Opret ny alarm

Forsvunden Wagnerchef glad for guld

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 10.07.2023
Guldpris (XAU-DKK)
16624,00 DKK/oz
  
- 93,60 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
217,36 DKK/oz
  
- 0,97 DKK
Wagner chef glad for guld

I Rusland foregår der efter alt at dømme en udrensning af alt, hvad der tilhører Wagner-grupper og dens ejer, Jevgenij Prigosjin. Ingen ved i dette øjeblik, hvor Prigosjin eller hans tropper befinder sig, selvom han har fået ”asyl” i Hviderusland.

Wagnergruppens storhed og fald

Vladimir Putin på tur sammen Yevgeny Prigozhin
Så gode venner var de: Putin (forrest tv) og Prigosjin i 2010, da præsidenten besøgte sin vens fabrik Konkord. Foto: Den Russiske Føderation

Historien startede som bekendt sidste fredag, hvor Prigosjin beordrede sine mænd bort fra fronten mod Ukraine. Derefter besatte de stort set uden modstand millionbyen Rostov ved Donfloden, hvorfra den russiske krigsindsats ledes, og begav sig på ilmarch mod Moskva. Alt sammen for at markere utilfredshed med forsvarsminister Sergei Sjoigu, øverstkommanderende Valerij Gerasimov og, uden at sige det lige ud, præsident Putin.

Putin fordømte trækket, kaldte sin gamle ven, kok og stikirenddreng Prigosjin for forræder og fik gravet motorvejen op rundt om Moskva. Pludselig, nogle hundrede kilometer fra Moskva, opgav Prigosjin, Kreml trak beskyldningerne om forræderi tilbage og Wagner skulle have været til Hviderusland, hvor diktatoren Lukasjenko bød velkommen. Men Prigosjin er tilsyneladende ikke nået frem, og nu taler Moskva igen om forræderi og efterforskning af Wagnergruppen.

Wagnerlederens luksus

Som et led i denne kampagne har myndighederne ransaget Prigosjins boliger. Billeder af Progosjins luksus er bragt af Putinvenlige aviser som Komsomolskaja Pravda og Izvestija ledsaget af spørgsmål om, hvordan denne ”mand af folket” kunne have råd til så fine saloner. Det forstår de fleste russere nok ganske af sig selv, men det holder de klogeligt for sig selv, hvis de altså ikke har lyst til en længere ferie i Villa Gitterly.

Til gengæld flyder aviser og medier over med billeder af rigdomme, som man har beslaglagt hos Prigosjin, bl.a. guldbarrer som på billedet her. Der er tale om officielle russiske statsbarrer på 1 kg, påstemplet ”Rusland, 1000 g, Guld, 999,9”.

Efter ransagningerne af ejendomme tilhørende Prigosjin og Wagner-gruppen skriver russiske medier, at værdier for 110 mio. USD er blevet tilbageført til statsbudgettet. Putin har ellers i mange år benægtet, at Wagnergruppen havde noget med den russiske stat at gøre, men udtalte efter bruddet med sin gamle ven, at Wagnergruppen var 100 % finansieret af staten.

Guld i Rusland

Rusland er en af verdens største producenter af guld. Desuden har centralbanken Bank Rossii og den russiske regering et ønske om at udvikle en alternativ international valuta, der kan gøre USD og EUR rangen stridig. Denne valuta skal gerne etableres i samarbejde med Kina, verdens største forbruger af guld og snart verdens største økonomi, og baseres bl.a. på guld. Det bliver ikke let, for Kina er i dag bundet til USD i og med, at landet ejer en enorm mængde amerikanske statsobligationer, som har finansieret det amerikanske betalingsbalanceunderskud over for Kina i mange år.

Det står ikke klart, i hvor stor udstrækning guld har spillet en rolle i forbindelse med den transformation af den russiske økonomi bort fra Europa, USA og resten af Vesten og over til Kina, Indien og andre lande, som er sket siden Ruslands angreb på Ukraine den 24. februar 2022.

Guldpris (XAU-DKK)
16624,00 DKK/oz
  
- 93,60 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
217,36 DKK/oz
  
- 0,97 DKK

Du vil måske også gerne læse