Opret ny alarm

Guld mellem papirpenge og handelskrig

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 11.11.2019
Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
- 46,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
+ 0,21 DKK
Jay Powell US Senate 2018 snak om guld papirpenge og handelskrig

af Peter Kyhn

Uha-uha siger guldet på markederne – prisen er nu tilbage på niveauet omkring august og er lavere end det plateau, som guldprisen har befundet sig på lige siden.

Hvad er der sket?

Fredag den 1. november var guldprisen på 1.513 USD/ounce. Derefter gjorde den et lille ophold omkring 1.480-1.490 USD/ounce den 5. og 6. november. Så begyndte faldet igen, hvilket trak prisen lavere, end den har været de sidste tre måneder, til 1.458 USD/ounce fredag den 8. november. I løbet af weekenden har vi så set en lille korrektion, så vi nu, mandag den 11. november, ligger på 1.464 USD/ounce. Det er dog stadig under niveauet de sidste tre måneder.

I danske kroner ser det sådan ud: 10.132 DKK/ounce den 30. oktober, der faldt til 10.021 DKK/ounce den 5. november. Faldet gik videre til 9.892 DKK/ounce den 8. november – et lavpunkt siden august

Hvad er der los?

Man kan sige det ganske kort. Vi er i en fremgangsperiode for de finansielle markeder, som er blevet overbevist om, at centralbankerne vil redde dem fra enhver trussel om nedgang. Det vil centralbankerne gøre ved at sænke renter og pumpe ud penge til markederne. Som Fed-chef Jay Powell siger: “Det er ikke QE, det er organisk vækst.” Tjabum, uanset hvad man kalder det, er det det samme: Flere nytrykte papirpenge ud på kapitalmarkederne.

Jay Powell: “Det er ikke QE, det er organisk vækst.”

Så begynder man at pille ved et andet våben for at manipulere markederne, man har: Den 16 måneder lange handelskrig mellem Kina og USA. I torsdags sagde en talsperson for det kinesiske handelsministerium, at Washington og Beijing var blevet enige om at rulle toldsatserne tilbage. Forudsætningen er, at forhandlingerne fortsat viste fremskridt – hvilket de altså gjorde.

Denne meddelelse blev bekræftet af USA’s regering. Derpå gjorde aktiemarkederne det, de gør så godt: De stormede frem og op. Nye rekordniveauer både for SP500 og Dow Jones.

Trump slår kontra

Fredag eftermiddag lød det så fra præsident Trump, at han ikke havde besluttet at rulle toldsatserne tilbage.  Han erklærede sig som en toldmand – “tariff man”. Og så tilføjede han, at han glæder sig over alle de rare milliarder dollars, som triller ind til USA i form af told nu. Og så faldt markederne en smule.

Sæt guld ind som Rasmus Modsat-faktor i stedet for aktierne, og så har du forklaringen. Dramatiske fald onsdag-torsdag og noget af fredagen og så en lille korrektion i løbet af weekenden.

Guldpris (XAU-DKK)
16 740,30 DKK/oz
  
- 46,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
200,75 DKK/oz
  
+ 0,21 DKK

Du vil måske også gerne læse