Opret ny alarm

Guld i svag trend svigter inden 1300 USD/ounce

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 27.05.2019
Guldpris (XAU-DKK)
16247,30 DKK/oz
  
+ 32,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,13 DKK/oz
  
+ 4,20 DKK

Af Peter Kyhn

Har I fået spændingen af søndagens EU-parlamentsvalg ud af kroppen?

Godt. Jeg kan ikke lade være med at se valgaftnerne på TV. Med EP-valget er det aldrig helt så dramatisk, der er ingen partilederrunder. Det er nærmest som en Eurovisions-aften. Der er vindere og tabere, klip fra blue room og overraskelser, hvor tingene går anderledes, end hvad meningsmålingerne har spået. Men forskellen i forhold til Eurovision er naturligvis, at det faktisk har konsekvenser, hvem der har fået douze points.

Snart skal vi fejre grundlovsdag med folketingsvalg, og så er der mere dramatisk underholdning i tv. Der er med andre ord meget at glæde sig til. (Og se nu at komme ud og stemme, det skylder man sig selv og alle andre, når man bor i et folkestyre.)

Trend nedad er der, selvom den er svag

Apropos noget at glæde sig til. Når man investerer i guld, glædede man sig nærmest til, at sidste uge, nr. 21 i årets række, var overstået. Helt så slemt gik det vel ikke, men jeg kan godt røbe, at guldet ikke har brudt vårvinterens og forårets nedadgående trend. Den er ikke stærk, trenden, men den er der, og den har varet siden i februar.

Sådan så det ud for guldet den seneste tid: For en uge siden, mandag den 20. maj, var guldet stadig i gang med et fald, der var begyndt allerede den 13. maj. Der lå guldet på 1300 USD/ounce ligeud, hvilket ser ud til at blive det højeste niveau i maj, skubbet op af handelskrigen mellem USA og Kina. Men så tabte guldet pusten og faldet sluttede først den 22. maj på 1273 USD/ounce.

Derpå steg det gule metal en smule til 1284 USD/ounce den 23. mej – og der ligger den endnu i skrivende stund den 27. maj, på 1285 USD/ounce.

Mere broget i DKK

I danske kroner lignede det forløbet i USD, blot med en lille forskydning i tid og mere broget. Den 14. maj lå guldprisen på 8636 DKK/ounce, hvorpå det faldt til et lille plateau på 88538 DKK/ounce, rettede sig lidt til 8552 DKK/ounce på Norges nationaldag 17. maj, og faldt derpå ned til månedens laveste

på 8509 DKK/ounce. Det vendte til 8612 DKK/ounce den 22. maj, hvorpå det faldt igen til 8557 DKK/ounce. I dag, mandag den 27. maj, ligger guldprisen knap 20 DKK højere.

Dow Jones også svag

Hvad skete der så i ugen, som kunne retfærdiggøre det hele? Tja, Dow Jones har været svag med et fald der satte ind tirsdag og har varet til i dag, mandag den 27. maj, og indekset er faldet med knap 400 point til 25.490 i dag.

Hvorfor ser vi så ikke en styrkelse af guld? Guld har bare ikke den direkte dragning som safe haven i disse detaljer – der skal lige som mere halløj på markederne til, før man tager skridtet og køber guld.

Derfor steg USD til gengæld, når guldet faldt i midten og slutningen af maj. For de grønne sedler er en favorit som safe haven.

Yuan trækker guld ned

Vi skal nok østpå for at få en anden væsentlig årsag til den manglende fremgang for guld: RMB eller yuan, den kinesiske valuta, er blevet svækket over USD i løbet af ugen, og med Kinas status som verdens største guldmarked kan det sagtens presse det gule metal – og det er naturligvis handelskrigen mellem USA og Kina, der spøger dér og afspejler markedernes vurdering af de to kombattanters valutaer.

100 RMB eller yuan i daglig tale – med portræt af Folkerepublikkens grundlægger, formand Mao Zedong.

Referatet af FED-mødet den 1.-2. maj, som blev publiceret den 22. maj. Det havde jeg i sidste uge havde håbet på kunne give os lidt indikation om Feds politik fremadrettet, men det skuffede, i hvert fald på det punkt.

Fed er meget tålmodig

Det vigtigste ord i referatet var ”tålmodig”, sagde banken, og medlemmerne af FOMC-komiteen lader til, at de kan tåle en del flere tegn på fremgang i USA’s økonomi, inden de vil overveje den rentenedsættelse, som markedet mener, må komme.

Lad mig slutte med at understrege Tavex’ pointe: Guld er en langsigtet investering, som primært ikke er til at skabe velstand, men til at holde dig fra at tabe den velstand, du allerede har akkumuleret. Derfor skal man ikke fortvivle over svage eller faldende tendenser eller kortsigtede tab.

Guld kommer igen. Det viser 4000 års historie.

Guldpris (XAU-DKK)
16247,30 DKK/oz
  
+ 32,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,13 DKK/oz
  
+ 4,20 DKK

Du vil måske også gerne læse