Opret ny alarm

Hvad betaler du i pensiongebyrer?

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 01.02.2020
Guldpris (XAU-DKK)
16253,60 DKK/oz
  
+ 238,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,07 DKK/oz
  
+ 4,36 DKK

Ved du, hvad du betaler i pensionsgebyrer?

Sikkert ikke.

Hvis du er som folk flest, altså.

Er du en samvittighedsfuld investor med øjet på bolden, som der sikkert er masser af her på Tavex.dk, så undskylder jeg ydmygt.

Thomas Bodström (f. 1962) var Sveriges justitsminister 2000-2006. I øvrigt er han søn af Lennart Bodström, der var udenrigs- og undervisningsminister 1982-1989, professionel fodboldspiller, advokat og krimiforfatter. Hans medlemskab af Allras bestyrelse 2016-2017 kostede ham en udnævnelse til landshövding eller amtmand, en ærefuld post, der ofte gives til tidligere politikere. Omslagsfoto fra hans erindringbog fra 2010, hvis titel i oversættelse er “Indefra. Magten, korruptionen, politikken”
Hvad betaler du i pensionsgebyrer?

Men du – og mange andre – er måske overbevist om, at der er en øvre grænse for, hvad pensionsforsikringsselskaberne kan tage i gebyrer, kurtage og afgifter fra dig, når du investerer din pension. En eller anden form for ret og rimelighed i et marked, som er meget svært at gennemskue for dig som forbruger. Og hvor din modpart, sælgeren af pensionsydelsen, ved, at langt de fleste købere som oftest ikke orker at interesse sig for, hvad han sælger.

Men er der så det, ret og rimelighed?

Ret og rimelighed – findes det?

Vi kan måske kigge til Sverige for at se, om det er tilfældet.

De sidste knapt tre år er en pensionsskandale blevet oprullet i Sverige.

Det handler om pensionsforsikringsselskabet Allra, som var med i den obligatoriske svenske såkaldte ”præmiepension”, som er en del af arbejdsmarkedspensionen, som kunden kan vælge mellem at placere i en række forskellige investeringsforeninger og andet.

Disse modtagere af pensionsmidler er underlagt en særlig kontrol af både finanstilsynet og pensionstilsynet.

Investering 430 mio., provision 140 mio., kickback 70 mio.

I Allra, hvor den tidligere socialdemokratiske justitsminister Thomas Bodström var medlem af bestyrelsen, købte man aktier for 430 mio. SEK af pensionssparernes midler i selskab, der ejede aktier i Allra.

For dette betalte man en provision på 140 mio. SEK til et selskab i Dubai. 70 mio. SEK af disse 140 mio. SEK blev derpå, via manipulerede aktiepriser, kanaliseret tilbage til nogle ledende medarbejdere i Allra med hovedejerne, Alexander Ernstberger, der tillige var adm. direktør, og David Persson Rothman i spidsen. En slags returkommission eller kickback, altså.

Allra-chefernes modargument var, at der var tale om særskilt konstruerede værdipapirer. Overordentligt komplicerede sager, som det krævede mange forvalter-timer at skrue sammen. Og at pensionssparerne trods alt tjente 120 mio. SEK på handlen.

Er det rimeligt?

Men – en provision på 140 mio. af 430 mio. – er det rimeligt?

Og er det rimeligt, at halvdelen af denne enorme provision skal luskes tilbage til dem, du har udvalgt til at formidle dine pensionsinvesteringer, og som har en slags statslig godkendelse til at gøre det?

Det kan du overveje.

For det mener byretten i Stockholm, at det er. Rimeligt, altså. Den sidste dag i januar frikendte den nemlig fire medlemmer af Allras ledelse, herunder Ernstberger og Rothman, på alle tiltalepunkter.

De var i alt tiltalt for at have svindlet 130.000 pensionskunder for 137 mio. SEK.

Provisionen hos Tavex

Lad mig til slut forklare dig noget om den provision, som vi tager hos Tavex. Lad os tage den smukke American Eagle-guldmønt som eksempel.

Den indeholder 1 ounce rent guld og den kan du i øjeblikket, den 1. februar, købe for 11.325 DKK hos os hos Tavex. Guldets børsnoterede kurs er samtidig 10.704 DKK, noget nær verdensrekord, som vi har været vant til den seneste måneds tid. Forskellen, eller præmien eller provisionen eller gebyret – kært barn har mange navne – som Tavex tjener ved salget, er 621 DKK.

Det udgør 5,48% af købsprisen.

Hos Allra betalte svenske pensionskunder 32,56% af købsprisen i gebyr.

 

 

 

 

 

 

Guldpris (XAU-DKK)
16253,60 DKK/oz
  
+ 238,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,07 DKK/oz
  
+ 4,36 DKK

Du vil måske også gerne læse