Opret ny alarm

ECB sænker renten, klar med opkøbsprogram

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 04.09.2014
Guldpris (XAU-DKK)
16499,00 DKK/oz
  
- 32,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
209,83 DKK/oz
  
- 1,26 DKK

ECB satte renten ned med 0,1%, sådan at udlånsrenten nu er 0,05% og indlånsrenten -0,2%. Det skete den 4. september ved ECB-chefen Mario Draghis pressemøde. Samtidig løftede Draghi sløret for, at ECB vil påbegynde et stort opkøbsprogram af obligationer, såkaldte asset backed securities, a la det “quantitative easing”-program, som Fed har kørt i USA, som nu er under langsom afvikling. Det betyder i realiteten, at ECB vil trykke nye euro og pumpe dem ud på obligationsmarkederne. Der har i nogen tid været spekulationer om, at ECB ville kaste sig over obligationsopkøb og den forventning er nu indfriet. Vi får flere detaljer om programmet ved ECB’s møde i oktober.

Årsagen til, at ECB sætter renten yderligere ned og lancerer et opkøbsprogram ses tydeligt i nøgletallene. Samtidig med rentenedsættelse har ECB nemlig nedjusteret sit skøn for væksten i eurozonen i år til 0,9% mod tidligere forventet 1 pct. Også 2015-skønnet er sænket med 0,1 procentpoint til 1,6%. Til gengæld er skønnet for 2016 hævet med 0,1 procentpoint til 1,9%. – Så her er alting, som det plejer: “Væksten kommer desværre ikke lige nu, men den kommer i morgen. Det er helt sikkert!”

De 24 mænd og kvinder i ECB’s styrelsesråd var ikke enige om dagens skridt. Tysklands strammere og deres allierede har dermed tabt endnu en runde i banken, hvilket på det politiske niveau kan betyde øget konflikt mellem Tyskland og de sydeuropæiske lande om pengepolitik og besparelser på de offentlige budgetter. Ved et nyligt landdagsvalg i Sachsen har Merkels konservative CDU fået alvorlig konkurrence fra det euroskeptiske Alternative für Deutschland – og det bliver interessant at se, hvordan kansleren vil forklare for de tyske vælgere, at euroen nu skal svækkes yderligere for at understøtte ubalancer, som ifølge Merkels egne økonomer kommer af, at sydeuropæerne (læs: især Frankrig) har brugt for mange penge historisk og stadig, 6-7 år efter krisens starts, ikke kan finde ud af at sætte tæring efter næring.

Efter Draghis pressemøde kl. 14.30 var der tid nok til for Danmarks Nationalbank at gå ud med sine ændringer kl. 16. Det blev til en nedsættelse af indlånsrenten med 0,2% sådan at den nu er negativ – 0,05%. Udlånsrenten blev derimod ikke rørt.

Læs selv mere hos andre kilder herunder.

Politiken:

http://politiken.dk/oekonomi/dkoekonomi/ECE2386669/danmark-faar-atter-indskudsrente-under-nul/

Se Mario Draghis pressemøde her:

http://www.ecb.europa.eu/home/html/index.en.html

Her ser du nationalbankens pressemeddelelse:

http://www.nationalbanken.dk/da/presse/Sider/2014/09/DNN201420973.aspx

Guldpris (XAU-DKK)
16499,00 DKK/oz
  
- 32,40 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
209,83 DKK/oz
  
- 1,26 DKK

Du vil måske også gerne læse