Opret ny alarm

Guld let op på politisk usikkerhed

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 18.02.2017
Guldpris (XAU-DKK)
15 433,50 DKK/oz
  
+ 309,60 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
172,49 DKK/oz
  
+ 2,80 DKK
Guld Tavex danmark blog banner

Lad os gå lige på og hårdt: Uge 7 startede på 1226 USD/ounce den og gik op til 1238 USD/ounce (1243 USD/ounce, hvis man ser på dagen isoleret), hvorpå kursen faldt til 1234 USD/ounce om fredagen, den 17. februar. Resultatet er altså en fremgang på 8 USD på en uge.

Hvad skete der så i uge 7, der gjorde, at det blev, som det blev?

Usikkerhed i politikken

Jo, på den ene side har vi en masse usikkerhed, som først og fremmest ligger på det politiske felt.

Vi har Trump i Det Hvide Hus og den, skal vi sige, ukonventionelle start, som hans administration har fået med præsidentens krig med pressen (om den er berettiget eller ikke, er ikke sagen, den er i hvert fald ukonventionel), præsidentens tweets og hans fyring af den nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn efter en uset kort embedsperiode.

Valg giver usikkerhed om EU og euro

Uden for den amerikanske andedam er der tre valg i Europa, som bedømmes som afgørende, og som er på vej i år: forbundsdagsvalg i Tyskland, præsidentvalg i Frankrig og parlamentsvalg i Holland.

Holland

Det sidste er allerede den 15. marts og den indvandrings- og ikke mindst EU-kritiske Geert Wilders og af hans Frihedsparti ser ud til at blive den meget store vinder og blive største parti i “andet kammer”, som det hollandske parlament kaldes.

Problemet med dette er, at Wilders vil have Holland ud af euroen og EU, hvor Holland har været med som en af de første seks stater helt tilbage fra kul- og stålunionens dage i de tidligere halvtredsere.

 

Frankrig

Første omgang af det franske præsidentvalg, som afholdes i slutningen af april, ser ud til at blive vundet af Marine le Pen fra Front National, der også vil have fra Frankrig ud af EU og sende euroen til Djævleøen.

le Pen ser dog ikke ud til at kunne tage præsidentposten, for enten Emmanuel Macron fra midten eller den konservative François Fillon ser ud til at løbe med den.

Tyskland

Tyskland går til forbundsdagsvalg den 24. september. Der er spørgsmålet, om Merkel kan genvinde kanslerembedet over for socialdemokraternes Martin Schultz, men bag det spørgsmål ligger et andet: nemlig hvor stor støtte der bliver det til EU- og indvandringskritiske Alternative für Deutschland.

Der er med andre ord store ting i vægtskålen i 2017 i Europa: hvad skal der ske med EU og hvad skal der ske med euroen. Hvis Brexit var et hårdt slag, så kan man selv tænke sig til, hvordan det vil være, hvis to europæiske grundsten som Frankrig og Holland evt. vil ud. Al denne usikkerhed arbejder for at styrke guldet.

Inflation tveægget sværd

Inflation er et tveægget sværd for guldet. Inflationen globalt er for opadgående og januar bød på de højeste inflationstal i fire år i USA.

På den positive side for guldet ligger, at guld altid har været brugt af investorer som et værn mod inflation, og den funktion har det også i dag. På den noget kortere bane er der imidlertid det negative forhold, at øget inflation giver Fed en anledning til at øge renten – og det er negativt for guld.

Negativt for guldet er det også, at de amerikanske aktier ligger meget højt og nærmest bare blive ved med at holde sig oppe

Yellen: Hvert eneste FOMC-møde er vigtigt

Og så kommer vi til Fed og den amerikanske rente. Feds chef, Janet Yellen, holdt i den forgangne uge to taler i den amerikanske kongres.

Som altid skal man lede med lup i det, hun sagde, og hendes holdning var lige så relativt høgeagtig i forhold til renten (positiv over for renteforhøjelser), som hun har været længe, men det mest bemærkelsesværdige var, at hun sagde, at renteændringer kan ske ved alle FOMC-møder – ikke blot hver tredje måned, når der er pressemøde bagefter.

Der er stor forskel på at være nervøs om en renteforhøjelse hver måned i forhold til at være det 3-4 gange årligt. Når det er sagt, så regner få iagttagere alligevel med, at der bliver en renteforhøjelse ved FOMC’s næste møde i marts.

Næste uge: usikkerhed og USD

Med hensyn til næste uge er der vel bare at sige, at de fundamentale usikkerheder, som jeg har opremset her, består.

Vi kan dog lægge til, at de lange positioner i USD fredag den 17. februar blev handlet på det laveste niveau i fire måneder, hvilket betyder, at der er et pres nedad mod USD – hvilket trods alt er godt for guld, der har USD som regneenhed.

USA-markeder lukker mandag

I uge 8 går mandagen fra, eftersom de amerikanske finansmarkeder er lukket på grund af Presidents Day – oprindelige til minde om USA’s første præsident George Washington, der var født den 22. februar, men nu holdes den konsekvent den tredje mandag i februar og retter sig mod alle præsidenter.

At de amerikanske markeder er ude, betyder ikke, at der ikke sker noget med den globale guldpris. Det betyder bare, at en meget betydelig del af volumen er taget ud af markedet – foruden at de pejlemærker, som guldet retter sig efter, er sat ud af spillet – ikke så meget USD, men især aktierne.

Guldpris (XAU-DKK)
15 433,50 DKK/oz
  
+ 309,60 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
172,49 DKK/oz
  
+ 2,80 DKK

Du vil måske også gerne læse