Opret ny alarm

Guld stormer over 1400 USD

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 28.06.2019
Guldpris (XAU-DKK)
18122,70 DKK/oz
  
+ 184,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
215,12 DKK/oz
  
+ 2,63 DKK
Denne mand, Boris Johnson, ser ud til at blive Storbritanniens næste premierminister. Hans fjender kalder ham en doven, løgnagtig kostskoledreng, mens hans tilhængere elsker hans vid og drengende charme. Kilde: Wikipedia

Denne mand, Boris Johnson, ser ud til at blive Storbritanniens næste premierminister. Hans fjender kalder ham en doven, løgnagtig kostskoledreng, mens hans tilhængere elsker hans vid og drengende charme. Foto: Wikipedia

Af Peter Kyhn

Guld. Det er svært at få armene ned, hvis man investerer i det gule metal lige nu. For ganske få uger siden bekymrede vi os om, hvorvidt guldet ville nå over 1300 USD/ounce. Så tænkte vi: ”Mon det også kommer godt over 1350?”, for der havde vi faktisk allerede været tilbage i februar i år. Men så trak det gule metal sig tilbage og begyndte det, som jeg har kaldt en vigende tendens.

Højeste i seks år

Men det er slut nu. Guldet har nærmest ikke lavet andet end at stige de sidste par uger, og står lige nu, mandag den 24. juni om formiddagen, i 1403 USD/ounce. Fredag den 21. juni var guldet faktisk oppe i 1415 USD/ounce en kort periode. Det er priser, som vi skal tilbage til september 2013, for knapt seks år siden, for at finde magen til.

Kigger vi på kursudviklingen for de sidste 10 år, så er september 2013 lige præcis afslutningen på den enorme prisudvikling, som guld gjorde over på finanskrisen fra 2008 med kulmination i 2011, hvor guldprisen røg over 1900 USD/ounce.

For en uge siden 1339 USD/ounce

Vi tager lige nogle tal: For præcis en uge siden, 17. juni, stod guldet i 1339 USD/ounce. Udmærket, på god afstand af 1300 USD/ounce, og guldprisen havde holdt den afstand nogle uger. Men hvad sker der så?

Allerede to dage efter havde guldet nået 1360 USD/ounce og sat årsrekord. Dagen efter, den 20. juni, var det steget endnu 29 USD til 1689 USD/ounce. Og sådan fortsætter det over Skt. Hans-weekenden til nu 1403 og højeste pris i næsten seks år.

Jo, det er fantastisk.

På god afstand af 9.000 DKK/ounce

Og i danske kroner?

Sådan var det: Den 17. juni stod guldet i 8993 DKK/ounce. Derpå faldt det lidt dagen efter, den 18. juni, til 8948 DKK/ounce.

Men hvad skete der så? Jo, allerede den 19. juni steg det igen med 200 DKK på en dag og nåede 9.148 DKK/ounce. Mandag den 24. juni er det oppe i 9193 DKK/ounce.

Hvad er der så sket?

Guld drevet af usikkerhed, ikke aktiefald

Ja, det er faktisk meget spændende, for det sammenbrud i aktiekurserne, som vi, der investerer i guld altid har set frem imod som den gigantiske katalysator, der skulle sparke guld op blandt stjerne, hvor det hører hjemme, er ikke indtruffet.

I stedet reagerer markedet på de mange signaler om pengepolitiske lempelser, som er kommet i løbet af den seneste tid fra USA, Europa og Australien.

Baggrunden er, at selv der (USA), hvor man havde annonceret en gradvis ”normalisering” af pengepolitikken i ly af et af de længste økonomiske opsving, som vi har kendt i moderne tid, selv dér kan man ikke holde sig, men føler sig tvunget til at løsne kreditskruen, så snart fremgang og opsving er bare det mindste truet.

Europa har ikke rigtigt på noget tidspunkt været i nærheden af en normalisering af pengepolitikken.

Dette giver rygvind til den tvivl, der hersker om det generelle økonomiske system vi har – spørgsmålet er, hvor langt ned renterne kan presses, og hvad dette med negativ rente egentlig er for noget – og det giver usikkerhed, som betyder, at penge bevæger sig mod aktiver, der ikke ligner traditionelle værdipapirer som aktier.

Blæser og har mel i munden

Men i dette tilfælde har vi en pengerigelighed, der er så enorm, at kurserne på aktier kan holdes, selvom der flyder penge over i guld og

f.eks. bitcoin (som nu er oppe i over 11.000 USD). Vi kan så at sige både blæse og have mel i munden. Men hvor længe?

Meget spændende, med andre ord. Helt nyt. Læg hertil de almindelige dag-til-dag-bekymringer, som vi altid har: hvordan bliver det med handelskrigen mellem Kina og USA og hvad kommer det kommende møde mellem Trump og Xi Jinping til at betyde for den? Bliver Boris Johnson ny premierminister i Storbritannien?

Den vilde jagt på guld

Og er vi på sikker afstand af en krig mellem USA og støtter i den Persiske Golf på den ene side og Iran på den anden?

Under alle omstændigheder: der sker noget nyt, det går godt for guld og selv tante Berling bryder princippet om kun at skrive om værdipapirer og opsummerer indgangen til investorugen sådan: Nu går den vilde jagt på guld og bitcoin.

Tavex ønsker god sommer – og god ferie, til dem der er så heldige at have det!

 

 

Guldpris (XAU-DKK)
18122,70 DKK/oz
  
+ 184,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
215,12 DKK/oz
  
+ 2,63 DKK

Du vil måske også gerne læse