Opret ny alarm

Finans.dk: Fastfrossen USA-rente og aktiefald giver stigning for guld

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 05.02.2016
Guldpris (XAU-DKK)
16496,70 DKK/oz
  
- 34,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
209,59 DKK/oz
  
- 1,50 DKK
Us dollors fra Federal Reserve System

Finans.dk har talt med en analytiker fra Jyske Bank, Ib Fredslund Madsen, om guldprisen, som er steget fra ca. 1060 USD per ounce inden årsskiftet til 1144 USD nu. Fredslund Madsen har nogle meget rimelige betragtninger om prisen på guld og guldets funktion i verdensøkonomien. Herudover peger Finans.dk  på, at USA’s nationalbank Federal Reserve System har “fastfrosset renten” efter den seneste lille rentestigning i december.

Det er en uheldig formulering. Fed har ikke fastfrosset renten; den er stadig, ifølge Fed, på vej mod en normalisering, det vil sige på vej op, da den i et historisk perspektiv er ekstremt lav.

Men hvad har Fed faktisk sagt om, hvornår renteforhøjelserne skal finde sted?

Chefen, Janet Yellen, sagde kort inden årsskiftet, at en ny renteforhøjelse formentlig ligger mindst to rentemøder væk. Renten i USA bestemmes af Federal Open Markets Committee, som Yellen er formand for, og som i følge loven skal holde mindst fire møder årligt. Deraf kan vi udlede, at vi ikke kan vente en ny rentestigning før sommeren.

Den 3. februar sagde Bill Dudley, som er chef for Federal Reserve Bank of New York, der er en af de banker, som indgår i Federal Reserve Bank System, at den økonomiske situation i verden er strammet til siden december, og at Fed må tage dette i betragtning, hvis det fortsætter frem til marts, hvor FOMC har møde. Dudley er for øvrigt ikke medlem af FOMC.

Fed er en supertanker, som ikke træffer beslutninger uden at tage tilløb til dem i lang tid. Fed brugte over et år til at tale sig frem til, at renten skulle sættes op i december 2015 med efterfølgende renteforhøjelser i løbet af 2016. Det er den kurs, som er lagt, og den bliver ikke ændret på baggrund af en dårlig måned for aktierne og et skidt halvår for Kina – allerhøjst justerer man på kursen og trækker renteforhøjelserne lidt længere ud. Det er det, som Yellens og Dudleys ord indikerer.

Derfor står det mest interessante spørgsmål tilbage i forhold til guld: hvordan vil guldprisen udvikle sig i en verden, som oplever gradvist stigende renter, men hvor der er fravær af inflation i de fleste vigtige økonomier? Det bliver spændende at se.

Læs Finans.dk’s artikel om guldprisens udvikling i 2016:

http://finans.dk/live/investor/ECE8417540/frygt-for-fremtiden-og-lav-rente-sender-guldprisen-i-vejret/?ctxref=fplive

Læs Financial Times’ artikel om Bill Dudleys udtalelser om USA’s renteniveau og den globale økonomi:

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/5966a182-ca92-11e5-a8ef-ea66e967dd44.html#axzz3zFRubDLJ

 

Guldpris (XAU-DKK)
16496,70 DKK/oz
  
- 34,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
209,59 DKK/oz
  
- 1,50 DKK

Du vil måske også gerne læse