Opret ny alarm

Grønt lys til islamisk investering i guld

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 08.12.2016
Guldpris (XAU-DKK)
16253,60 DKK/oz
  
+ 253,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,07 DKK/oz
  
+ 5,70 DKK

Guldbranchens globale interesseorganisation World Gold Council og Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions er blevet enige om et sæt retningslinjer, som gør det foreneligt med shariaen at investere i guld, herunder børshandlede produkter, der baserer sig på guld.

1,6 mia. nye kunder – marked på 1,9 billioner USD

De nye retningslinjer for islamisk investering, som blev bekendtgjort ved en pressekonference i Dubai, giver potentielt adgang til 1,6 mia. nye kunder for guldbranchen – samt adgang til et finansielt marked på 1,9 billioner USD. Det er 1,9 med 11 nuller efter.

Forbud mod åger

Shariaen er der religiøse lov, der regulerer livet for muslimer, og den vedrører dels moralske aspekter for den enkelte muslim, men altså også praktiske ting som bankvæsen og investeringer.

Her er hovedprincippet er shariaens forbud mod åger. Forbuddet mod åger kender man i kristendommen og jødedommen fra 5. Mosebog, kapitel 23 vers 19: “Du må ikke tage rente af din broder, hverken af penge, fødevarer eller andet, som man kan tage rente af.” Oprindelig betød åger enhver form for rente, og langt op i middelalderen var der forbud mod renter i forskellige europæiske stater.

Vejledning på nettet

Indtil nu har der ikke været specifikke regler for shariagodkendte investeringer i guld. Problemet i forhold til shariaen har ikke så meget været i forhold til fysisk investeringsguld og smykkeguld, men i forhold til guldbaserede børshandlede produkter – og det er her, at fremskridtet er sket. Se shariavejledningen om investeringer i guld her. 

I udtalelsen fra World Gold Council og Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions hedder det bl.a.:

“De nye retningslinjer viser, at det er tilladt at investere i guld, såfremt alle de relevante sharia-afgørelser overholdes, herunder dem, som vedrører overtagelse af guld og den korrekt beregning af zakat.”

Zakat er den religiøse skat, som beregnes af alle muslimers samlede formue, herunder deres guldbeholdning. Zakat er en af Islams fem søjler, og derfor obligatorisk for troende muslimer.

Spredning af risici

“Det er helt nyskabende initiativ for islamiske investorer og for guldbranchen som helhed,” siger Aram Shishmanian, direktør for World Gold Council. “Vi er meget glade for, at der nu findes konkret shariavejledning i forhold til adgangen til at investere i guld. Guld er et aktiv, som har bevist sin evne til at bevare kapital, og det kan islamiske investorer nu anvende til at beskytte deres kapital og sprede sin markedsrisici.”

SPDR Gold Trust (NYSEARCA: GLD), verdens største børshandlede fond, som understøttes af fysisk guld, vil formentlig være tilladt som investeringsobjekt, sagde den sharialærde Mohd Daud Bakar ved pressekonferencen i Dakar. Guldfutures er til gengæld stadig ikke i overensstemmelse med sharia.

 

 

Guldpris (XAU-DKK)
16253,60 DKK/oz
  
+ 253,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
206,07 DKK/oz
  
+ 5,70 DKK

Du vil måske også gerne læse