Opret ny alarm

Guldbarrer hitter i sydkoreanske kiosker

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 17.05.2024
Guldpris (XAU-DKK)
16253,60 DKK/oz
  
+ 248,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,07 DKK/oz
  
+ 4,81 DKK
I Sydkorea kan man nu købe guldbarrer i supermarkedet

I Sydkorea er de lokale kioskkæder begyndt at sælge små ”guldbarrer” eller guldgubber på op til 2 g. De går som varmt brød. Og det er yngre mennesker, der køber – ikke de gamle starutter, som man kunne vente sig. Det skriver CNBC. Danske Finans.dk har også skrevet om det, som du kan læse mere om her.

Guld i kiosken

Guldgubber fra Sorte Muld. Foto: Martin Stoltze
Guldgubber fra Sorte Muld. Foto: Martin Stoltze

Landets største kæde af små hjørnebutikker, CU, har indledt et samarbejde med den statslige koreanske mønt, Korea Minting and Security Printing Corporation (KOMSCO), der laver de små barrer.

I dette tilfælde er der tale om ”barrer” på størrelsen af en negl, som vejer mellem 0,1 og 1,87 gram, som er blevet solgt siden april.

Man kunne sammenligne barrerne med guldgubber, små prægede stykker guldplade fra jernalderen, som vi især kender fra det legendariske bornholmsk fundsted Sorte Muld ved Svaneke. En barre på 1,87 gram koster 225.000 won (165,76 USD) og en barre på 0,5 gram går for 77.000 won.

Personaliserede guldgubber

Barrerne findes med lykønskninger og design for forskellige personlighedstyper. Det er faktisk lige som med guldgubberne. Efterspørgslen på guld i mønter og barrer i Sydkorea steg da også med 27 % i første kvartal 2024, meddeler det allestedsnærværende World Gold Council.

En anden kæde af kioskbutikker, GS, satser på salg af guldgubber i automater.

I salgsautomater som denne kan du købe lidt større koreanske guldgubber. Foto: GS

Korea er en spændende blanding af tradition og ikke blot fornyelse, men det helt nye.

Jeg boede i Sydkorea i begyndelsen af 1980’erne, hvor det var et uland og et militærdiktatur med ekstrem fokus på sikkerhed. En gang om ugen var der total mørklægning for at øve luftforsvar. Hvis man havde glemt det, kom der straks en jeep med en meget sur sergent, der skældte en huden fuld.

Samtidig var det også et land med store ambitioner, som koncentrerede sig om OL i Seoul i 1988, og koreanerne var ekstremt arbejdsomme.

Korea – verdens fremmeste

I dag er Sydkorea på mange måder verdens mest moderne land med det fremmeste inden for IT og teknologi i brug.

Hvis du skal købe en elbil, er der en god chance for, at du vælger en koreaner. Sydkorea har sågar taget meget mere af sin andel af den internationale populærkultur med K-poppens gennembrud. Fra en anden del af kulturen har de koreanske nudler (og japanske, men koreanerne er meget lidt glade for japanerne) gået deres sejrsgang som mellemmad for alle fra 3 til 113 i det meste af verden.

Så der er ikke noget at sige til, at det netop er koreanerne, som forener det nye og det gamle i form af guldbarrer i kiosken eller automaten.

Kina: Guldbønner i glas

I Kina er trenden, at unge mennesker køber små bønner af guld med en vægt på 1 g i et glas.

Kina blev i 2023 verdens største marked for juverlérguld og overtog pladsen fra Indien, hvor guldet altid har spillet en rolle i forbindelse med medgifter og de traditionelle hinduistiske og andre religiøse fester. Samtidig køber Kinas centralbank People’s Bank of China, stort ind af guld for at mindske sin afhængighed af USD.

 

Guldpris (XAU-DKK)
16253,60 DKK/oz
  
+ 248,80 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,07 DKK/oz
  
+ 4,81 DKK

Du vil måske også gerne læse