Opret ny alarm

Faste værdier til konfirmanderne

Offentliggjort af Heino Johansen i kategori Nyheder på 04.04.2019
Guldpris (XAU-DKK)
16834,70 DKK/oz
  
- 67,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,52 DKK/oz
  
- 5,18 DKK
Faste værdier til konfirmanderne - Køb f.eks Valcambi armillary guldmønt til konfirmand

 

Af Peter Kyhn

Gaven til konfirmanten

Luften bliver lunere, dagene længes – de har endda lige fået den årlige hjælpende hånd, når vi stiller tiden en time frem for at gøre kommende og forhåbentlig lune sommeraftner endnu lysere.

Hvad betyder det? Selvangivelsen skal indsendes, momsen skal betales … jo, ganske vist, men jeg tænkte på lykkeligere begivenheder: konfirmationerne i foråret!

Hvert år vandrer mange tusind kroner fra forældre, bedsteforældre og andre til gavebordene hos glade konfirmander. Sådan har det været længe, og sådan vil det være i lang tid fremover.

Stik ud på gavebordet

Men har du overvejet, at det ikke er for tidligt at satse på faste værdier for de glade unge mennesker – og samtidig give en gave, som er lidt mere spændende end endnu en kuvert med et telegram på gavebordet.

Der vil alligevel være masser af kontanter at bruge på tøj og blå mandag og formentlig også lidt sætte i banken til nul i rente, så hvad med at give en gave, som er likvid, men som holder sin værdi over tid langt bedre end kontanter?

Spare og bevare

I tilgift vil dens form også tilskynde din konfirmand til ikke at brænde det hele af på én gang, men at spare den til et virkeligt behov opstår. Det som i gamle dage hed opsparing og fandtes på gulnede bankbøger.

Undskyld, jeg taler i gåder – jeg mener naturligvis, at du bør overveje at give din konfirmand en gave af guld. En gave, som holder værdi over tid. En gave, der nemt som ingenting kan om sættes til penge – hvis behovet er der.

Hos Tavex har vi masser af muligheder for at finde den perfekte investeringsgave til din konfirmand.

Dansk historie for godt en tusse

Der er f.eks. danske 10-kroner i guld fra Christian IX’s tid eller fra sønnen Frederik VIII eller sønnesønnen Christian X, dronning Margrethes farfar.

De er et ekko fra historien, Danmark i svundne tider, dengang rygraden i dansk økonomi var bygget på guld. De er smukke mønter med portrætter af myndige mænd, hvis forfædre har styret Danmark siden vikingetiden – mænd fra dengang, hvor man satte en ære i at pleje sit skæg.

På bagsiden ses Mor Danmark eller vores smukke rigsvåben i et design, som var så godt, at man lod sig inspirere grundigt af det, da man i 90’erne forandrede udseendet på de danske mønter.

Og tænk, alt dette kan blive dit – og din konfirmands – for lidt over 1000 inflationsramte nutidskroner. Det er i sandhed fundet.

Christian IX guldmønt

Billedetekst: Chr. IX 10 kr. guldmønt.

Fra imperiet, hvor solen aldrig gik ned

Der er også klassiske guldmønter som den britiske sovereign fra dronning Victoria og frem til George 5., Elizabeths 2’s farfar. Det er de mønter, som Arthur Conan Doyles klassiske mesterdetektiv Sherlock Holmes modtog sin betaling i.

Pundet var desværre gået fra guldet, da Agatha Christies detektiv Hercule Poirot i 1930’erne slog sine belgiske folder i Storbritanniens absolutte overklasse. Ellers var han også blevet afregnet i denne mønt, der var den førende i verden på denne tid, hvor solen aldrig gik ned over Det Britiske Imperium og Union Jack.

Denne aktie i en storladen fortid kan blive din – og din konfirmands -for lidt over 2.000 kroner.

De ovennævnte mønter er eksempler på såkaldte hovedmønter, altså mønter hvis nominelle værdi i forhold til vægten i guld afspejler valutaens kurs eller pris. Det er det, man kalder for guldfod. Disse mønter skulle kunne cirkuleres uden at slides for meget, hvorfor det bløde guld er blandet med andre metaller.

Victoria guldmønt

Billedetekst: Dronning Victoria Sovereign.

Krugerrand – den første investeringsmønt

Noget andet er investeringsmønter, som er helt i guld – eller i hvert i så meget guld, som det praktisk kan lade sig gøre. Det kaldes finguld, hvilket svarer til en renhed på 99,9% eller helet op til 99,999% eller ”Five Nines”, som visse mønter fra Royal Canadian Mint.

Den første investeringsguldmønt var den nu klassiske Krugerrand, som er blevet præget i Sydafrika siden 1967 med den hvide nationalhelt Paul Kruger på forsiden og nationalantilopen springboek på bagsiden.

Andre vidunderlige mønter af denne type er US Mints Eagle eller Buffalo, der genbruger de allersmukkeste og mest karakteristiske amerikanske møntdesigns fra 1900-tallets begyndelse.

Billedetekst: 1 oz Sydafrikansk Krugerrand.

 

Guld til ”engrospris”

Disse mønter udstedes hovedsagelig i størrelsen 1 troy ounce eller 31,1 gram – men der findes mindre udgaver også – og når du køber i den størrelsesorden, er du meget tæt på at have en guldpris inklusive avance til forhandleren, der minder om den, der er, når du køber barrer.

Og det er hele ideen med at udstede investeringsguldmønter: at give investorer, der ikke har millioner til at købe barrer, en mulighed for at investere i guld på en måde, hvor investeringen ikke ødelægges af store avancer.

Men hvis du søger noget, som er endnu mere dekorativt og anderledes end Buffalo-mønter eller Eagle-mønter, kan vi også hjælpe dig med det.

Smukke Armillary – en helt ny slags mønt

Et helt unikt produkt, der på en nyskabende og elegant måde bryder grænsen mellem investeringsmønt og smykke, er Armillary-mønterne, som er fremstillet af det kendte schweiziske guldsmelteri Valcambi.

Det, der ser ud til at være én mønt med hul i midten, er i virkeligheden fire 25 dollars mønter, der hver især er lovligt betalingsmiddel på Cook-øerne, som er associeret med New Zealand og har den engelske dronning Elizabeth II som statsoverhoved. Mønterne vejer hver især ¼ troy ounce, naturligvis i 0,9999 finguld. Dette er håndværk, der tilfører mønten funktioner, som ikke er set i de sidste 2.600 års mønthistorie.

Valcambi er mest kendt for at være en af verdens største omsmeltere af guld, men de kan mere end blot at lave 12,5 kg-barrer til verdens centralbanker.

Som nævnt, der er mange muligheder for at finde faste værdier til din konfirmands gavebord her hos Tavex.

Guldpris (XAU-DKK)
16834,70 DKK/oz
  
- 67,00 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
207,52 DKK/oz
  
- 5,18 DKK

Du vil måske også gerne læse