Opret ny alarm

Guldbrevet nr. 1 - 2018

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 08.01.2018
Guldpris (XAU-DKK)
16 795,00 DKK/oz
  
+ 67,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
198,56 DKK/oz
  
- 4,02 DKK
Guld Tavex danmark blog banner

Julemåneden god for guld

Sådan plejer det at være – og sådan var det også i år: Julemåneden var god ved os, der investerer i guld. Det ligner næsten en trendbrydermåned for guldprisen målt i danske kroner, der ikke har haft det let de sidste mange måneder.

Passerede 8000 kr. inden jul

I min forrige månedsberetning var jeg nået til 6. december. Det var en meget skidt dag for guld, idet jeg kun nåede at følge den om formiddagen, hvor guldprisen lå på 7980 DKK/ounce, men dagen sluttede i 7912 DKK/ounce og derefter fortsatte faldet, så vi nåede decembers og 2017’s lavpunkt den 11. december med en guldpris på 7864 DKK/ounce.

Men så vendte det altså med en mere eller mindre støt kurve opad, der passerede lige under 8000 DKK/ounce den 22. december og fortsatte videre til sin klimaks den 2. januar, hvor guld nåede en pris på 8156 DKK/ounce. Det er altså en kontinuerlig stigning på 292 DKK i forhold til lavpunktet den 11. december.

Kort tilbageslag efter nytår

Efter den lange stigning faldt guldet pludseligt med en halvtredser den 3. januar, hvor referatet af mødet i Feds FOMC-komité 13.-14. december blev publiceret.

Det referat viste, at der inden for Feds vægge er mere delte meninger om nødvendigheden af at sætte rente op, end mange analytikere havde troet. Det burde egentlig betyde gode nyheder for guld, men førte til et frasalg, der dog rettede sig stort set med det samme til 8150 DKK/ounce den 4. januar, hvor niveauet har ligget siden.

Hvad vil der så ske nu, hvor guld ligger på ca. 1315 USD/ounce.

Beskedne forudsigelser for guld i 2018

Tja, ETF Securities mener, at guld kan gå op til 1445 USD/ounce i 2018, men regner med 1250-1300 USD/ounce som det mest sandsynlige, hvilket er et fald i forhold til det nuværende niveau.

ETF’s gæt baserer sig på en amerikansk inflation på 2,6% og tre rentestigninger fra Fed. Det skal bemærkes, at denne forudsigelse kom før publikationen af Fed-referatet den 3. januar.

Goldman Sachs: 1200 USD medio 2018

Goldman Sachs er negative i forhold til guldet og regner med, at prisen vil falde til 1200 USD/ounce per medio 2018, men at den så kan stige til 1375 USD/ounce ved udgangen af 2020. Årsagen til den lave vurdering for 2018 er, at den amerikanske investeringsbank ser en positiv udvikling for verdensøkonomien og fortsat fokus mod normalisering af renten i USA.

Årsagen til, at der kan komme en større efterspørgsel efter guld på lidt længere sigt, er, at der er god tilvækst i mange nye økonomier, hvilket i særlighed kan drive efterspørgslen på guld som et middel til akkumulering af velstand, særlig i vækstøkonomierne.

Macquarie: 1400 USD/ounce

Kinesiske ICBC Standard Bank mener, at guld vil blive styrket af den lave inflation, som vil få Fed til at suspendere normaliseringen af renten, hvilket vil være godt for guld. Alligevel sætter ICBC Standard en guldpris for hele 2018 på 1312 USD, hvilket er mindre end øjeblikkets.
Canadiske Murenbeeld sætter gennemsnitsprisen lidt højere, på 1318 USD, mens australske Macquarie satser på 1400 USD ultimo 2018. Hollandske ABN-Amro mener, at Fed kun vil sætte renten op to gange, men at presset alligevel vil være nok til at drive guld ned i 1200-1250 USD/ounce.

De fleste bemærker, at prisen på sølv vil udvikle sig bedre end for guld, eftersom sølv drives mere frem, når verdensøkonomien er i fremgang, eftersom det har så meget anvendelse i industrien.

 

 

—–

 

Guld og sølv og luksus – og lidt vodka

Ingen gik vel glip af nytårsdagenes mest kendte guld-artefakt i kongeriget Danmark?

Jeg hentyder naturligvis til den flaske vodka, prydet med tre kg guld og tre kg sølv samt et bånd lavet af læder fra den første vinder af det første Monto Carlo-racerløb i 1912, som natten til den 3. januar blev stjålet fra en kælder på Vesterbro.

Værdien er angiveligt 8 millioner danske kroner.

Kendt fra House of Cards

Flasken, eller hvad man skal kalde klodsen, er berømt fra Netflix-serien House of Cards, hvor USA’s præsident (Frank Underwood spillet af Kevin Spacey) modtager flasken af Ruslands præsident (kaldet Victor Petrov, spillet af vores egen stjerne Lars Mikkelsen), under ledsagelse af nogle bemærkninger, som skal forestille at være russisk.

Vodkaen, altså væsken, var i forhold til proveniensen, altså objektets historie, eller dets materialer, ikke noget særligt, men den er dog af mærket Russo-Baltique.

Luksus og spænding

Det var oprindeligt navnet på en fabrik i Riga, der fra 1874 lavede jernbanevogne til det svulmende russiske jernbanenet og senere begyndte at lave luksusbiler (biler var luksus inden 1. verdenskrig) under samme navn. Det var bl.a. en Russo-Baltique, der vandt motorløbet i Monte Carlo i 1912, forløberen for dagens dramatiske Formel 1-løb i lilleputstaten.

Fabriksbygningen i Riga, hvor det hele foregik, blev i nullerne overtaget af den russiske forretningsmand Leonard Yankelovich, der bl.a. er kendt for i Riga at fremstille pansrede luksusbiler af mærket Dartz, se https://en.wikipedia.org/wiki/Dartz

En vodkasamler fra Riga

Yankelovich er selv en stor vodkasamler, og på denne måde kom han i kontakt med danskeren Brian Ingberg, der i kælderen under sit værtshus, Café 33 i Dybbølsgade på Vesterbro, har hvad han selv kalder verdens største vodkasamling.

Ingberg havde lånt Russo-Baltique-flasken af Yankelevich, og det var fra en hylde i Ingbergs James Bond-agtige vodkakælder, mellem en flaske polsk Belvedere og en flaske fransk Cȋroc-vodka, at tyve låste sig ind med en nøgle og fjerne flasken med de tre kg guld og de tre kg sølv – mens resten af Ingbergs kostbare samling forblev urørt.

Iskold ejer: “Vi finder den igen”

“Et bestillingsarbejde,” konstaterer Brian Ingberg bl.a. over for Danmarks Radios P1, som efter min hukommelse sjældent beskæftiger sig med spiritussamlinger i det københavnske værtshusmiljø. Han siger også, at han har talt med Yankelevich i Riga, som tog tyveriet med ophøjet ro. “Vi finder den igen,” var hans kommentar bl.a.

Flasken fra kælderen på Vesterbro er prydet med ikke færre end to russiske kejservåben med dobbeltørn, og så er den udformet som kølerfiguren på Russo-Baltique-bilerne. Guldet er naturligvis ikke bare guld, men guld, der er indsmeltet fra russiske mønter fra perioden 1908-1912. Altså, før verden gik af lave, som man siger.

Guldpris (XAU-DKK)
16 795,00 DKK/oz
  
+ 67,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
198,56 DKK/oz
  
- 4,02 DKK

Du vil måske også gerne læse