Opret ny alarm

Guld styrker indiske kvinder

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 09.12.2019
Guldpris (XAU-DKK)
16 686,20 DKK/oz
  
+ 13,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
198,50 DKK/oz
  
- 0,23 DKK

af Peter Kyhn

Regeringen i den indiske forbundsstat Assam vil give sine brude guld, skriver Hindustan Times. I hvert fald vil nygifte brude kunne få en ’tola’ guld af staten. En tola svarer til 11,6 gram.

Færre barnebrude, styrker kvinder

Initiativtageren bag brudeguldet er Assams finansminister Himanta Biswa Sarma, og hensigten er angiveligt at reducere antallet af barnebrude og at styrke kvindens stilling i ægteskabet.

Delstaten Assam ligger i det østlige Indien, er knap dobbelt så stor som Danmark, men har 31 mio. indbyggere. Ill. Wikipedia.

For at få det gule metal i hænde, skal giftermålet registreres i henhold til Indiens verdslige ægteskabslovgivning, Special Marriage Act af 1954. Er man kun religøst gift – og Indien har tre love for hhv. hinduiske, muslimske og kristne ægteskaber – kan man ikke modtage guld af staten.

Special Marriage Actkræver nemlig, at gommen skal være mindst 21 og bruden mindst 18 år gammel, før ægteskab kan indgås. De fleste indere bliver gift ved religiøse ceremonier. Her stilles der i mange tilfælde ingen krav til ægtefællernes alder.

Det er også en stærk tradition især i traditionelle og fattigere familier at få gift pigerne bort tidligt. Spøgelset her er som ofte den store medgift, som brudens familie skal udrede til gommen i forbindelse med et traditionelt indisk bryllup.

Eksamen kræves

Begge parter skal endvidere have bestået secondary school (10. klasse eller Class X). Her tager man normalt indisk studentereksamen, All-India Secondary School Examination kaldet ”board exam”. Det er også en måde at sikre sig, at parterne faktisk er af passende alder.

I øvrigt er der et indkomstkrav, idet brudens familien højst må have en indkomst på 500.000 rupier eller ca. 50.000 DKK.

Dr. Himanta Biswa Sarma (f. 1969) har været med i politik i Assam som delstatsminister først som medlem af Kongrespartiet. I 2015 skiftede han til det hinduistiske BJP og er finansminister i den første BJP-regering i det nordøstlige Indien. Her ses han med et maleri af ham selv i BJP-partiets safranfarver. Kilde: Himanta Biswa Sarmas offentlige instragramprofil.

Rent konkret udleverer staten ikke bare 11,6 gram guld. Bruden får 35.000 rupier sat ind på sin konto, hvilket svarer til prisen på en tola guld. Hun skal så senere indlevere en kvittering for, at der er guld for statens penge. Og hvis nogen skulle få gode idéer, så har lovgiverne i Indien bestemt, at man kun kan få guld for sit første ægteskab.

Ordningen træder i kraft fra 1. januar. Regeringen i Assam vurderer, at den vil koste skatteyderne i Assam ca. 3 mia. rupier.

Mere om mål

En tola er et traditionelt indisk mål. Det har siden briternes møntudstedelse i 1850’erne i Indien har været det samme som 3/8 troy ounce. En troy ounce, som deles i 480 grains og en tola er 180 grains. Når man ikke har med ædle metaller at gøre, opfattes en tola som 10 g.

Grain kender vi fra dansk, hvor det hedder gran og også blev brugt frem til metersystemets indførelse. Vi kender det især fra udtrykket “tage det med et gran salt” – altså ikke tage noget for pålydende.

Læs mere hos Hindustan Times: https://www.hindustantimes.com/india-news/assam-government-unveils-scheme-to-give-one-tola-gold-to-brides/story-zJKqLdH9lzSOzrLBIVLjwJ.html

Guldpris (XAU-DKK)
16 686,20 DKK/oz
  
+ 13,30 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
198,50 DKK/oz
  
- 0,23 DKK

Du vil måske også gerne læse