Opret ny alarm

Guldbrevet nr. 12 - 2016

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 05.12.2016
Guldpris (XAU-DKK)
16239,30 DKK/oz
  
+ 34,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,31 DKK/oz
  
+ 4,76 DKK
Guld Tavex danmark blog banner

Nedgang i november, men rekord for Tavex

November 2016 var en af de måneder, hvor man er glad for, at man husker på sin børnelærdom. Børnelærdommen, når det gælder investeringer, er: Spred din risiko! Hvis man ikke havde spredt sin risiko og investeret al sin kapital, rub og stub, i guld, så var man blevet præcis 10% fattigere. Uha.Toppunktet for guld blev nået den 4. november, hvor prisen landede på 1304 USD/ounce. Forinden var der gået sidste halvdel af oktober med moderate stigninger oven i det fald, som satte kraftigt ind i slutningen af december, og med 1304 USD/ounce var guldprisen næsten oppe på sommerens høje niveauer. Men sådan skulle det ikke gå.

Allerede den 8. november var prisen faldet til 1273 USD/ounce. Her tog den en lille pause, hvor vi var mange, der troede på, at Trumps sejr i det amerikanske præsidentvalg ville drive guldet op, nøjagtig som Brexitafstemningen havde gjort i slutningen af juni i år.

Det var en gigantisk fejllæsning af markedet, for i stedet for at stige, styrtdykkede prisen til 1227 USD/ounce den 11. november. Og den hoppede ikke tilbage, nej, den blev på niveauet frem til den 16. november, hvorpå den begyndte endnu en styrtdykning, som landede på 1208 USD/ounce den 18. november.

Vi, der holder af guld, håbede så på prisniveauet lige over 1200 USD, men det holdt heller ikke, digerne blev oversvømmet af salgsbud, og den 23. november landede guldprisen på 1189 USD/ounce.

Meget værre kan det vel ikke blive, spurgte man sig selv. Men det kunne det. Fra en kort, nærmest umærkelig korrektion til 1195 USD/ounce den 28.11. er guldprisen faldet til bedrøvelige 1174 USD USD/ounce i skrivende stund den 1. december. Og sådan når man til et fald på 10% i løbet af knap en måned.

Nå, men der er glimt af håb ude i horisonten. Det var, når alt kommer til alt, Feds rentestigning i december 2015, som gav signal til gulds største kvartalsstigning nogensinde i første kvartal (og første halvår) 2016. Nu siger Fed, at de igen vil sætte renten op. Det får vi se den 16. december. Og så er der den gode hr. Trump. Han mangler stadig at forklare, hvordan han vil udmønte sine løfter om at ophæve frihandelstraktaterne med Kina og Mexico uden at sætte verdensøkonomien i gyngning.

Og tror man på talmagi, så kommer der altid en nedgang i økonomien i USA, når en præsident, som har været valgt for to perioder, går af. Sådan har det i hvert fald været siden første verdenskrig. Men, på den anden side, vi har i løbet af de sidste måneder oplevet to politiske begivenheder, som ikke kunne ske: Storbritannien er på vej ud af EU og Trump er blevet valgt til USA’s præsident. Så det er stadig spændende at investere i guld, og noget tyder på, at danskerne er enige heri (læs mere nedenfor)


Tavex sætter rekord 

Hvis man alene kigger på udviklingen af guldprisen, så skulle man tro, at guld er ikke længere er interessant som investeringsobjekt, men ser man på på udviklingen hos Tavex, tegner der sig et helt andet billede.

Tavex afslutter nemlig november 2016 med sin bedste måned nogensinde, siden virksomheden kom til Danmark i 2010. Mere end 100 kg af det smukke gule metal er blevet solgt i november måned.

Resultatet kommer på baggrund af nye kunder og som følge af salg til mere erhvervsdrivende og professionelle aktører.

Wesley Valdez, Tavex’ guldchef i Danmark, I har netop afsluttet jeres bedste måned hidtil. Kan du fortælle lidt om det?

“Det har været en meget interessant måned, og vi er naturligvis meget glade for resultatet. Vi har blandt andet leveret en ganske stor ordre til en dansk erhvervsdrivende fond, men ud over dette, så skyldes det gode resultat, at vi oplever en tilgang af ny kunder, som har indset værdien af at kunne sikre sig ved at købe guld.”

Hvilken type fond er der tale om? 

“Jeg kan desværre ikke komme ind på for mange detaljer omkring vores kunder, idet diskretion og værn om vores kunders private oplysninger er en central del af Tavex’ kundeforhold. Jeg kan blot nævne, at fonden er dansk registreret og beliggende i Danmark”

Hvordan er interessen for guld i Danmark for investorer såsom fonde?

“Som regel er langt de fleste af vore investorer privatpersoner, og vi sælger da også guld til  mindre virksomheder, men vi håber på, at vi med denne handel har vist, at Tavex også fuldt ud er i stand til at levere til og servicere fonde samt mere professionelle investorer. ”

Hvordan går det i øvrigt med at udbrede interessen for at investere i guld blandt danskerne, vurderer du?

“Interessen er støt stigende, idet vi både ser en forøgelse i forhold til mængden af guld, som vi sælger, og antallet af nye kunder. Prisen på guld kan jo svinge en del, både i op- og nedadgående retning, men det er ikke altid prisen, som er afgørende for vores kunder, når de beslutter sig for, om guld er den rette investeringsform. Langt de fleste ser stadig guld som en forsikring mod kriser og dårlige tider, og det er dette, vores kunder har for øje, når de handler med Tavex.”

Julen står for døren. Kan man tale om et decideret julesalg hos Tavex? 

“Jeg tror ikke, at julen har været det centrale i de sidste måneders udvikling. 2016 bød på en række skelsættende begivenheder, blandt andet i form af Brexit og valget af Donald Trumps til præsident i USA. Verden, som vi kender den, er på mange måder blevet vendt op og ned, og jeg tror, at folk er blevet bevidste om denne udvikling og søger at gardere sig mod det, der eventuelt kan komme. ”


Guldbarrer forgylder heldig fransk arving

En heldig mand i Frankrig arvede et hus i byen Évreux i Normandiet mellem Rouen og Paris. Ud over det aldeles udmærkede hus og det medfølgende indbo, som ikke var så ringe endda, idet der er sat et auktionshus til at sælge det, fandt man guldbarrer og mønter for 3,5 millioner euro gemt rundt omkring i huset.

I alt blev der fundet 5.000 guldmønter, to 12-kilos barrer og 57 mindre guldstykker i huset, skriver britiske Daily Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/news/2016/11/22/french-man-discovers-gold-bars-worth-35m-inheriting-home/

Jyllands-Posten har også bragt nyheden. http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE9172471/heldig-franskmand-arvede-hus-med-guld-for-millioner-gemt-under-gulvbraedderne/

Guldet var gemt under møbler, blandt sengetøj og på badeværelserne. Samtlige er allerede solgt af det lokale auktionshus Évreux Maison de Ventes mellem 30. oktober og 8. november i år for ikke mindre end 3,5 millioner euro.

Auktionarius Nicolas Fierfort fra auktionshuset var med til at finde guldet. Han, der var kaldt ud til at vurdere møblerne og huset, indrømmer over for den lokale avis La Dépêche, at han slet ikke fik øje på guldet, første gang han tog møblerne i øjesyn. Det var kun, da folkene fra auktionshuset begyndte at bære møblerne ud, at man begyndte at lugte lunten. Under et af møblerne var der montereret en boks i stålplade, og Fierforts folk fandt guld i den. Man fandt også guld omhyggeligt gemt i en kasse til en whiskyflaske.

Guldet var ifølge Fierfort indkøbt helt legalt i løbet af 1950’erne og 1960’erne. Arvingen får dog langt fra hele provenuet ved salget. Han skal svare arveskat på 45% og, såfremt arvelader ikke har betalt formueskat af guldværdien og andre aktiver, kan han også blive pligtig at indbetale den manglende formueskat i løbet af de sidste tre år inden arveladers død. Det lader altså til, at den franske statskasse, der er slunken som altid, bliver den store vinder på baggrund af det uventede fund i villaen i Évreux.

Men hvad pokker, der bliver nok noget til overs til den glade og overraskede arving.

Og, oh ve og skræk, hvis arvetanten (eller hvem det nu var) havde gemt sin formue for eftertiden i form af kontanter mellem sengetøjet og i madrasser.

I så fald havde arvingen været knap så heldig. Han havde stået med kontanter, som kun har beholdt en brøkdel af værdien fra for 50-60 år siden – eller i værste fald med værdiløse sedler, som kun har samlerværdi.

Husk det, hvis du vil gemme dine penge i madrassen: Veksl dem til guld først.

Her hos Tavex anbefaler vi dog en bankboks i stedet for madras eller linnedskab, hvis du vil opbevare fysisk guld.


Tavex’s nyhedsbrev udarbejdes i på baggrund af Tavex’s egne analyser og er alene af informativ karakter. Indholdet af nyhedsbrevet er ikke en konkret anbefaling om hverken køb eller salg af guld, og vi anbefaler, at du søger uvildig rådgivning, før du beslutter dig for at investere i guld. Tavex bærer ikke ansvar for eventuelle tab, mistet fortjeneste eller lignende, som følge af køb, salg eller andre handlinger, der måtte være foretaget på baggrund af oplysningerne i dette nyhedsbrev.

Copyright © Tavex A/S 2016 All rights reserved.


Guldpris (XAU-DKK)
16239,30 DKK/oz
  
+ 34,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,31 DKK/oz
  
+ 4,76 DKK

Du vil måske også gerne læse