Opret ny alarm

Frankrigs gæld nu over 2.000 mia. EUR

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 30.09.2014
Guldpris (XAU-DKK)
16238,30 DKK/oz
  
+ 55,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,70 DKK/oz
  
+ 5,77 DKK

Frankrigs statsgæld er nu oppe på 2.023 mia. EUR eller knap 15 billioner kroner. Billioner er den regneenhed, som på dansk ligger tre nuller over milliarden, og som stater verden over er forhippede på, at vi skal lære bedre at kende, når vi skal tælle deres gæld.

EU har en regel om, at et medlemslands statsgæld ikke må overstige 60% af BNP. Frankrigs gæld er nu på 95,1% af BNP. EU har en anden regel om, at statsunderskuddet maksimalt nå andrage 3% af BNP – et tal som den danske regerings finanslovforslag kliner sig helt op ad – men i Frankrig har man tidligere på måneden meddelt Bruxelles, at det vil man desværre først kunne nå i 2017. I år vil underskuddet ligge over 4%.

Som så mange gange før må man konstatere, at i EU gælder nogle regler for de fleste lande, men nogle helt andre regler for Frankrig. Seks år efter finanskrisens start er det ikke lykkedes for den galliske hane at bringe statens økonomi under kontrol. Måske er det rigtigt som nogle siger: viljen mangler til at sætte tæring efter næring i Frankrig.

Under alle omstændigheder kan et kollaps eller pludselige store rentestigninger for fransk statsgæld få fatale følger for hele EU’s økonomiske udvikling og det “spirende opsving”, som unionens regeringsledere forsøger at tale i gang. I Frankrig er man dog villig til at sætte hele EU’s økonomi på spil for at undgå, at man selv hjemme i Frankrig skal sætte ind mod eget overforbrug. Mange franskmænd formoder, at Frankrig er “too big to fail” – men spørgsmålet er, om de internationale finansmarkeder deler den opfattelser.

I mens forsøger Frankrigs præsident Francois Hollande på at overtale EU-lederne til at bruge flere penge for på gammel keynesianistisk vis at sparke økonomien i gang. Det ligner mere et blame game, hvor Hollande har brug for flere skyldige til at sløre, at det ikke er lykkedes ham at få sin egen økonomi under kontrol.

Læs Ritzaus artikel om emnet hos Finans:

https://finans.dk/okonomi/ECE7065043/Frankrigs-statsg%C3%A6ld-overstiger-14.886-mia.-kr./

Guldpris (XAU-DKK)
16238,30 DKK/oz
  
+ 55,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,70 DKK/oz
  
+ 5,77 DKK

Du vil måske også gerne læse