Opret ny alarm

Guld er fanget i krydsild

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 10.03.2020
Guldpris (XAU-DKK)
15 294,00 DKK/oz
  
+ 199,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
171,28 DKK/oz
  
+ 2,30 DKK

Guld er fanget i en krydsild mellem olie og corona. Puha, der sker så meget nu, at det er svært at følge med. Guldet ser lidt forpjusket ud i danske kroner, men klarer sig bedre i dollars.

Guld op i USD, svagere i DKK

Lad os hoppe ud i udviklingen i guldprisen i sidste uge, først i USD. Guld sluttede forrige måned den 28. februar på 1.586 USD og hakkede lidt op til 1.589 USD/ounce mandag den 2. marts. Så kom stigningen til 1.640 USD/ounce tirsdag den 3. marts som konsekvens af Feds rentestigning om mandagen. Der kom en lille korrektion onsdag til 1.636 USD/ounce, men det gule metal steg til 1.672 USD/ounce torsdag den 5. marts. Her ligger niveauet stadig mere eller mindre, med et lille fald til 1.661 USD/ounce i skrivende stund, tirsdag morgen den 10. marts.

En hel del anderledes ser det ud i danske kroner. Vi kommer naturligvis tilbage til, hvorfor det kan være. Guldet begyndt den 28. februar på 10.749 DKK/ounce og steg til 11.063 DKK den 3. marts. Det niveau holdt det til fredag den 6, marts, hvor guldet stod i 11.051 DKK/ounce. I skrivende stund om morgenen den 10. marts er guldet faldet tilbage under 11.000 til 10.911 DKK/ounce.

Markedet sælger, hvad det kan få fat i

Hvad er så forklaringerne? Jo, aktiemarkedet har længe været overkøbt, og coronavirussen er en god anledning til at reducere priserne. Dow Jones faldt 12% i sidste uge i det, som mange kalder den første virkelige korrektion siden finanskrisen. Og aktierne faldt 7% mandag morgen på børsen i New York, så man måtte suspendere handlen.

Putin, til højre, har nok at se til. Ud over at være på krigens rand med Tyrkiet og Erdogan (venstre), har han også startet en oliepriskrig med Saudi-Arabien. Det trykker aktiemarkederne. Foto: Kremlin.ru

Hvad har det med guld at gøre? Jo, i begyndelsen af en krise eller bare når investorerne bliver pressede, så sælger de alt, hvad de kan få fat i. Det gør de for at klare deres kortsigtede forpligtelser. De skal bare realisere og må sælge, hvad de kan. Det rammer også guld, selvom det skulle være en sikker havn.

Dollaren under pres

Hvorfor falder prisen så så meget i danske kroner? Jo, det er fordi, at når verden rammes af en potentiel krise, så rammes verdens vigtigste valuta, den amerikanske dollar, i særdeleshed. Dertil skal lægges, at coronaen har ramt en del af verden, hvor dollarene spiller en relativt set meget vigtig rolle som sekundærvaluta. Det presser  dollaren yderligere.

Desuden har vi set et markant fald i råolieprisen, en priskrig, som sammen med coronavirus har sat børserne i krydspres – og dermed kan uroen også rokke ved den amerikanske økonomi, der indtil videre har været stærk som en okse, men som desværre er relativt olieafhængig.

Oliepriskrig mellem Saudi og Rusland

Det største fald på én dag siden Golfkrigen i 1991 havde vi mandag, da Saudi-Arabien annoncerede, at det ville øge produktionen drastisk. Det skete efter et OPEC-møde, hvor russerne havde nægtet at reducere produktionen. Og det kan man forstå, for Putins Rusland udkæmper en krig i Syrien, som helt sikkert er dyr, og den skal betales med statslig russisk olie og gas. Ligesom Saudi-Arabien udkæmper en blodig krig mod Houthi-oprørene (og indirekte Iran) i Yemen, og den er sikkert også dyr.

Andre, mere konspirationsorienterede iagttagere, mener, at Putins nej til kong Salman (af Saudi-Arabien) er en velovervejet aktion mod skifer- og tjæresandolieproducenterne i USA og Canada. Tja, hvem ved, men hvis det er tilfældet, så har Putin usædvanligt meget at se til. Ukraine. Konflikter i Kaukasus. En lille økonomi, der er presset af olieprisens fald. Statsindtægter, der er i frit fald pga. olieprisen. En kostbar krig i Syrien. Forholdet til Tyrkiet. Osv. Osv. Kan man overskue så meget?

Hvad sker der så? Svært at sige på den korte bane. Men hvis dette er begyndelsen på den økonomiske nedtur, som så mange har ventet, og som i henhold til almindelige økonomiske cyklusser skulle have været her for flere år siden, så skal du bare være glad for, at du har investeret i guld i tide. pk.

Guldpris (XAU-DKK)
15 294,00 DKK/oz
  
+ 199,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
171,28 DKK/oz
  
+ 2,30 DKK

Du vil måske også gerne læse