Opret ny alarm

Breaking: Dansk finansanalytiker anbefaler guld

Af Peter Kyhn

Det er ikke ofte, at danske finansanalytikere skriver klummer, hvor de flere gange anbefaler at investere i guld.

Det er ikke desto mindre, hvad Jeppe Christiansen, adm. direktør i Maj Invest, gjorde i mandags i Berlingeren. Vi har derfor valgt at sætte et “Breaking” foran overskriften, som mange danske medier gør, når de ser noget for første gang.

Klummen handler i øvrigt om, hvad danske investorer skal tænke på set i lyset af udsigten til stigende renter. Eller, for at være direkte, svare på spørgmålet, om en i verdenshistorien enestående opgangsperiode for aktier virkelig kan fortsætte, selvom der viser sig flere og flere grå skyer på himlen.

10-25% sandsynlighed for krise
Danske Maj Invest anbefaler guld. Eller i hvert fald “lidt guldinvesteringer”. Foto: majinvest.com

Jeppe Christiansens konklusion er, at centralbankerne med 75-90 procents sandsynlighed igen kan klare ærterne. I hvert fald de næste par år.

Men der er jo selvfølgelig også de 10-25 procents sandsynlighed. Så han opfordrer også investorer til at overveje, hvad der sker, hvis den økonomiske vækst går i stå. Altså hvis centralbankerne ikke har held med at holde væksten oppe, og hvor de langsigtede investorer da vil søge hen?

Jeppe Christiansen svarer heldigvis selv på spørgsmålet, at de formentlig vil søge mod mod likviditet og værdisikkerhed. Det omfatter sikre statsobligationer med AAA-rating, selv om renten er negativ.

Krise giver flugt mod sikkerhed – bl.a. guld

Og så kommer det: ”Og de vil søge mod guldinvesteringer, som historisk har givet lavt afkast, men en betydelig værdisikkerhed.”

Og videre:

”En stor global økonomisk krise (som næppe indtræffer på kort sigt) vil derfor kunne give kursstigninger for guldinvesteringer, sikre statsobligationer samt stærke valutaer. Alt andet vil falde i kursværdi.”

For den langsigtede og risikovillige del af investors formue anbefaler Jeppe Christiansen aktier. Især dog de såkaldte valueaktier, altså aktier, hvor kursen er lav i forhold til afkast og overskud.

Husk: “lidt guldinvesteringer”

Men, afslutter han: ”Den del af formuen, man som investor ønsker skal være værdisikker og likvid, bør placeres i det, vi kalder kontralignende investeringer, bestående af stærke valutaer og sikre statsobligationer kombineret med lidt guldinvesteringer.”

Ja, jeg ved, ”lidt guldinvesteringer” står der jo.

Det er egentlig ikke meget at bryste sig af, men for en dansk analytiker er det markant blot at nævne guld som en mulighed. Så det er vi taknemlige for hos Tavex.

Om et par år, eller tidligere, hvis krisen tvinger dem til det, får vi måske en dansk finansanalytiker, som kender til og formår at diskutere fordele og ulemper ved fysisk guld over for papirguld. Papirguld, typisk investeringer i guld-ETF’er er formentlig det, Jeppe Christiansen sigter til, når han temmelig fremmedgjort skriver “lidt guldinvesteringer”.

Negativ rente er præmie for sikkerhed

I øvrigt er Jeppe Christiansens artikel god at få forstand af. Han har bl.a. en håndfast forklaring på begrebet negativ rente som en præmie, investor betaler for at få sine midler i sikkerhed:

”Investorer har accepteret, at man i dag skal betale (ca. en procent) for at få lov til at bringe sine penge i »sikkerhed« eksempelvis hos en solid schweizisk statskasse. Renten er blevet til en slags forsikringspræmie for dem, som har brug for at have adgang til sikkerhed og likviditet.”

Lige præcis.