Opret ny alarm

Berlingske interviewer Tavex om guld

Offentliggjort af Peter Kyhn i kategori Nyheder på 30.07.2019
Guldpris (XAU-DKK)
16 777,80 DKK/oz
  
+ 265,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,54 DKK/oz
  
+ 4,98 DKK

af Peter Kyhn

Tavex’ danske guldekspert Wesley Valdez er blevet interviewet af Berlingske Tidende, hvor han havde lejlighed til at fortælle lidt om det at investere i guld i Danmark.

Wesley Valdez, Tavex’ guldchef i Danmark. Foto: Tavex

»Vi har været en del af markedet i ti år nu, og man kan mærke, at det ikke længere er så fremmed for danskerne at investere i guld. Der er en generel accept af det. Vores kunder er private investorer. Jeg vil gætte på, at omkring 90 procent er mænd over 35 år, og i snit køber de for cirka 50.000 kroner guld enten i form af guldbarrer eller mønter,« siger Wesley Valdez til Berlingske Tidende.

Tavex sælger for et trecifret milionbeløb

Tavex sælger guld for et trecifret millionbeløb. Mængden voksede med 15% fra 2017 til 2018, men hidtil i 2019 har salget svaret til det i 2018. Wesley Valdez venter dog, at de stigende guldpriser vil føre til et højere salg i sidste halvår 2019.

Trods prispresset opad løber man som guldsælger ind i paradokser.

»Normalt sælger vi mere guld, end vi køber. Men i sidste måned var det faktisk omvendt. Det skyldes, at guldprisen nu er så høj, at en del af både dem, der har købt på toppen og bunden, begynder at sælge for enten at begrænse deres tab eller tjene på det,« siger Wesley Valdez.

Jyske Bank er skeptisk

Berlingske har også interviewet andre, som på en lidt mere perifer måde er involveret i guldmarkedet i Danmark. Det er f.eks. Jyske Banks chefstrateg Ib Fredslund Madsen og Nordnets investeringsøkonom Per Hansen.

De er – for at sige det pænt – skeptiske over for gulds evner som investeringsgode. Det kan ærligt forklares med Ib Fredslunds bemærkning om, at guld ikke er en del af Jyske Banks investeringsunivers.

Og dette skal vist forstås som guld-ETF’er (exchange traded funds) eller tilsvarende, altså papirguld. Fysisk guld, som er det eneste guld, vi sælger hos Tavex, virker til at være helt uden for den jyske banks forestillingsverden.

Nordnet: Guld er spekulativt

Lad os sluttelig se på Nordnets holdning til guld. Den står nemlig i skærende kontrast til den holdning til guld, der hersker her hos Tavex.

»For at en investering i guld skal være en guldinvestering, kræver det, at der sker en »bestemt hændelse«, som udløser en prisstigning. Derfor bør en investering i guld fylde mindre og være baseret på en forventning om, at noget sker,« forklarer Per Hansen fra Nordnet til Berlingske.

Per Hansen får også lov til at levere artiklens slutreplik, der er et ordentlig skud for boven til det gule metal.

»Guld er et spekulativt instrument. Jeg har svært ved at se guldets investeringsattraktion på kort sigt,« mener Per Hansen.

Disse udsagn må stå for Per Hansens og Nordnets egen regning. Vi hævder, at der er et element af spekulation i samtlige de produkter, som Nordnet formidler.

Bevarer værdier over tid

Man behøver overhovedet ikke at afvente en »bestemt hændelse« for at investere i guld. Hos Tavex er vores holdning som bekendt, at man ”ikke skal købe guld for at blive rig, men for at undgå at blive fattig”. Vi fokuserer altså IKKE på guldets evne til på kort tid at skabe formuer, men på det gule metals evne til at bevare værdier over tid.

Vi gentager: BEVARE VÆRDIER OVER TID.

Derfor anbefaler vi ikke kortsigtede investeringer i guld, men at man beholder sit guld over længere tid.

Guldpris (XAU-DKK)
16 777,80 DKK/oz
  
+ 265,70 DKK
Sølvpris (XAG-DKK)
202,54 DKK/oz
  
+ 4,98 DKK

Du vil måske også gerne læse