Opret ny alarm

Guldpris trodser Trump og Yellen

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 24.01.2017
Guldpris (XAU-DKK)
16592,30 DKK/oz
  
- 95,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
217,27 DKK/oz
  
- 3,48 DKK

Trods skepsis fra mange sider ser det ud til, at guld kan holde liv i den opadgående men relativt kortvarige trend, som har været gældende, siden lidt efter Feds renteudmelding midt i december 2016.

Over 1200 USD

Som nævnt i sidste uge-update fra Tavex, lå guldprisen på 1197 USD/ounce fredag den 13. januar, men krydsede linjen over 1200 USD mandag den 16. januar, hvor den nåede op på 1203 USD/ounce.

Så tog den 12 USD i ét hop frem til 1215 USD/ounce dagen efter, tirsdag den 17. januar.

Yellen trak i guldbremsen

Chefen for Fed, USA’s centralbank, Janet Yellen, havde annonceret en tale den 18. januar. Den var lige så høgeagtig (med en fastholdelse af planerne om tre renteforhøjelser i år og positivt syn på økonomien), som man kunne forvente sig, og den fik guldet til at falde tilbage til 1202 USD/ounce.

Usikkerhed, guldets bedste ven

Ugens store clou, som alle have ventet på, Trumps præsidentindsættelse i Washington, gav ikke meget i forhold til at klargøre den kommende præsidents økonomiske (eller anden form for) politik), så usikkerheden, guldets lige nu bedste ven, driver igen guldet op.

Det betyder, at det gule metal nu igen var oppe på ugens højeste, 1215 USD/ounce, mandag den 23. januar. Det steg sågar til 1219 USD/ounce tidlig morgen tirsdag den 24. januar, men er i skrivende stund igen tilbage på 1215 USD/ounce. Ser man bort fra bølgetoppen den 17. januar, så er det det højeste guldprisniveau i otte uger.

Dollarkurs og inflation kan også drive guldpris op

Der er imidlertid andre ting end usikkerheden om Trumps politik, som kan gøre godt for guld. Efter valget af Trump i november så man en kraftig styrkelse af de amerikanske aktiekurser og dollaren blev styrket.

Dollarindekset er faldet siden kort før nytår, og et fortsat fald vil naturligvis være gode nyheder for guldet, som prissættes i USD.

Skuffelse over USA-økonomi god for guld

Udviklingen i USD er afhængig af en række andre fakturer, af hvilke Feds rentepolitik er en, men især af den statistikbaserede fortælling om, at det går fint i USA, mens det stort set går skidt i resten af verden.

Denne fortælling er hældt over aktiemarkedet, og den store fremgang for amerikanske aktier man har set, er markedet, som prissætter aktier i forhold til den vækst, som, forventes. Hvis disse forventninger skuffes, så vil det ramme dollaren, hvilket vil være godt for guldet.

For god USA-økonomi også godt for guld

Et andet scenarium er, at forventningerne om god økonomisk vækst og følgende reduceret arbejdsløshed i USA realiseres. Så vil vi have en Fed, som øger renten på baggrund af stigende vækst – og det vil lede til inflation, som historisk og traditionelt (tilbage i den tid, hvor man havde inflation) altid har været guldets bedste ven.

Kan du huske Darin Newsom, senioranalytiker hos Telvent DTN? Han var i sidste uges Tavex Guldupdate den mest positive guldspåmand, som guldsitet Kitco havde talt med – og der er en meget konkret mulighed for, at han får ret i, at guld på den korte bane vil blive handlet til mellem 1221 og 1251 USD/ounce.

 

 

Guldpris (XAU-DKK)
16592,30 DKK/oz
  
- 95,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
217,27 DKK/oz
  
- 3,48 DKK

Du vil måske også gerne læse