Opret ny alarm

Endelig guld i danske medier

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 07.11.2022
Guldpris (XAU-DKK)
16236,90 DKK/oz
  
+ 63,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,13 DKK/oz
  
+ 5,26 DKK
Guld i danske medier

Hvis man søger på ordet ’guld’ i danske medier, får man masser af hits fra sportssiderne. På økonomisiderne er der derimod meget langt imellem, at nogen skriver noget om guldet. Allerhøjst en halv sætning om guldprisen i USD bliver det til.

Tabloidmedier som Ekstra Bladet skriver stort set aldrig om guld, når det ikke har med sport at gøre. Men det er en glæde, når det sker, fordi det betyder, at flere end vi frelste kan få øjnene op for, hvad guld kan gøre for os. Så derfor er der grund til at læse indenad, når Ekstra-Bladet skriver om guld.

Og det skete faktisk den 1. november.

 

Ekstra-Bladet, der ”tør, hvor andre tier”, ville gøre opmærksom på, at guldprisen var faldet i syv måneder i træk, hvilket skulle være første gang siden 1960’erne, at et fald i guldprisen har varet så længe.

Ekstra-Bladet & Euroinvestor

Det viser sig, at Ekstra-Bladets redaktion i virkeligheden bare har sakset en artikel fra Euroinvestor,  som i uklart omfang henviste til Bloomberg.

Euroinvestor er et medie for investeringsinteresserede, som nok er de fleste bekendt, men en søgning giver ikke mange artikler om guld eller prisen på guld. Der er derfor ikke meget erfaring at gøre godt med, når man skal skrive om guld.

Prisen ER steget

For, som Tavex’ ærede kunder er klar over, så er prisen på guld faktisk også steget i løbet af de sidste syv måneder. Derfor skal man definere, hvad man mener ned et fald. Og, ja, det er sandt, at guldprisen er lavere nu end i marts 2022, hvor prisen i USD var den næsthøjeste, som nogensinde er noteret. Prisen i EUR var endda den højeste, som verden endnu har set.

Euroinvestor bragte følgende graf fra Bloomberg til at illustrere artiklen:

Med den samme type argument kunne man påstå, at guldprisens stigning har varet i 54 år, eftersom den var 0 i 1968, og i dag er på 1.680 USD/ounce. (Nullet skyldes nok, at det frem til 1974 faktisk var ulovligt at ophobe guld i form af mønter, barrer eller certifikater i USA).

Sig noget klogt om guldprisen

Vi bliver nødt til at tale mere præcist og inkluderende om guldets værdi.

Guldprisen målt i USD er højere nu, end den har været i det meste af verdenshistorien. Den har været høj i en periode efter finanskrisen (2011-12) og i perioden siden coronapandemiens fremkomst i begyndelsen af 2020.

Guldprisen har vist en negativ tendens siden marts i år, hvor den nåede den næsthøjeste niveau i historien målt i USD. Og det højeste nogen sinde målt i EUR og danske kroner. Men selv på denne korte bane har der været stigninger undervejs.

Tavex guldpris 1 år USD
Guldprisen i USD det sidste år. Kilde: Tavex

Gulds position som ”sikker havn” er langt fra så sikker, som den var engang. Jeg har talt med en studerende fra CBS, som skrev speciale på cand.merc. for en halv snes år siden, og påviste, at det er længe siden, at guld var første valg som sikker havn, når markederne falder. Det tog også tre år, fra finanskrisen satte ind i 2008, til at guldprisen nåede sin første top i 2011. Det var ikke sket, hvis alle daytraderne havde solgt deres aktier og købt guld fra dag 1.

Guld kan godt alligevel

Siden da er der kommet bitcoin og andre virtuelle valutaer til, som har ædt sig ind på guldets tidligere domæne som Rasmus Modsat-investering.

Men guld kan sagtens alligevel. For selvom guld er faldt i værdi målt i USD, og ret meget, næsten 300 USD på syv måneder, så er guld stadig steget målt i forhold til aktier og andre tilsvarende aktiver. Det er et perspektiv, som mangler helt i både Ekstra Bladets artikel og hos Euroinvestor.

God investorhumor!

Og så er der altså lige det med kvaliteten. Det er dårlig stil at kritisere andre for trykfejl, som man, som jeg, langt fra er fejlfri selv. Men det kunne tyde på, at de mangler lidt rettidig omhu hos Euroinvestor, når følgende sætning kan slippe gennem korrekturen:

”Når værdien af dollar stiger, får man mindre guld for pengene, lyder ræsenommentet, har EuroInvestor tideligere skivet.”

Det sidste er helt uforståeligt, men god investorhumor!

God mandag til jer alle!

Guldpris (XAU-DKK)
16236,90 DKK/oz
  
+ 63,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
210,13 DKK/oz
  
+ 5,26 DKK

Du vil måske også gerne læse