Opret ny alarm

Guldbrevet nr. 10 - 2018

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 10.10.2018
Guldpris (XAU-DKK)
15 437,60 DKK/oz
  
+ 152,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
172,53 DKK/oz
  
+ 2,33 DKK

Guld i september – ikk’ så ring’ endda!

September havde potentialet til at blive en rigtig skidt måned for de af os, der investerer i guld. Heldigvis gik det ikke så galt.

Ser vi på priserne i danske kroner, så startede måneden med en guldpris den 31. august på 7694 DKK/ounce, hvilket faldt en smule til 7670 DKK/ounce den 4. september. Dagen efter gik den til 7719 DKK/ounce, et niveau, som blev holdt ugen ud.


Guldprisen i DKK den sidste måned. Kilde: tavex.dk

Lavpunkt 7555 DKK/ounce

Mandag den 10. september var prisen tilbage på 7677 DKK/ounce, hvorefter bevægelserne blev mindre med et fald til 7652 DKK/ounce den mandag den 17. september. Så begyndte fluktuationerne igen for alvor, desværre med en massiv nedgang efter at være steget med over 40 kr. til 7694 DKK/ounce tirsdag den 18. september.

Den 26. september kulminerede faldet, og guldet nåede ned på en slutkurs på 7555 DKK/ounce, det laveste punkt siden 4. januar 2017 og 445 kroner fra de 8.000 DKK/ounce.

Lavpunktet var imidlertid et signal til en markant vending, idet guldet i løbet af de sidste dage af september og første dage af oktober vandt langt over 200 kroner, så det slutter på 7790 DKK/ounce i dag, onsdag den 3. oktober. Og ja, der er stadig en bid vej til 8.000 DKK, men det er trods alt 100 kr. højere end ved månedens begyndelse.

Priskorridoren holder – måske

Ser man på USD, så har stort set hele måneden været præget af den limbo mellem 1192 USD/ounce og 1206 USD/ounce, som begyndte den 23. august. Den 31. august lå guldet på 1201 USD/ounce og så zigzaggede det sig frem mellem de nævnte top- og bundpunkter frem til den 25. september, hvor guldet stod i 1201 USD/ounce. Derefter gled det ud af priskorridoren og ramte lavpunktet 1183 USD/ounce den 27. september.

Det var i dette tilfælde den laveste notering siden 10. januar 2017.

Stærkt comeback 

Siden da har guldet dog gjort et stærkt comeback, så det i skrivende stund, i den årle morgenstund den 3. oktober, ligger på 1206 USD/ounce, toppunktet i priskorridoren siden slutningen af august. Om det er et trendbrud, en tilbagevenden eller noget helt andet, står tilbage at se.

Under alle omstændigheder er guld steget og har overhalet USD, som også er steget. Det er positivt. Og hvad handler det så om?

Jo, de fleste iagttagere peger på den italienske regerings ekspansive budgetforslag for 2019, der øger landets statsunderskud til 2,4% af BNP og som bryder med de statsbudget, som tidligere regeringer har præsenteret. Underskuddet bliver 3 gange højere end tidligere regeringer havde planlagt – lovet, kan man sige i forhold til EU. Underskuddet er i sig selv så stort, at det bryder med de regler for eurozonens budgetunderskud.

Italien er EU’s næstmest gældsatte land

Tanken er den gamle keynesianske, at Italien, der længe har været plaget af lav vækst, skal kickstartes, så der kommer gang i økonomien. Problemet er, at Italien efter Grækenland er EU’s næstmest gældsatte land med en gældskvote på 133% af BNP, og at italienske regeringer på stribe siden finanskrisen har måtte love EU (altså Tyskland) at holde budgetdisciplin.

Og sagen med Italien er, at det i modsætning til Grækenland er en af EU’s største økonomier, så ingen har lyst til at se kursen på de italienske statspapirer (som Italien nu skal sælge flere af, og der skulle i forvejen sælges mange bare for at vedligeholde den gæld, som landet har opbygget) falde, hvilket tidligere har bragt ECB i panik – og ECB’s værktøjskasse er ganske tom lige for øjeblikket, da renten er hamret i bund.

Men det sjove ved dette er, at det ser ud til, at guld er i spil som safe haven i forhold til dette. Godt for os, men lad os se, hvor langt det holder, og hvor alvorligt det er – det er jo trods alt ikke amerikansk.

Italiens premierminister og indenrigsministeren

_____________________

 

Polen bruger lave priser til at købe stort ind i guld

Det er ikke bare Rusland eller Kina som gør det. Polens centralbank Narodowy Bank Polski (NBP) har draget fordel af den lave guldpris over sommeren og har købt stort ind. 9 tons faktisk, til en værdi af 355 mio. USD, skriver Bloomberg. Det er det største indkøb på 20 år. Polen er – som de fleste vil vide – medlem af EU, men ikke med i euroen, så NBP står stadig bag den polske zloty.

“NBP’s politik for sine reserver er baseret på diversificering,” siger seniorøkonom Marcin Mazurek fra polske mBank SA til Bloomberg: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-01/poland-makes-biggest-gold-purchase-since-1998-as-prices-slump

“Måske har er det grundlæggende kriterium den lave guldpris kombineret med en forventet højere inflation.” NBP selv har afslået at kommentere de gyldne indkøb.

Dobbelt så meget som Danmark

Med det nye indkøb er Polens guldreserver på 112,3 tons, hvilket er nærmest præcis dobbelt så meget, som Danmarks Nationalbank ligger inde med. Det er også det højeste niveau i Polen siden det kommunistiske diktatur under den solbrilleklædte general Wojciech Jaruzelski i 1983. Interessant nok – visse kommunister havde altså sans for bestående værdier.

Verdens centralbanker har fortsat med at købe guld i år anført af Rusland, Tyrkiet og Kasakhstan. Og hvem vil ikke hellere have guld end tyrkiske lira?

Guldpris (XAU-DKK)
15 437,60 DKK/oz
  
+ 152,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
172,53 DKK/oz
  
+ 2,33 DKK

Du vil måske også gerne læse