Opret ny alarm

God slut på året for guldpris

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 03.01.2017
Guldpris (XAU-DKK)
16827,60 DKK/oz
  
- 63,60 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,24 DKK/oz
  
- 5,31 DKK

Godt nytår til alle guldinvestorer og guldinteresserede!

Og det var faktisk et rigtigt godt nytår for guldet, for det er anden gang i træk, hvor jeg kan skrive en update om en uge, hvor guldprisen var højere ved periodens begyndelse end ved dens slutning.

Og til forskel fra i uge 51, så var det en fornuftig stigning, vi så i uge 52 – på 19 USD/ounce eller 1,7%.

Jeg ved udmærket, at en enlig svale, eller for den slags skyld to små svaler efter hinanden, ikke gør nogen sommer, men det har alligevel positiv effekt på humøret hos denne skribent, når man skal stille det overfor andet halvår 2016, som ellers har budt på en markant og stort set konstant faldende trend for guldprisen.

Guld stadig 8% over årets begyndelse

Der er med andre ord blevet sat masser af kapital til for verdens guldinvestorer, men igen, ikke så meget, som man nåede at tjene i første halvår. Samlet set ligger ultimo decembers guldpris mere end 8% over primo januars.

Ugen op til nytår var næsten en hel arbejdsuge, selvom tempoet var sat en del ned i forhold til almindelige børsuger. Guldprisen startede på 1133 USD/ounce mandag den 26. december, lidt over bundrekorden på 1127 USD/ounce fra den 15. december. I lyset af den negative trend, som har hersket siden ultimo september, så er selv 11 dage, hvor guldprisen træder vande, at betragte som en sejr for det gule metal.

Steg som en raket

Allerede den 28. december var prisen gået op til 1142 USD/ounce, hvorpå den tog 19 USD på en enkelt dag og nåede 1161 USD/ounce den 29. december. Så satte en vis korrektion ind, som drog guldprisen ned til 1152, hvor den har trådt vande siden før nytår.

Trumps overraskelser

Nå, men hvad har vi at se frem til i tiden, der kommer? Jo, markederne skal rigtig i gang efter nytår. Vi skal holde øje med de amerikanske aktier og især dollaren. Så er der indsættelsen af Trump den 20. januar. Når den er sket, kan han begynde at gennemføre sin politik og der taler hans program for enorme investeringer i amerikansk infrastruktur, hvilket båder for fortsat fremgang for amerikansk økonomi, hvilket kan presse guldprisen på den korte bane.

Noget mere uklart forholder det sig om hans handelspolitik, hvor han har bebudet, at frihandelstraktaterne med Mexico og Kina skal skrottes.

Hvad der skal stilles i stedet for, vides ikke, men økonomien bryder sig ikke om usikre rammebetingelser, så det taler for en positiv konsekvens for guldet – men årsagssammenhængen er mindre klar, end den er for udpumpningen af fiatpenge til amerikanske broer, veje og kanaler. Så udsigten er ikke umiddelbart positiv for guldprisen, men den er først og fremmest usikker.

Det eneste sikre er: Usikkerhed!

Jeg har flere gange kowtowet for, at jeg havde forventet mig mere opadgående pres på guldprisen fra dette års politiske store overraskelser, Brexit i juni og Trumps sejr i november. Heldigvis er der analytikere, som er så intellektuelt ærlige at indrømme, at de havde det på samme måde – og står noget forpjuskede tilbage over for 2017.

Under overskriften “An Unpredictable and Wild Year” skriver f.eks. guldeksperten Gary Wagner fra Thegoldforecast.com: “We have entered a period in time when traditional fundamentals may not explain or predict future outcomes with any degree of reliability. The only thing for certain in 2017 is that nothing is for certain.”

Der er kun ét at sige til det: Helt enig!

Guldpris (XAU-DKK)
16827,60 DKK/oz
  
- 63,60 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,24 DKK/oz
  
- 5,31 DKK

Du vil måske også gerne læse