Opret ny alarm

Guld styrket, USD falder fortsat

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 31.07.2017
Guldpris (XAU-DKK)
16253,60 DKK/oz
  
+ 253,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,07 DKK/oz
  
+ 5,70 DKK

For anden uge i træk er guldprisen på vej væk fra den faldende tendens, som har præget prisen på det gule metal siden noteringen på lige knap 1300 USD/ounce den 9. maj.

Guld tilbage i limbo

Vi kan sige, at der er tale om en normalisering af guldprisen i år, idet den er tilbage i det limbo mellem 1200 USD/ounce og 1300 USD/ounce, som har præget guld siden begyndelsen af året. Det er forholdsvis markant, at der sker så meget med guldprisen nu, hvor ferien har lagt sig som en dyne over de fleste markeder i Nordamerika og Europa.

Sådan så tallene ud: Fredag den 14. juli sluttede guldprisen på 1229 USD/ounce efter en uge, hvor guldet var steget 16 USD fra den månedens laveste på 1213 USD/ounce. Mandagen efter, altså den 17. juli, var guldet oppe i 1234 USD/ounce, det steg til 1242 USD/ounce dagen efter, hvorpå det planede ud i et par dage til 1244 USD/ounce om torsdagen den 20. juli for at stige brat, med 13 USD, til 1255 USD/ounce fredag den 21. juli.

Guldet mistede pusten og faldt til 1249 USD/ounce tirsdag den 25. juli, hvorefter det tog endnu et godt nøk opad til 1260 USD/ounce den 26. juli og landene på 1269 USD/ounce den 28. juli, som det næsten har holdt i skrivende stund mandag den 31. juli.

Fornyet uro om Det Hvide Hus

Der findes en hovedforklaring på, hvorfor guldet er gået fra at være en slatten sommersalat til en struttende rucola: Uroen, som emanerer fra Det Hvide Hus.

Dels er der spørgsmålet om, hvorvidt Trumplejren spillede fordækt i forbindelse med sine kontakter til Rusland, som er et spørgsmål der udredes både i kongressen og hos FBI, og som vil der givetvis blive tærsket langhalm på i måneder og år.

Men så er der nu også den svimlende tanke, som har fået fornyet næring, om hvorvidt amerikanerne har lukket en amatør, som grundlæggende ikke har styr på noget som helst (eller, hvis man skal set positivt på denne del af det, driver “management by chaos”) ind i Det Hvide Hus og det, der stadig er verdens mest magtfulde embede.

Hårde ord og kiv i Huset

Det er i sandhed en tanke, der kan få det til at sortne for ens øjne, og markederne er langt fra dér endnu, men lad os bare sige, at markederne er nervøse.

De er nervøse over fyringen af stabschef Reince Priebus, ansættelsen af cheftalsmanden Anthony Scaramucci og forholdet mellem Scaramucci, Trump og dennes chefstrateg Steve Bannon, efter at Scaramucci har vidnet om borgerkrigslignende tilstande i vestfløjen på Det Hvide Hus.

Læg dertil Scaramuccis meget grove sprogbrug over for en journalist (som han også viste manglende professionalisme i håndteringen af).

Det er også noget, der skræmmer Trumpvælgere, almindelige hæderlige amerikanere, der går i kirke hver søndag, og som ville blegne af skam, hvis deres børn blev fanget på bånd med udtryk, der ikke en gang nåede Scaramuccis til sokkeholderne. Det er kommet så vidt, at republikanerne i kongressen har bedt deres præsident om at få styr på kaosset i Det Hvide Hus. Det i sig selv er bemærkelsesværdigt.

Obamacare: Trumps onde ånd

Samtidig, i den rigtige politiske verden, har Trump endnu en gang lidt nederlag i den lange, lange proces om afskaffelsen af Obamacare, hvor tre republikanske senatorer (mest markant den kræftsyge tidl. præsidentkandidat John McCain) trodsede præsidenten og det republikanske flertal i Senatet.

Også dette sætter spørgsmålstegn ved præsidentens evner, idet det understreger, at selvom Trump tilsyneladende har svært ved at forstå det, så træffes politiske beslutninger i et demokratisk system ikke ved, at den administrerende direktør (Trump) siger “Sådan er det. Bum!”, og alle derefter makker ret.

Trumplejren: Det er en sammensværgelse

På den anden side skal man ikke være blind for, at en betragtelig del af vælgerne i USA mener, at det alt sammen (både den dårlige presse, det tilsyneladende kaos i Det Hvide Hus og Trumps nederlag vedrørende Obamacare) er en del af en sammensværgelse, der handler om at få Trump fjernet fra præsidentposten.

For guld er det dog lige meget, for både dårlig presse, kaos på Pennsylvania Avenue nr. 1600, nederlag til præsidenten i senatet samt det faktum, at mange mener, at alt dette er en sammensværgelse, producerer én ting: uro. Og uro er som bekendt den faktor, som føder en styrkelse af guldet. Og det er hvad vi ser lige nu.

Putin til strid med Trump

Uroen bliver ikke mindre af, at Putin nu vælger en konfrontatorisk linje i forhold til Trump ved at udvide over 700 diplomater og ansatte fra USA’s repræsentationer i Rusland.

Sanktionerne over for Rusland for indblanding i præsidentvalgkampen, som er vedtaget i USA’s kongres, er ikke groet i Trumps have (naturligvis), og derfor var der indtil nu et begrundet håb om, at de to kunne bevare et godt forhold, mens de folkevalgte kunne kævles.

Det ville svare godt til den russiske forestilling om den gode lillefar tsar, som sidder oven på et system med en hel del fejl – for sådan et kunne man også påstå, at man havde i USA. Men det er forspildt nu, og dermed er der åbnet en helt ny flanke for uro, som den kommende måned (og måneder) må vise, hvad vil bringe.

USD falder – også

Blæsten rundt om Trump har også effekt på den amerikanske dollar, der falder i styrke, og nu er nede på indeks 93,475 i forhold til de andre store valutaer – hvilket igen får den USD-baserede guldpris til at stige. Gulddyret fodrer med andre ord sig selv – med sin egen hale.

Guldpris (XAU-DKK)
16253,60 DKK/oz
  
+ 253,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,07 DKK/oz
  
+ 5,70 DKK

Du vil måske også gerne læse