed at gøre, som nærmest daglige afsløringer siden da gang på gang har vist.

Penge i madrassen er IKKE forbudt

Og så er er det helt grundlæggende: uanset hvad bankerne måtte mene, så er det ikke forbudt at opbevare sine penge i madrassen.

Vi gentager og præciserer:

DET ER IKKE FORBUDT AT OPBEVARE SINE PENGE I MADRASSEN!

FOLK, DER HAR DERES PENGE I MADRASSEN, ER IKKE FORBRYDERE!

Som vi har set i Danske Bank-sagen: masser af forbrydere har bankkonti, endda masser af konti, i det bankerne selv ynder at kalde “respekterede banker”.

Desuden får man nøjagtig lige så meget rente af madrassen, som man gør af banken – nemlig ingenting.

Bankerne vil have fuld kontrol

På trods af dette så kæmper bankerne videre mod kontanterne, så de, når vi alle 100% er gået over til elektronisk betaling, har fuld kontrol med vores værdier.

Og Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten erklærede sig da også enige i bankernes ønske om at afskaffe 1000-kronesedlen, hvilket er, hvad man roligt kan kalde et bredt politisk flertal.

Det er altså kun et spørgsmål om tid og praktikaliteter, før 1000-kronesedlen, som vi har haft siden midten af 1960’erne, vil blive inddraget og destrueret. Det skal bankerne nok sørge for, når den tid kommer.

Jyske Bank afskaffer kongens mønt

Men alt dette politik og bureaukrati går ikke hurtigt nok for de mest ivrige banker herhjemme.

Jyske Bank meddeler derfor, at det om få måneder er slut med at hæve 1000-kronesedler i bankens automater. Teknikere er allerede i gang med at omkode dem.

Kasserne i bankens afdelinger er allerede stoppet med at udlevere de store sedler. Pengesedlen kan dog stadig indbetales ved kasserne og i automaterne.

For ellers kan man ikke komme helt af med sedlerne, når bureaukratiet og Christiansborg endelig har taget sig sammen til at gøre bankernes vilje til lov, må man formode.

Enestående i Danmarkshistorien

Det er meget bemærkelsesværdigt, faktisk enestående i Danmarkshistorien: en dansk bank afskaffer kongens mønt, før kongen (regeringen) har gjort det.

Vi skal vist alle lige vænne os til, at landets virkelige magthavere udøver deres magt så direkte.

Guldpris (XAU-DKK)
16518,20 DKK/oz
  
- 13,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,48 DKK/oz
  
- 0,61 DKK

Du vil måske også gerne læse