Opret ny alarm

Glædelig jul for guldpris - for tidligt at juble

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 27.12.2016
Guldpris (XAU-DKK)
16009,90 DKK/oz
  
+ 35,60 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
201,47 DKK/oz
  
- 3,18 DKK

Det er første gang i lang tid, jeg skriver en update om guldprisens udvikling, hvor prisen faktisk ligger højere ved periodens slutning, end den gjorde ved dens begyndelse. Vi kan derfor sige, at det har været en glædelig jul for guldet – men på samme tid er det for tidligt at juble, for den negative trend er langt fra knækket.

Guldpris dag for dag

Guldprisen startede mandag den 19. december på 1138 USD/ounce, hvorpå den dykkede igen-igen, så den dagen efter lå på 1131 USD/ounce.  

Derpå holdt den sig så jævnt i trøjen indtil den 22. december, hvor den nåede 1128 USD/ounce. Det er lige i hælene på dette halvårs laveste guldpris, 1127 USD/ounce, som vi nåede den 15. december. Derpå holdt guldprisen sig ubevægelig – ikke underligt med tanke på, at verdens børshandel er reduceret til nærmest ingenting under julehøjtiden – og lå stadig på 1133 USD/ounce anden juledag den 26. december.

Ny trend?

Siden da er guldprisen steget ret markant til 1144 USD/ounce, som den ligger på nu i skrivende stund, tredje juledag den 27. december. 

De mest optimistiske af os kan lade sig forføre og ane, at det er en reprise af sidste års hausse efter Feds renteforhøjelse, men vi ved det ikke. Vi ved faktisk ikke engang, om det er noget, men det får vi at se i begyndelsen af næste år. 

Guldet steg 6,9% i 2016 – trods alt

Guldsitets Kitcos analytiker Jim Wyckoff skriver en lille nytårskrønike om, hvordan guldprisen har udviklet sig i 2016 – især i sidste del af 2016, hvor trenden har været meget negativ.  

Men før man stiller sig alt for negativ an, skal man huske at se på tallene Og selvom det er gået meget skidt for guldprisen siden slutningen af september (det er tre måneder, længere er det ikke, husk det nu), så ligger guldprisen dags dato, 27. december, på 1144 USD/ounce, og dermed lige knap 7% over, hvad den lå på præcis for et år siden.  

Det er en ganske imponerende vækst i en nulrenteverden, men det er klart, at det ikke kan måle sig med aktiemarkedets stigning i samme periode. Men der skal man huske på, at aktiemarkederne konstant bliver pussenusset og dikkedikket af alverdens politikere. Det gør guldmarkedet ikke, nærmest tvært imod. 

Wyckoff skriver også, at 2016 var et roligt år, der ikke indeholdt nogle politiske begivenheder, som fik langsigtet indflydelse på guldmarkedet.  

Brexit og Trump fusere for guldet

Han benævner Brexitafstemningen i juni og Trumps valgsejr i december som “speed bumps” – og det har han ret i med det forbehold, at hvis man ser på guldprisen alene, så kvalificerer Trumps sejr sig ikke en gang til den benævnelse. Meget til manges overraskelse – herunder undertegnedes. 

Men her skal man huske på, når man hører alverdens kommentatorer kalde 2016 for et revolutionerende år og tilsvarende, at guldmarkedet fokuserer på begivenheder med reelt eksisterende konsekvenser ude i den virkelige verden, hvor økonomien skabes. Ikke på politiske papirtigre og hensigtserklæringer.  

Dette kan have indflydelse på guldpris

En begivenhed, som kunne give guldprisen en spark opad i 2017, kunne f.eks. være en implodering af det saudiske kongedømme, som for øjeblikket er presset af en lav oliepris og har hænderne fulde med at kvæle et oprør i det relativt folkerige, men oliefattige Yemen, den arabiske halvøs bløde bug. Bare tvivlen om, at de saudiske olieressourcer kunne komme på hænder, som Vesten ikke kan tale med, ville have dramatiske konsekvenser i den realøkonomiske verden – selvom olie ikke er, hvad det har været. 

Det er forstemmende her, hvor man stadig har julens budskab ringende for sine ører, at skulle sætte sin lid til død og ødelæggelse for andre – og rent personligt havde jeg gerne byttet en prisstigning i guld væk for fred i Yemen, men det er ikke mig, der bestemmer den slags.

Lad os derfor håbe det bedste for os alle og slutte med at ønske hinanden et godt og lykkebringende nytår!

Guldpris (XAU-DKK)
16009,90 DKK/oz
  
+ 35,60 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
201,47 DKK/oz
  
- 3,18 DKK

Du vil måske også gerne læse