Opret ny alarm

Dollaren svækkes - guldet stiger

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 17.12.2020
Guldpris (XAU-DKK)
16570,70 DKK/oz
  
+ 252,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
215,75 DKK/oz
  
+ 12,70 DKK
Tavex debatgruppe på Facebook

Dollaren svækkes – guldet stiger. Op og ned er overskriften på den sidste halvanden uges bevægelser på guldmarkedet.

Mandag den 7. december lå prisen på 1.861 USD/ounce, men steg til 1.870 USD/ounce om torsdagen, hvorpå det dykkede til ugens laveste, 1.827 USD/ounce mandag den 14. december. Siden da er guldprisen bare steget, så den i skrivende stund torsdag den 17. december, er 1.871 USD/ounce. Altså højere end torsdag i forrige uge og lige så høj som for en måned siden. Tabet på guld i slutningen af november er altså nu indhentet, for anden gang i december allerede.

Dollaren svækkes – guldet stiger

Hvis man ser på USD, det vil sige. For i DKK er historien en ganske anden. Her var der et lille hop i begyndelsen af perioden, hvorefter prisen faldt og siden da er den blot steget meget svagt. Sådan var det: Mandagen den 7. december stod guldet i 11.480 DKK/ounce. Dagen efter faldt det til 11.318 DKK/ounce og derefter er det steget meget langsomt til 11.367 DKK/ounce.

Og det er jo egentlig ikke underligt. For vi måler en variabel, guld, med en anden variabel, valuta, og inden for den mængde findes der et utal af variabler, hvoraf vi koncentrerer os om USD og DKK. Og USD er blevet svækket gennem stort set hele november.

Og hvorfor er USD blevet svækket?

En ting er bøvlet med valget og med Trump, der kører en eller anden form for halvhjertet ”jeg er blevet snydt”-kampagne. Meget vigtigere er coronaen, som bare fortsætter og lammer meget af økonomien.

“Bliv i Washington!” siger flertalslederen Mitch McConnell til sin republikanske senatskolleger. Han skal forsøge at få en coronapakke igennem Senatet. Foto: mcconnell.senate.gov

Desuden har kongressen ikke kunnet nå til enighed om en coronapakke på 900 mia. USD (5,5 billioner kroner – ganske nytrykte!). Og hvis der ikke sker noget, så lukkes den føderale del af USA ned i morgen fredag. Senatets flertalsleder, republikaneren Mitch McConnell, har sagt til sine partifæller, at de skal blive i Washington i weekenden for at rimpe enderne sammen.

Jeg har desuden kigget på priskurven for EUR i guld. Den er interessant, for det ser ud til, at DKK har styrket sin position ift. EUR, altså inden for de 2,25 %, som DKK kan bevæge sig.

Værste corona ventes i januar-februar

Så coronaens styrke over for USD (og effekterne for realøkonomien) presser guldet op.

Som vi kunne høre på regeringens pressemøde i går kl. 18, så ventes de værste coronamåneder at blive januar og februar. Det er ikke urimeligt at antage, at der fremdeles vil være et ganske kraftigt pres opad på guld. Indtil vi ser en målbar effekt af vaccinationerne i hvert fald.

Tænk på det, mens I fejrer jul hver for sig. God jul herfra, i hvert fald!

Guldpris (XAU-DKK)
16570,70 DKK/oz
  
+ 252,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
215,75 DKK/oz
  
+ 12,70 DKK

Du vil måske også gerne læse