Opret ny alarm

Ingen ved, hvem der skal lave nordiske pengesedler

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 25.06.2018
Guldpris (XAU-DKK)
16043,90 DKK/oz
  
- 66,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,90 DKK/oz
  
- 5,22 DKK
Tavex valuta banner

af Peter Kyhn

Kontanter i Norden har det svært. I Danmark og Sverige er man efter mere end tusind år med produktion af egne penge (penninge, mark, dalere, dukater, kroner osv.) mere eller mindre holdt op med det.

Mønterne produceres i begge lande af den finske delvis statsejede mønt, Suomen Rahapaja. Sedlerne har Sverige siden 2002 fået produceret af den amerikanske virksomhed Crane, som overtog Riksbankens seddeltrykkeri, det historiske Tumba Bruk i Tumba syd for Stockholm, der har været i gang siden 1755.

I maj i år meddelte Crane imidlertid, at det vil nedlægge produktionen i Tumba og flytte den til Malta.

Riksbanken uden seddelleverandør

Det blev dog for broget for Sveriges Riksbank, der den 20. juni opsagde aftalen med Crane. Nu er Riksbanken i gang med at lede efter nye leverandører og så skal seddelproduktionen i EU-udbud, så det er langt fra sikkert, at Sverige beholder seddelproduktionen inden for landets grænser.

Den gang i 1755 var pengesedler noget helt nyt i Sverige, som ellers er berømt for sine gigantiske mønter, der vejer flere kilo, udstedt i kobber, et metal som Sverige havde rigeligt af.

Derfor smuglede den svenske stat en hollandsk papirmagersvend ved navn Erasmus Mulder ind i landet. Senere sendte med bud efter Erasmus’ bror Casper og i 1759 var man klar med det første papir af seddelkvalitet.

Håndlavet papir indtil 1938

Indtil 1938 blev papiret til sedlerne håndlavet (som nogle af os prøvede i formningstimerne i folkeskolen), men siden da har der været papirmaskiner på Tumba Bruk.

I Danmark producerede man de sidste sedler i december 2016, hvorefter produktionen blev nedlagt og maskinerne solgt – nogle gik endda til den populære selvforsyningsentusiast “Bonderøven”, som er kendt fra sine programmer på DR1.

Kontanter – stedbørn i pengeverdenen

Den danske udbudsprocedure for produktionen af pengesedler er ikke færdig, så i Danmark lige som i Sverige aner man ikke, hvem der skal producere fremtidens pengesedler.

Kan det have noget at gøre med, at de nordiske lande også er dem, der er kommet længst med hensyn til at afskaffe kontanter i omløb overhovedtaget?

Her kan du se, hvordan det foregik, da der stadig blev produceret danske sedler i Danmark.

 

Guldpris (XAU-DKK)
16043,90 DKK/oz
  
- 66,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,90 DKK/oz
  
- 5,22 DKK

Du vil måske også gerne læse