Opret ny alarm

Guldklumper findes stadig

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 29.07.2019
Guldpris (XAU-DKK)
16106,50 DKK/oz
  
- 160,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,32 DKK/oz
  
+ 0,12 DKK

Af Peter Kyhn

Hvis du troede, at store guldklumper er noget, der hører en tid til med uvaskede, solbrankede og skydeglade guldgravere til, tog du fejl. Guldklumper findes stadig.

En australsk pensionist har gjort noget af et gedigent guldfund, skriver Ekstra-Bladet nemlig. Den danske avis henviser til det førende australske dagblad Sydney Morning Herald.

Guldklump på 2 kg

Klumpen var på hele to kilo og blev gjort i udkanten af den gamle ‘gold rush town’ Ballarat. Men mere præcist vil pensionisten af forståelige grunde ikke så gerne beskrive fundstedet. Finderen havde været så nervøs, at han ikke havde sovet i tre dage efter fundet.

Ballarat ligger i højlandet i Australiens sydligste delstat Victoria, 120 km nordvest for Melbourne. I 1851 var byen centrum for den australske goldrush, da der blev fundet guld nær ved byen. Og det gør der åbenbart stadig.

 

Danskere kender måske byen bedst fra den australske tv-serie Mord med doktor Blake (2012-2027), der havde originaltitlen The Doctor Blake Mysteries. Serien er blevet sendt på DR1 ad flere omgange. Den foregår i Ballarat i 1950’erne og 1960’erne og er optaget i byen.

Welcome Nugget i Harvard Mineralogical Museum. Foto Anatoli Lvov, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_%22Welcome_Nugget%22_Replica.jpg

Guldklumpen er omkring 600.000 kroner værd i guld, men på grund af dens størrelse er finderen allerede blevet tilbudt 160.000 australske dollar eller ca. 740.000 kroner.

Mange flere guldklumper at finde

Sydney Morning Herald har talt med Mark Day fra Gold Ballarat, som angiveligt har solgt udstyr til guldjagt til finderen. Day siger, at den heldige pensionist mener, at der er meget mere guld at finde i området. Så Day og Gold Ballarat kan sikkert se frem til kronede dage og en ny, omend mindre goldrush i højlandet nær Ballarat.

Selvom pensionistens guldklump på ca. 2 kg er stor, så er den dog milevidt fra de knap 69 kg, som to guldgravere fra Cornwall fandt den 9. juni 1858. Guldklumpen, der strides med en anden om æren som verdens største, fik siden navnet ”Welcome Nugget”. Den er dog for længst omsmeltet og kendes kun som afstøbning på forskellige museer.

Hvor blev den fundet, undrer du naturligvis.

Jo, i området Bakery Hill, nærmere bestemt det, der i dag er krydset af Mair og Humffray Street i en mellemstor australsk by.

Og hvad hedder byen?

Ballarat, naturligvis.

Guldpris (XAU-DKK)
16106,50 DKK/oz
  
- 160,20 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,32 DKK/oz
  
+ 0,12 DKK

Du vil måske også gerne læse