Opret ny alarm

Fysisk guld: Efterspørgsel presser forsyningerne

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 03.11.2022
Guldpris (XAU-DKK)
16119,20 DKK/oz
  
- 177,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,47 DKK/oz
  
+ 0,16 DKK
Fysisk guld

Efterspørgslen på fysiske guldprodukter er meget høj lige nu. Det betyder, at mange mønter og barrer er i restordre fra leverandøren.

”Forsyningskæden på markedet er meget presset lige nu. Faktisk har vi ikke set sådan en stor efterspørgsel de seneste 16 år,” siger Simon Pedersen, guldrådgiver hos Tavex.

Hvad guldprisen ikke fortæller

Tavex oplever længere leveringstider både fra møntproducenter og smelterier, ikke pga. mangel på guld eller sølv, men fordi efterspørgslen er større end udbuddet af producerede enheder.

Efterspørgslen viser det, du ikke kan se, når du kun ser på guldprisen i en valuta: Selvom prisudviklingen for guld, især i USD, var været ringe den seneste tid, så har den stadig været bedre end for aktier. Og efterspørgslen på fysisk guld vidner om, at mange investorer ønsker at sikre deres beholdning mod alt for store tab ved at skifte til fysisk guld.

Højere indkøbspris, længere levering

Når produktionen af fysiske guldprodukter ikke kan følge med, bliver Tavex pålagt højere indkøbspriser samt længere leveringstider. Længere leveringstider betyder også en større eksponering, selvom Tavex selvfølgelig fastsætter priser dagligt.

”Før september var gennemsnit leveringstid fra bestilling til modtaget vare på lager ca. 4-9 dage. Nu går der mellem 14 dage og seks uger afhængigt af produkt fra vi har betalt, til vi modtager varen. I dag modtager jeg f.eks. 25 x 100 gram barrer, som jeg bestilte den 22. september,” fortæller Simon Pedersen. Det er cirka seks ugers leveringstid.

Forsyningsproblemerne betyder, at Tavex prøver at sikre sig et lean-lager. Tavex bestiller større mængder hjem løbende, for altid at have et vist lager hjemme.

Vi passer på vores kunder

”Vi vil selvfølgelig gerne sørge for, at vores kunder, som har købt fra os gennem de sidste år, stadig kan få gode tilbud. Det stræber vi stadig efter, så ring endelig hvis I skulle være interesseret i et tilbud, så ser vi hvad vi kan gøre,” lyder det fra Simon Pedersen.

Tavex sælger fysisk guld (og sølv), der er fremstillet af kendte internationale aktører som f.eks. schweiziske Valcambi eller Pamp eller tyske Heimerle + Meule.

Disse producenter omsmelter og raffinerer guld af forskellig renhed (fjerner metaller, som er blandet i f.eks. smykkeguld for at gøre det mindre blødt) til barrer af finguld. De kaldes smelterier eller raffinaderier på dansk.

Vi sælger også guldmønter fra f.eks. Münze Österreich, Perth Mint, Royal Canadian Mint og mange flere. De laver mønter, og disse virksomheder kaldes også – lidt forvirrende – for ’en mønt’ på dansk. Ligesom Den Kongelige Mønt, der indtil for nogle år siden producerede de danske mønter på en adresse på Solmarksvej i Brøndby.

Guldpris (XAU-DKK)
16119,20 DKK/oz
  
- 177,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,47 DKK/oz
  
+ 0,16 DKK

Du vil måske også gerne læse