Opret ny alarm

Guld + usikkerhed = sand kærlighed

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 15.01.2020
Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
+ 40,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
+ 2,34 DKK

Guld + usikkerhed = sand kærlighed. Ugen, der gik, var en påmindelse om denne gamle sandhed. Bliver der mindre usikkerhed, så falder guldprisen – og bliver der mere, så stiger guldet.

Årets første uge startede helt i top, når det gælder usikkerhed.

Guld + usikkerhed = sand kærlighed

Efter ordre fra præsident Trump havde amerikanske droner 3. januar myrdet en højtstående iransk general i Bagdad, Qasem Soleimani. Han var ikke en af Guds bedste børn, stod for Irans militære indblanding i Syrien, Irak, Libanon og resten af Mellemøsten.

Men det er meget sjældent, at USA går ind og likviderer enkeltpersoner – og annoncerer det bagefter. Det er dog sket før – flere gange under Obama, hvilket sikkert er en overraskelse for nogle – men alligevel.

Og med Irans meget store indflydelse i Irak og den lange strøm af eder og forbandelser og råb på hævn, der lød fra Teheran, så undrede man, hvordan det skulle gå. Mange, herunder absolut mig selv, forestillede sig en periode af drypvise hævnaktioner fra præstestyret i Iran. Guldprisen steg naturligvis.

General Qasem Soleimani (forrest tv) modtager en orden af Irans åndelige leder, Ayatollah Ali Khamenei. Foto: Ayatollah Khameneis officielle hjemmeside

Om morgenen den 8. januar hørte vi om et iransk angreb mod en amerikansk militærbase i Irak. Iranerne sagde, at de havde dræbt 80 amerikanere. Amerikanerne sagde, at de iranske missiler ikke var trængt ind i hjertet af baseområdet. At der var sket begrænset materiel skade, og at ingen var blevet dræbt.

Iran: Slut med hævn nu

Det mest bemærkelsesværdige var dog, at iranerne meddelte, at nu var det slut med hævn. Hævnen var taget – med de 80 yankee’er, som Iran kunne fortælle sin befolkning, at det havde slået ihjel. Og at der ikke der ikke ville komme mere.

Se, det var et skridt i retningen af at deeskalere situationen. Det havde straks-effekt på guldprisen, der begyndte at falde.

Samtidig, i luftrummet over Teheran, udspillede der sig en tragedie.

Iranerne kom formentlig af vanvare til at skyde Ukrainian International Airways Flight 752 ned. Boeing 737’eren var på vej fra Teheran til Kiev med 176 personer ombord – hvoraf 17 bosat i Sverige. I modsætning til den ene general (og nogle af hans kumpaner), som blev dræbt i Bagdad den 3. januar, og i modsætning til de 80 amerikanere, som ikke en gang var blevet dræbt af iranerne den 8. januar, spillede alle de uskyldige døde ombord på det ukrainske fly næsten ingen rolle for guldprisen.

Det må vi, der elsker guld, have stål nok i maven til at forstå.

Sådan gik det med guldprisen

Lad os nu se, hvordan priserne har bevæget sig den sidste uge.

Tirsdag den 7. januar, dagen inden den iranske gengældelsesangreb i Irak, toppede guldprisen på 1.573 USD/ounce – den højeste pris i USD siden januar 2013. Så begyndte faldet, og torsdag den 9. januar var prisen nede på 1.552 USD/ounce, hvorpå den korrigerede til 1.562 USD/ounce om fredagen den 10. januar.

Men retningen var stadig nedad, så mandag den 13. januar sluttede på 1.548 USD/ounce, som har holdt sig til 1.550 USD/ounce onsdag den 15. januar, minimalt påvirket af nogen lidt halvskidte beskæftigelsestal fra USA.

Selvom prisen på guld skød i vejret, faldt premiumet på Krugerrands hos Tavex. Disse kan du nu få helt ned til 4,8% over spotprisen (ca. 10.910 DKK for 1 oz)

I danske kroner var der nye ”verdensrekorder” for guld. Guld har aldrig været så dyrt i danske kroner, som det var lige i begyndelsen af januar – og selvom det er faldet lidt, er det stadig kun godt 150 kroner fra tidernes absolutte prisrekord.

Rekord var det i hvert fald den 7. januar – 10.570 DKK for en ounce guld. Dagen efter var prisen faldet til 10.439 DKK/ounce, hvorpå den korrigerede til 10.496 DKK/ounce fredag den 10.januar.

Weekenden kostede guldet en hundredemand, så kursen endte på 10.391 DKK/ounce, hvor den stadig roder rundt.

2019 var fantastisk for guld

Men nu skal vi også lade være med at klage for meget – vi, der køber guld.

Sandheden er, at begivenhederne i december og januar har ført til, at en klar opadgående trend tegnede sig for guld i 2019. Uden selve attentatet den 3. januar steg guldprisen med ca. 240 USD i 2019. Begivenhederne i december gør, at prisen nu ligger højere end i begyndelsen af august, hvor guldet skød i vejret. Vi befinder os simpelthen på et nyt prismæssigt plateau i forhold til guld.

Dette betyder, at en 100g Valcambi guldbarre nu koster omtrent 34.800 DKK, hvor den blot for et år siden kostede ca. 28.300 DKK!

Og husk så lige på en ting. Vi har stadig den potentielt store usikkerhed i markedet tilbage. Aktiepriserne har nemlig trods usikkerheden i Mellemøsten fortsat deres himmelflugt, så Dow Jones kunne sætte verdensrekord i amerikanske aktier den 9. januar, hvor indeks nåede 28.956. Lige nu, i skrivende stund, ligger aktier kun 20 USD under dette eller så. Vi har altså stadig et massivt aktiekursfald til gode – og det pres opad på guldet, som vil følge deraf.

Det bliver et spændende 2020.

Peter Kyhn

Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
+ 40,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
+ 2,34 DKK

Du vil måske også gerne læse