Opret ny alarm

Guldprisen: Nu gik det ellers lige så godt

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 12.06.2017
Guldpris (XAU-DKK)
16006,00 DKK/oz
  
- 59,50 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,77 DKK/oz
  
- 2,97 DKK
Guld Tavex danmark blog banner

Nu gik det ellers lige så godt med guldet

Guldprisen har brugt de sidste par uger til at vandre opad mod 1300 USD/ounce, men det fik en ende i sidste uge. Guldprisen startede ellers fint på 1280 USD/ounce på første internationale handelsdag, mandag den 5. juni (som ellers herhjemme var både 2. pinsedag og grundlovsdag).

Dagen efter skød den i vejret til lige syd for 1295 USD/ounce (minutmarkeringerne viser, at prisen faktisk gik op til 1298 USD/ounce), hvorpå den faldt som en sten og tabte ikke mindre end 28 USD til 1266 USD/ounce ved ugens slutning, fredag den 9. juni. Guldet ligger fortsat på den pris, 1266 USD/ounce i skrivende stund mandag den 12. juni. Vi er dermed tilbage på niveauet for 14 dage siden.

Hvad skete der så?

Få analytikere har et helt fyldestgørende svar, men nogle peger på, at den forklaring, som blev afgivet af tidl. FBI-chef James Comey i USA’s kongres ikke var den rygende pistol, som gav øget pres på præsident Trump og dermed øget usikkerhed, der som bekendt er det stof, som en højere guldpris er lavet af.

Og lige her viser det sig, hvor vigtigt det er, når man følger amerikansk økonomi og politik, at man følger et bredt udsnit af amerikanske medier og IKKE lader sig nøje med danske mediers dækning.

Læs amerikansk!

Forfatteren af disse linjer fulgte nemlig danske mediers dækning af Comeys vidnesbyrd, som var tophistorien, dels på de elektroniske medier og dels i aviserne. Og der blev pisket en stemning op. Samtidig fulgte jeg guldprisen på Tavex’ hjemmeside – og jeg kunne ikke forstå, hvorfor guldet ikke steg – det faldt tværtimod som en sten.

For lige dér, i form af guldprisen, har vi det amerikanske markeds vurdering af Comeys vidnesbyrd kogt ned til tal og så kan danske eksperter på amerikanske forhold og korrespondenter ellers rende og hoppe. Ja, det er ikke for at være grov, men det kan de faktisk.

Ingen usikkerhed omkring Trump

Nu skal vi være fair, så vi konkluderer: Undersøgelsen af forholdet mellem Trump og Rusland (og hvorvidt der er blevet løjet om det) har ikke med Comeys vidneudsagn bragt noget for dagen, som er tilstrækkeligt til at true præsident Trumps administration. Undersøgelsen er langt fra færdig, så det kan komme, men det er ikke kommet endnu.

Og med hensyn til guldprisen, så har der ikke været noget andet sted at hente usikkerheden, og så må guldprisen falde. Theresa Mays britiske valgfiasko, som hun indtil videre med det yderste af neglene har fået til at være endnu en regeringsperiode for hende selv, var foruddiskonteret i guldprisens stigning tidligere på måneden.

Fed-møde tirsdag og onsdag

Nu ser vi frem til Feds FOMC-møde 13.-14. juni, som krones med en pressekonference og en tale af overoraklet selv, Janet Yellen. Det meste peger på en øgning af den amerikanske toneangivende rente med 0,25% – men det bliver spændende at se, om Fed vil gøre noget ved sit bugnende lager af amerikanske statspapirer.

Åh ja, hvad en lille renteforhøjelse vil gøre for guldprisen, derom strides de lærde. 0,25% er sikkert foruddiskonteret i høj grad.

Det kan godt være, at guldet ikke fik et gennembrud gennem muren ved 1300 USD, og at det tværtimod fik et slag 30 USD nedad, men alligevel er der grund til at gentage Ronald-Peter Stöferle og Mark Valeks ord fra deres “In Gold We Trust”-rapport:

“En ting er, om man er enige i vores kritiske vurdering af systemet – en hel anden sag er det, om man bør holde en passende mængde af ens likvide formue i form af en ‘gylden forsikringspolice’.”

Guldpris (XAU-DKK)
16006,00 DKK/oz
  
- 59,50 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,77 DKK/oz
  
- 2,97 DKK

Du vil måske også gerne læse