Opret ny alarm

Fed skruer ned for seddelpressen

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 19.12.2013
Guldpris (XAU-DKK)
16015,10 DKK/oz
  
- 71,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,70 DKK/oz
  
- 4,28 DKK

Den amerikanske centralbank har besluttet at begynde neddroslingen af det enorme opkøbsprogram, som har holdt hånden under amerikansk økonomi under finanskrisen, skriver Berlingske.

Den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke meddelte onsdag aften klokken 20.00 dansk tid, at Feds opkøb af obligationer fra 1. januar 2014 neddrosles med 10 mia. USD om måneden fra ikke mindre end 85 mia. USD i dag til 75 mia. USD. Bernanke nævnte også, at der er mulighed for yderligere neddrosling.

“Komiteens udmelding i dag reflekterer en vurdering af, at økonomien vedbliver at gøre forbedringer,” indledte Ben Bernanke en pressekonference. Han understregede dog, at der stadig er “langt igen”, før den amerikanske økonomi har nået sit normale niveau trods den seneste tids stigninger i huspriserne.

Feds udmelding fik aktierne til at dykke, men efter en kort tænkepause har de været på vej op igen. Fed lover også, at renten vil forblive lav – den er i dag 0% – selvom arbejdsløsheden falder under målet på 6,5%, bare inflationen holder sig under 2%. Den er for øjeblikket nede på 0,7%.

Den udtalelse peger på, at fokus er ved at ændre sig i de vestlige økonomier – fra inflation og arbejdsløshedstal til en stigende bekymring for deflation.

Støtteopkøbene af obligationer har betydet, at Fed ligger inde med 360 mia. USD i obligationer, ca. 20% af USA’s BNP. Fremover vil der blive indkøbt 35 mia. USD statspapirer og 35 mia. USD i boligobligationer.

Nykredits chefstrateg Ulrik Bie siger til Berlingske, at USA’s nedtrapning efterlader den europæiske centralbank med en voldsom hovedpine:

“Markedsreaktionen er en bet for ECB. Håbet i Frankfurt har været, at en nedtrapning ville give en stærkere dollar (og svagere euro), men Federal Reserve er langt mere troværdig som due end ECB. Derfor øges presset på ECB nu for at sætte handling bag ordene og levere en rentenedsættelse i januar. Hvis lav inflation er en bekymring for Federal Reserve skal det være en bankende migræne i Frankfurt,” siger Ulrik Bie til avisen.

Guldpris (XAU-DKK)
16015,10 DKK/oz
  
- 71,10 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,70 DKK/oz
  
- 4,28 DKK

Du vil måske også gerne læse