Opret ny alarm

Man må knuselske Game Stop-investorerne!

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 29.01.2021
Guldpris (XAU-DKK)
16843,30 DKK/oz
  
- 57,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,53 DKK/oz
  
- 5,29 DKK

GameStop. Jeg har ikke meget forstand på aktier, men jeg er glad i dag. Ikke på grund af aktiekurserne generelt. Dem har jeg, som sagt, ikke meget forstand på. Nej, jeg er glad på grund af historien om GameStop-investorerne og hedgefondene. Det er en klassisk episk historie om David og Goliat.

Screendump af GameStops irske hjemmeside. Jeg prøvede at åbne GameStops amerikanske hjemmeside, men fik at vide, at det skulle man have særlig tilladelse til. Er det normalt?

Som jeg ser historien, er det sådan her: Der findes en børsnoteret kæde af spilbutikker i USA, der hedder GameStop. Nogle hedgefonde kiggede nærmere på den og besluttede sig for, at der kunne tjenes penge ved at shorte aktien. Altså spekulere i, at aktien falder i værdi. Det gøres teknisk ved at låne aktier af en, der ejer dem, for senere at betale lånet, der er nomineret i penge, tilbage med aktier, der er blevet mindre værd. Det er enkelt. Og det sker hver dag med alle mulige former for aktiver.

Think Geek

GameStops motto er Think Geek. Så der var nogle geeks, der syntes, at det var en skidt måde at behandle den ellers udmærkede spilkæde på. Så fra et call to action på Reddit besluttede de sig for at købe GameStop-aktier. Og blive ved med at købe dem og få andre geeks og folk, der er mindre geeks, til også at købe.

“David und Goliat” af den tyske kunstner Osmar Schindler (1888).

Og til sidst vippede båden – aktien steg med næsten 2.000% For sådan er markedet. Fornemmer det en tsunami, så er vi alle de sidste dages hellige. Vi vil alle være med og mele vores del af kagen. Så vi kan trække os lidt tidligere tilbage og købe det der sommerhus eller den der sejlbåd.

Underlige ting begyndte at ske…

Og så er der en anden ting. Man ved altid, at man er på sporet af noget stort og råddent, når underlige ting begynder at ske.

Techgiganten Discord gik ind og blokerede for adgang til den del af Reddit, hvor vores geeks holdt til. Årsagen var angiveligt hadtale og ekstremisme. Børshandlerapppen Robinhood gik ind og manipulerede markedet ved at blokere for, at kunder kunne købe GameStop-aktier. Man måtte kun sælge. Visse typer sagde, at kampagnen for opkøb i GameStop var nazistisk. I hvert fald delvis. Eller noget.

En af de investorer, som har skudt penge til i det GameStop-blødende Melvin Capital, er Stephen Cohen. Han er ikke særlig spændende at se på, men er god for over 14 mia. USD, hvoraf ca. 1 mia. USD er placeret i kunst. Så i stedet for et jakkesæt ser vi her Picassos “Le Rêve” (Drømmen) fra 1932, som indgår i Cohens samling.

Det handlede naturligvis bare om penge. En af de største tabere, hedgefonden Melvin Capital, har tabt 30 % af sin kapital, og har måttet bede ejerne om flere penge. Det er ejerne sikkert ikke så glade for.

Mange gode perspektiver i GameStop

Men der er så mange perspektiver i hele affæren om GameStop, alle sammen gode:

* GameStop kan åbne folks øjne for den manipulation, der sker på finansmarkederne – selvom vi har regler, der skal modvirke manipulation.

* Game Stop kan åbne folks øjne for, at så mange af de penge, der i øjeblikket sprøjtes ud på finansmarkederne, hvor de teoretisk skulle gøre os alle rigere, ender på bøgerne hos ligegyldige milliardærer.

* GameStop kan åbne folks øjne for, at hvis de går sammen om en sag, der er god og retfærdig, så kan de faktisk slå de store skiderikker. David tæsker faktisk Goliat, selv i 2021.

* GameStop kan åbne folks øjne for, at de apps og tjenester, de benytter, ikke bare er neutrale formidlere, men sagtens kan undertrykke dine interesser. Og hvis de er store nok eller mener, de er smarte nok, som Robinhood [bare navnet!], kan de bare manipulere markedet og snyde dig. Denne risiko eksisterer for alle dominante markedsaktører, uanset om de har med aktier, kommunikation, sociale medier eller olie at gøre.

Det er FEDT!

Og så er det fedt-fedt-fedt, når nogle bumsede computerspillende, coladrikkende geeks slår hedgefondtyperne i deres smagfulde blå jakkesæt og skjorter af dobbelt egyptisk bomuld. Og de slår dem i deres eget spil. “Fedt!”, råber jeg igen.

Peter Kyhn

PS Og jeg ejer ingen aktier i GameStop….

 

 

Guldpris (XAU-DKK)
16843,30 DKK/oz
  
- 57,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,53 DKK/oz
  
- 5,29 DKK

Du vil måske også gerne læse