Opret ny alarm

Bundesbank flytter halvdelen af guldet hjem

Offentliggjort af Tavex A/S i kategori Nyheder på 13.02.2017
Guldpris (XAU-DKK)
16 777,80 DKK/oz
  
+ 265,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,54 DKK/oz
  
+ 4,98 DKK

Deutsche Bundesbank har en guldreserve på i øjeblikket 3.378 ton til en værdi af ca. 900 mia. kroner. Det meste af den har imidlertid siden den kolde krig i 1950’erne fundet sig i udlandet på grund af frygt for, at den ville kunne falde i sovjetiske hænder ved en invasion i Europa. Nu er næsten halvdelen kommet hjem til Tyskland.

Paris, London, New York

Opbevaringsfaciliteter har været Banque de France i Paris, men endnu mere Bank of England i London (hvor også Danmarks Nationalbanks guld ligger) og Feds faciliteter i New York.

I begyndelsen af nullerne rejste der sig imidlertid en kritik af Bundesbanks forvaltning af guldet. Oprindelsen til denne var, at banken ikke siden 1998 i sin balance skelner mellem fysisk tilgængeligt guld og guldfodringer.

Hemmelighedskræmmeri gav ris til Bundesbank

Flere forbundsdagsmedlemmer, som forsøgte at komme til bunds i sagen, fik forkerte oplysninger. Bundesbank blev beskyldt for hemmelighedskræmmeri, og forskellige oplysninger tydede på, at Bundesbank ikke havde helt styr på sit guld. Det bryder tyskerne sig grundlæggende ikke om, så der rejste sig en protestaktion, hvor 15.000 mennesker engagerede sig i at få det tyske guld hjem.

Det lyder måske ikke af så mange i forhold til, at der er over 80 mio. tyskere i alt, men de konservative bankfolk i Bundesbank havde sikkert sat pris på, hvis offentligheden blandede sig helt uden om forvaltningen af det tyske guld.

Mindst 50% i Tyskland

Sluttelig, i 2012, kom en rapport, som kritiserede Bundesbanks forvaltning af guldet. Det førte til, at banken i 2013 lovede, at mere guld ville blive flyttet hjem til Tyskland. Mere end halvdelen af det tyske guld skulle befinde sig i Tyskland inden udgangen af 2020.

Tyskernes effektivitet fornægter sig ikke, og Deutsche Bundesbank har meddelt, at processen allerede vil blive afsluttet i løbet af i år. Dermed er 300 tons guld flyttet til Frankfurt fra New York, men 1.236 tons eller 37% af den tyske guldreserve vil stadig blive opbevaret under Manhattans gader. 374 tons er flyttet fra Paris, hvor det tyske gulddepot i Banque de France ophører. 13% af eller 432 tons af det tyske guld forbliver uændret hos Bank of England i London.

Læs mere om de tyske guldreserver gennem tiderne her (på tysk).

 

Guldpris (XAU-DKK)
16 777,80 DKK/oz
  
+ 265,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,54 DKK/oz
  
+ 4,98 DKK

Du vil måske også gerne læse