Opret ny alarm

Guldprisen fortsat på det jævne

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 15.05.2017
Guldpris (XAU-DKK)
16253,60 DKK/oz
  
+ 241,60 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,07 DKK/oz
  
+ 4,69 DKK

Guldprisen gik i tomgang i ugen, der gik.

“På det jævne, på det jævne, ikke i det himmelblå,” skrev digteren H. V. Kaalund, og det passer fremragende på guldprisens bevægelser i uge 19.

Guldet lå på 1226 USD/ounce mandag den 8. maj, faldt til 1218 USD/ounce onsdag den 10. maj og steg derefter i en lang bevægelse til 1230 USD/ounce, hvor det ligger i skrivende stund mandag den 15. maj.

Trendbrud – vi venter stadig på svar

Med andre ord en temmelig kedelig uge, der ikke har besvaret det spørgsmål, jeg stillede efter forrige uges markante nedgang i guldprisen: Er det et trendbrud eller bare en korrektion?

Vi ved det ikke – og det tyder egentlig på, at pendulet er svinget lidt mere over i retning af korrektion, men vi kan stadig langt fra udelukkende et trendbrud. Vi er med andre ord ikke blevet klogere efter ugen, der gik, og det er i sig selv ikke særlig tilfredsstillende.

Men hvad er der så sket, at det er gået sådan?

Svaret er, hvis man ønsker højere guldpris, at der ikke er usikkerhed nok.

Comey uvigtig for guld

Den store politiske nyhed, især for politiknørderne, var Trumps fyring af FBI-chefen Comey, men det er politik, som ikke direkte har konsekvens for økonomi og velstand, så det er guldprisen temmelig ligeglad med – på trods af, at mange iagttagere især i det Trumpkritiske Europa sagde “Nixon” igen og igen.

Hvis vi hopper til europæisk politik, ser alting ud til at være lagt an til en styrkelse af kontinentets stærke dame, forbundskansler Angela Merkel, ved det kommende valg til forbundsdagen i september. Ikke mindst efter at Frau Merkels CDU søndag vandt valget i den store tyske delstat Nordrhein-Westfalen, der hidtil har været styret af socialdemokraterne, SPD.

Tyskland elsker stadig Merkel

I forhold til guld er det dog ligegyldigt, at de tyske socialdemokraters gimmick med at hente EU-parlamentsformand Martin Schulz ind som kanslerkandidat er slået fejl. Det, der er vigtigt, er, at EU-skepsissen hos partier som Alternative für Deutschland eller Die Linke ikke er slået igennem hos de tyske vælgere. EU har meget at takke de stabilitetssøgende tyske vælgere for. Det siger meget om et land, at valg kan vindes med sloganet “Sie kennen mich” (De kender mig).

Reduceret usikkerhed er også konsekvensen af et forslag fra Rusland om våbenhvile i Syrien, som kom midt ugen samtidig med, at guldprisen var nede og kysse 1215 USD/ounce i løbet af onsdagen.

Cyberusikkerhed

Så er der det globale cyberangreb, som vi endnu ikke kender udstrækningen og konsekvenserne af. Det skaber usikkerhed, men det er af en ny slags, så markedet ved ikke helt, hvordan det skal reagere. Vi mangler viden og erfaring, men der er potentiale for meget usikkerhed, som er af helt den rigtige slags for at understøtte en stigning i guld.

Fredag gav også lidt halvskidte tal for detailsalget i USA, der kun steg med 0,4% i april. Intet dramatisk, men alligevel let positivt for guldet.

Nordkorea – et land, man ikke kan nå

Så er der en af de udenrigspolitiske krudttønder, som altid ulmer, nemlig Nordkorea, som søndag den 14. maj affyrede endnu et mellem- til langdistancemissil beregnet til fremførelse af atomsprænghoveder. Pyongyang mener, at forsøget var vellykket, og raketten gik i havet 100 km syd for den russiske kyst.

Spørgsmålet er her, om indtrykket af, at kineserne i nogen grad har styr på deres allierede i Pyongyang kan holde, og om USA lykkes med kombinationen af mere militær styrke opmarcheret mod Nordkorea og fredsdueagtige meldinger i medierne.

Potentielt har denne situation ekstremt meget usikkerhed i sig – men risiko for atomkrig er en usikkerhed som ingen ønsker sig. Under alle omstændigheder er det netop det, der har trukket guldprisen op mandag morgen.

Guldpris (XAU-DKK)
16253,60 DKK/oz
  
+ 241,60 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,07 DKK/oz
  
+ 4,69 DKK

Du vil måske også gerne læse