Opret ny alarm

Inflationen bider sig fast: 5,2 % i Tyskland

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 08.12.2021
Guldpris (XAU-DKK)
16831,50 DKK/oz
  
- 61,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,39 DKK/oz
  
- 5,27 DKK

Inflationen bider sig fast. Oktober var en måned med høj inflation i Danmark, 3 % lå den på og samme dermed rekord siden 1991. I Tyskland, hvor de ellers traditionelt har været hunderædde for inflation, ligger inflationsniveauet langt højere. De foreløbige tal for november måned siger en inflation på 5,2 % i november måned sammenlignet med november 2020. Det er det højeste inflationsniveau siden 1992, altså samme år, hvor Danmark slog Tyskland i finalen om EM i fodbold for herrer.

Niveauet ligger meget højere end den årlige inflationstakt bare i oktober måned, som var på 4,5 %. Inflationen bider sig fast.

Alle ved, at tyskerne er forsigtige med deres penge. Plastickort er ikke noget, som tyskerne har taget til sig førend i løbet af de sidste par år. De foretrækker som regel kontanter.

Det er ikke tilfældigt at tyskerne har det sådan.

Såkaldt inflationsbrev (fra Wilhelmshaven til Norden i Niedersachsen) datostemplet den 4. november 1923 med overstemplede frimærker i valører op til 800.000 mark. Foto: Pemba Mpimaji.

Det er konsekvensens af Tysklands historie. Særlig to oplevelser har givet tyskerne respekt for gode penge og angst for inflation.

Dels er det Tysklands forsinkede økonomiske sammenbrud efter 1. verdenskrig. Sammenbruddet kom i november 1923, hvor inflationen var så høj, at en dagløn var værdiløs senere samme dag, hvor den var udbetalt. Desperate tyskere fyldt trillebøre med pengesedler for at købe brød hos bageren.

Den anden begivenhed, som har formet tyskernes, kaldes Stunde Null (nulpunktet) på tysk. Det var Tysklands fuldstændige sammenbrud i maj 1945, hvor alt hørte op. Tyskerne gik fra et være herrefolk i et 1000-årsrige til at være forhutlede tiggere i besatte lande.

Vendingen begyndte med lanceringen af D-marken i 1948, et helt år inden at hhv. Forbundsrepublikken og DDR opstod. Tyskerne vidste nemlig, hvad der var vigtigt: Det der med demokrati kunne man godt vente lidt med, men en valuta at stole på, det har man brug for her og nu.

D-markens sejrsgang

Siden gik D-marken sin sejrsgang: Den var D-markens og Vesttysklands økonomiske styrke (og USA’s letsindighed og overforbrug), der pressede dollaren væk fra guldet i 1971. Det var D-marken, der blev hovedvaluta i 1970’erne europæiske valutasamarbejde. Det var D-marken, som vi bandt kronen til i 1982 ved indførelsen af fastkurspolitikken. Det var D-marken som blev den reelle valuta, da Jugoslaviens sammenbrud begyndte i slutfirserne. Det var D-marken, der blev hjørnestenen ved indførelsen af euroen i 2002. Og det var Tyskland og Merkel, som prøvede at holde eurolandene på dydens small sti, da Grækenland var ved at kollapse i 2009-2010.

Men nu er inflationen tilbage i Tyskland. Det er historisk. Gad vide, hvordan de reagerer.

Guldpris (XAU-DKK)
16831,50 DKK/oz
  
- 61,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,39 DKK/oz
  
- 5,27 DKK

Du vil måske også gerne læse